Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Doğu Timor’da eski bir ABD’li rahip, kız çocuklarını istismar ettiği gerekçesiyle 12 yıl hapis cezasına çarptırıldı

Pasifik ülkesi Doğu Timor’da bir mahkeme, görevinden uzaklaştırılan Amerikalı bir rahibi senelerdir onlarca kız çocuğunu istismar ettiği gerekçesiyle 12 yıl hapis cezasına çarptırdı. 84 yaşındaki rahip Richard Daschbach’in ceza aldığı dava, Katolik ülkede cinsel istismar ile suçlanan bir rahibin yargılanması sebebiyle bir ilk niteliği taşıyordu.

1990’ların başında yetimler, yardıma muhtaç çocuklar ve istismar mağdurları için bir sığınma evi kuran Richard Daschbach, 14 ayrı cinsel istismar suçlamasının yanı sıra çocuk pornografisi ve ev içi şiddet ile de yargılandı.  

Kararım açıklanmasının ardından SMnewstimor adlı haber kanalına demeç veren Daschbach’in avukatı Miguel Faria, mahkemenin bu kararı sadece dört tanığın ifadesine göre aldığını ve diğer tanıkların ifadelerini değerlendirmediğini söyledi. Faria, cezayı kabul etmediklerini ve temyize başvuracaklarını belirtti.  

Richard Daschbach

Ağustos ayında Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) Vaşington eyaletinde, hakkında “yabancı topraklarda yasadışı cinsel eylemlerde bulunma” suçundan bir iddianame hazırlanan Daschbach, Kasım 2018’de Vatikan tarafından rahiplikten men edilmişti. 

Davada mağdurlardan bazılarını temsil eden avukatlık firması Juridico Social, mahkemenin verdiği hükmü olumlu karşıladıklarını fakat rahibin işlediği suçların ağırlığı göz önüne alındığında en az 30 yıl hapse mahkûm edilmesi gerektiğini söyledi.  

Doğu Timor, Vatikan’dan sonra Katolik inancına en sıkı bağlı yerlerden biri olarak biliniyor. Rahip Daschbach, Doğu Timor’un Endonezya’dan bağımsızlık mücadelesinde verdiği katkılar sebebiyle ülkenin siyasi elitleri arasında saygınlık kazanmıştı.  

Şubat ayında Doğu Timor bağımsızlık hareketinin eski lideri Xanano Gusmao’nun, Daschbach’e bir doğumgünü pastası verirken çekilen fotoğrafı da ülkede tartışmalara sebep olmuştu. 

Kaynak: Reuters

Derleyen: Alp Selim

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.