Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Ali el Hamdan’ı vuran polis memuruna “kasten öldürme” suçundan 25 yıl hapis cezası

Adana’nın Seyhan ilçesinde 27 Nisan 2020’de 18 yaşındaki Suriyeli mülteci Ali el Hamdan’ın polis memuru Fatih Karaca tarafından vurularak öldürülmesine ilişkin davada karar açıklandı. Mahkeme heyeti sanık polis memuru Karaca hakkında önce “kasten öldürme” suçundan müebbet hapis cezası verdi. Ancak daha sonra “geçmişteki hali”, “olaydan sonraki davranışları” ve “verilen cezanın geleceği üstündeki olumsuz etkileri” gerekçesiyle cezayı 25 yıla indirdi. Kararla, “dur ihtarına uymadığı” iddiasıyla polis tarafından vurularak öldürülme olaylarıyla ilgili bir davada ilk kez bir polis memuru “kasten öldürme” suçlamasıyla ceza almış oldu.

Adana’nın Seyhan ilçesinde 28 Nisan 2020’de koronavirüs salgını kapsamında uygulanan sokağa çıkma yasağı sırasında kimlik kontrolü yapan polis memuru Fatih Karaca’nın “dur” ihtarına uymadığı iddiasıyla Suriyeli mülteci Ali el Hamdan‘ı vurarak öldürmesiyle ilgili davaya devam edildi.

Adana 9. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın yedinci duruşmasına sanık polis Karaca, tutuklu bulunduğu cezaevinden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile katıldı.

Sanık avukatları, Ali el Hamdan’ın babası Adnan el Hamdan’ın geçen aylarda vekalet verdiği avukatları, Adana Barosu, İnsan Hakları Derneği, Çağdaş Hukukçular Derneği avukatları ile Af Örgütü temsilcileri mahkeme salonunda hazır bulundu.

Evrensel gazetesinden Volkan Pekal’ın haberine göre, Hamdan’ın ailesinin avukatı, kamera görüntüsünün çok açık ve net olduğunu vurgulayarak, polis memurunun görevdeyken göstermesi gereken özen ve yükümlülüğü yerine getirmediğini söyledi.

Avukatlar, sanığa “kasten öldürme” suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verilmesini talep etti. 

Sanık avukatları ise “öldürmede kasıt olmadığını” iddia ederek, “taksirle öldürme” suçundan ceza verilmesini istedi.

Avukatların savunmalarının ardından mahkeme heyeti kararını açıkladı.

Sanığa verilen müebbet hapis 25 yıla indirildi

Sanık polis memuru Fatih Karaca’ya “kasten öldürme” suçundan müebbet hapis cezası veren mahkeme, “geçmişteki hali ve olaydan sonraki davranışları ve verilen cezanın geleceği üstündeki olumsuz etkileri” gerekçesiyle cezayı 25 yıla indirdi.

Avukat Bek: Türkiye’de bir ilk

Duruşmada gözlemci olarak bulunan avukatlardan Tugay BekMedyascope‘a açıklamada bulunarak kararın ikiye karşı bir oyla alındığını, mahkeme başkanının cezada indirime karşı çıktığını belirtti.

Bek, kararın Türkiye’de dur ihtarına uymadığı gerekçesine dair kasten öldürme suçlamasıyla verilen ilk mahkumiyet olduğuna dikkat çekerek şöyle konuştu:

“Türkiye’de dur ihtarına uymadığı gerekçesiyle öldürülen yüzlerce kişinin davasından ilk kez bir sanığa kasten öldürmeden mahkumiyet verilmiş oldu.” 

Ne olmuştu?

Suriyeli mülteci Ali el Hamdan, Adana’nın Seyhan ilçesinde 27 Nisan 2020’de Suriyeli bir arkadaşıyla dolaşırken, koronavirüs salgını tedbirleri kapsamında uygulanan sokağa çıkma yasağı sırasında kimlik kontrolü yapan polislerce çağrıldı. Yanındaki kişinin ifadesine göre, sokağa çıkma yasağı olması nedeniyle ceza alacağını düşünen Hamdan, bunun üzerine uzaklaştı. Hamdan, arkasından giden polis memuru Fatih Karaca tarafından tabancayla vurularak öldürüldü.

Karaca, 28 Nisan 2020’da tutuklandı ve hakkında “kasten öldürme” suçlamasıyla iddianame hazırlandı. Güvenlik kamerası görüntülerinde Karaca’nın, yüzü kendisine dönük şekilde geri geri yürüyen Hamdan’a doğrudan ateş ettiği görülüyordu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.