Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberleri: Almanya’da koronavirüs tedbirleri sıkılaştırıldı, New York’ta yıl sonuna kadar hatırlatıcı doz aşı olanlara 100 dolar verilecek

Dünya genelinde koronavirüsün Omicron varyantı etkisini göstermeye devam ediyor. Almanya’da 28 Aralık’tan itibaren yürürlüğe girecek yeni kurallara göre, özel buluşmalarda aşılanan ve iyileşmiş en fazla 10 kişi bir araya gelebilecek, futbol maçları seyircisiz oynanacak, gece kulüpleri ve diskolar kapalı kalacak. Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Joe Biden, aşılanmanın önemini vurguladı ve “Ülkenize karşı bir yükümlülüğünüz var. Aşı olmanın vatanseverlik görevi olduğuna inanıyorum” dedi. New York’ta hatırlatıcı dozu olanlara 100 dolar verilecek. İsrail’de risk grupları için dördüncü doz aşı uygulaması başladı. İngiltere, 5-11 yaş arası çocuklar için Pfizer&BioNTech aşısını onayladı. Avusturya’da Noel tatiline yönelik yeni kısıtlamalar yürürlüğe girecek. Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberlerini Medyascope sizin için derledi.

Almanya’da yeni koronavirüs önlemleri

Almanya’da koronavirüsün Omicron varyantına yönelik alınan yeni önlemler açıklandı. Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Omicron’un diğer varyantlardan çok daha hızlı bulaşabileceğine dikkat çekti ve “Koronavirüs, Noel tatilinde değil” dedi. Eyalet başbakanları ile toplantısının ardından açıklamalarda bulunan Scholz, ülke genelinde uygulanacak yeni önlemleri açıkladı. 28 Aralık’tan itibaren yürürlüğe girecek yeni önlemlere göre, tam aşılananlar ve koronavirüsü geçirenler en fazla 10 kişiye kadar kapalı toplantılar düzenleyebilecek. Gece kulübü ve diskolar kapanacak. Halka açık yerlerde de olsa toplantı düzenlenmeyecek, havai fişek gösterileri yapılamayacak. Futbol maçları seyircisiz oynanacak. Vatandaşların tiyatroya ya da sinemaya gidebilmek için aşı olmaları ya da koronavirüsü geçirip, iyileşmeleri gerekecek.

Olaf Scholz

Biden: “Aşı olmak vatanseverliktir”

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Joe Biden, koronavirüsün Omicron varyantına ilişkin ülkede alınan yeni önlemleri açıkladı. Dün (21 Aralık) akşam saatlerinde ulusa seslenen Biden, aşılanmanın önemine değindi ve “Aşı olmak sizin sorumluluğunuzdadır fakat aldığınız kararlar sadece sizi değil, etrafınızdakileri de etkiliyor” dedi. Ülke genelinde 40 milyondan fazla kişinin henüz aşılanmadığını söyleyen Biden, “Ülkenize karşı bir yükümlülüğünüz var. Aşı olmanın vatanseverlik görevi olduğuna inanıyorum” diye konuştu.  

Koronavirüse karşı alınan yeni önlemler paketini açıklayan Biden, hastanelere personel ve ekipman desteği sağlanacağını, ücretsiz koronavirüs test kitleri dağıtılacağını, aşılama ve test kapasitesinin artırılacağını söyledi. Biden aynı zamanda vatandaşların internet üzerinden sipariş edebileceği 500 milyon ücretsiz antijen testinin de en kısa zamanda temin edileceğini belirtti. 

İngiltere’de karantina süresi yedi güne düşürüldü

İngiltere’de koronavirüse yakalanan fakat aşılı olan kişilerin karantinada kalma süresi 10 günden yedi güne düşürüldü. Evlerinde iki gün arka arkaya yanal akış testi yapan ve negatif sonuç alan kişileri için karantina süresi yedi güne inecek. İngiltere Sağlık Güvenliği Ajansı, iki negatif yanal akış testi sonucunun yanı sıra yedi günlük bir izolasyon süresinin, test olmadan 10 günlük bir izolasyon süresi ile neredeyse aynı koruyucu etkiye sahip olduğunu belirtti. Sağlık Bakanı Sajid Javid, “Koronavirüsün insanların günlük hayatındaki etkisini sıfıra indirmek istiyoruz” dedi. İngiltere Ulusal Sağlık Servisi tarafından ücretsiz olarak dağıtılan yanal akış testleri, evde bulunan kişiler tarafından kendi kendine uygulanabiliyor ve 15 ile 30 dakika arasında sonuç verebiliyor. 

İsrail’de dördüncü doz uygulaması başladı

İsrail’de 60 yaş ve üzeri, sağlık çalışanları ve bağışıklık sistemleri baskılanan kişiler için dördüncü doz aşı uygulaması başladı. Başbakanlıktan paylaşılan açıklamada üçüncü dozu yaptıran ve üzerinden en az dört ay geçen kişilerin, dördüncü dozu olabileceği açıklandı. İsrail Başbakanı Naftali Bennett de konuya ilişkin mesajında, “İsrail ve İsrail halkı üçüncü dozu uygulayan ilk ülkeydi, şimdi de dördüncü dozda öncülük edeceğiz” dedi. 

New York’ta hatırlatıcı dozu olan kişilere 100 dolar verilecek

ABD’de New York Belediye Başkanı Bill de Blasio, dünyada ve ülke genelinde Omicron varyantının etkisinin giderek arttığını belirtti ve eyalette yaşayanlardan bir an önce hatırlatıcı doz aşılarını vurulmalarını talep etti. Blasio, 31 Aralık tarihine kadar hatırlatıcı dozu olanlara 100 dolar verileceğini de duyurdu. 

İngiltere, 5-11 yaş arası çocuklar için Pfizer aşısını onayladı 

İngiltere, Pfizer ve BioNTech tarafından geliştirilen koronavirüs aşısının 5-11 yaş arası çocuklar için kullanımını onayladı. Aşının çocuklar için güvenilir ve etkili olduğunu belirten aşı komitesi, bu yaş grubundaki çocuklara aşıyı tavsiye etti. 

Avusturya’da yeni kısıtlamalar

Avusturya’nın Koronavirüs Politikaları Geliştirme Koordinatörü Katharina Reich, Omicron varyantının yayılımını yavaşlatmak için ülkede yeni önlemler getirildiğini duyurdu. Reich açıklamasında, İngiltere, Hollanda, Danimarka ve Norveç’te görülen vakalar nedeniyle bu ülkelerin risk bölgeleri olarak sınıflandırıldığını belirtti. Reich, bu ülkelerden gelen güçlendirici doz aşısını olmamış ve yakın zamanda yapılmış ve sonucu negatif olan PCR testlerini göstermeyen kişilerden karantinada kalmalarını talep edeceklerini söyledi. Konaklama sektörünün de 27 Aralık’tan itibaren kapalı kalacağını belirten Reich, “Oteller 22.00’de kapatılacak ve yılbaşında da kapalı kalacak” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.