Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Bahadır Özgür, eski özel harekâtçı Ziya Bandırmalıoğlu cinayetini yorumladı: “Susurluk döneminden daha karmaşık olaylarla karşı karşıyayız”

Gazeteci Bahadır Özgür, birçok faili meçhulde adı geçen, Susurluk davası hükümlüsü eski özel harekâtçı Ziya Bandırmalıoğlu’nun öldürüldüğü cinayeti Medyascope‘a değerlendirdi. Organize suç örgütü lideri Sedat Peker’in paylaştığı videolarla başlattığı itiraf ve ifşaatları hatırlatan Özgür, Türkiye’nin belki de Susurluk dönemindeki ilişkilerin çok daha ötesine geçmiş, daha karmaşık olaylarla karşı karşıya olduğunu belirtti.

Gazeteci Timur Soykan‘ın öğrendiği bilgilere göre iki grup arasında bir lüks yatın alım-satımı nedeniyle silahlı çatışma çıktığını belirten Bahadır Özgür, Ziya Bandırmalıoğlu’nun 2 milyon dolar komisyon karşılığında aracılık yapmak için orada olduğunu söyledi.

Susurluk’un meşhur fotoğrafı Bandırmalıoğlu’nun oğlunun düğününde çekildi

Birçok faili meçhul cinayetle anılan Ziya Bandırmalıoğlu’nun adının ilk kez Susurluk kazası sonrası duyulduğunu belirten Özgür, organize suç örgütü lideri Abdullah Çatlı ve eski emniyet müdürü İbrahim Şahin‘in fotoğrafının Ziya Bandırmalıoğlu’nun oğlunun sünnet düğününde çekildiğine, o fotoğrafta Bandırmalıoğlu’nun da bulunduğuna dikkat çekti.

Susurluk raporunda ve Eymür’ün itiraflarında adı geçti

Susurluk kazasının ardından başlayan soruşturmalarda Bandırmalıoğlu ve bir grup özel harekâtçının birçok faili meçhul cinayete karıştığının ortaya çıktığını söyleyen Özgür, MİT Kontraterör Dairesi Başkanı Mehmet Eymür‘ün açıklamaları ve TBMM Susurluk Araştırma Raporu’na göre Bandırmalıoğlu’nun Mehmet Ağar‘ın kurduğu çetenin üyesi olduğunu vurguladı.

Özgür, eski MİT mensubu Tarık Ümit‘in kaçırılması ve öldürülmesi, Behçet Cantürk‘ün öldürülmesi, Altındağ Nüfus Müdürü Mecit Baskın‘ın öldürülmesi olaylarına karıştığı iddia edilen Bandırmalıoğlu’nun, Susurluk yargılamalarında özel harekât polisliğinden atıldığını aktardı.

Bahadır Özgür, “cinayet” değil “çete” suçundan yargılanan Bandırmalıoğlu’nun İbrahim Şahin, Korkut Eken, Yaşar Öz, Haluk Kırcı gibi isimlerle birlikte dörder yıl hapis cezasına mahkûm olduğunu ve tahliye edildiğini de hatırlattı.

Ayhan Çarkın’ın 2013’teki itiraflarıyla tekrar gündeme geldi

Özgür, faili meçhul cinayetlere karışmakla suçlanan eski özel harekât polisi Ayhan Çarkın‘ın 2013 yılındaki itiraflarının ardından bu kez Tarık Ümit ve Behçet Cantürk cinayetlerinden dolayı tutuklanan Bandırmalıoğlu’nun bir ay sonra tahliye edildiğini söyledi.

Özgür “Bandırmalıoğlu’nun adını bir de yakın zamanda Ankara’da açılan JİTEM davasında gördük. Mehmet Ağar ve Korkut Eken gibi isimlerin de bulunduğu yargılamada 18 kişilik bir cinayet suçlamasıyla karşı karşıya kalmışlardı. Mahkeme beraat ettirdi, daha sonra istinafa gitti bu dava ve beraat bozuldu. Yargılama tekrar başlayacak” dedi.

Çakıroğlu çetesiyle çatışmada öldü

Bahadır Özgür, Ziya Bandırmalıoğlu’nun lüks bir yat alışverişinde yaşanan anlaşmazlığı 2 milyon dolarlık bir komisyon karşılığında çözme sözünü verdiğini ancak çıkan çatışmada hayatını kaybettiğini söyledi. Buna göre çatışmada taraflardan biri de daha önce birçok kez operasyon yapılmış Çakıroğlu çetesi. Çatışmada Çakıroğlu çetesinden de iki kişi yaralandı.

“Devletin bilmemesi imkânsız”

Bütün bunların olayın sadece bir çete işi olmadığını anlattığını belirten Özgür, Ziya Bandırmalıoğlu’nun 40 yıldır ülkedeki birçok faili meçhul cinayette, Gazi Mahallesi katliamında, Tarık Ümit’in öldürülmesi olayında, birtakım Kürt iş insanlarının öldürülmesinde ve işkence olaylarında ismi geçmiş bir isim olmasına rağmen bu iddiaların hiçbirisinde hakkıyla yargılanmadığını hatırlattı. Özgür, “Bu isimler faaliyetlerine neredeyse kesintisiz bir şekilde devam ediyorlar. Ülkenin gündemine böylesine gelmiş isimlerin yaptıkları faaliyetlerin bilinmemesi imkânsız bir şey. Devletin ilgili kurumlarının haberdar olmaması neredeyse imkânsız” diye konuştu.

Susurluk döneminin ötesinde, daha karmaşık”

Organize suç örgütü lideri Sedat Peker’in paylaştığı videolarla başlattığı itiraf ve ifşaatları hatırlatan Bahadır Özgür, Türkiye’nin belki de Susurluk dönemindeki ilişkilerin çok daha ötesine geçmiş, daha karmaşık olaylarla karşı karşıya olduğunu belirtti. Özgür “Bu olayların pek çoğunun siyasete de uzandığını görüyoruz. Bandırmalıoğlu’nun hâlâ bu işleri bu kadar rahat yapabilmesi akıllara bu soruları getiriyor” görüşünü dile getirdi.

Bu tür vakaların ancak tarafların birbirleriyle çatıştıkları zamanlarda ortaya çıktığını söyleyen Özgür, yargı, emniyet ve istihbaratın düzenli olarak üstlerine gitmediğine dikkat çekerek “Birbirlerini öldürmeseler belki haberimiz bile olmayacaktı” dedi.

Bandırmalıoğlu’nun işlediği cinayetlerden yargılanmadığını ve ceza almadığını hatırlatan Özgür “Bu olaylarda ismi geçenler hâlâ itibarlı bir şekilde gezmeye devam ediyorlar” diye konuştu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.