Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Cumartesi Anneleri 874. haftasında 1994’te İstanbul’da kaybedilen üniversite öğrencisi İsmail Bahçeci için adalet istedi

Cumartesi Anneleri, Galatasaray Meydanı’nın yasaklanmasının 175. haftasında, koronavirüs salgını nedeniyle sosyal medyadan açıklamada bulundu. 874. haftanın moderatörlüğünü İnsan Hakları Derneği (İHD) Kayıplar Komisyonu Üyesi Sebla Arcan yaptı. Cumartesi İnsanı Saliha Şanlı’nın okuduğu açıklamada, 24 Aralık 1994’te İstanbul’da kaybedilen İsmail Bahçeci için adalet istendi.

“İsmail’in gözaltına alındığını hiçbir zaman kabul etmediler”

Gözaltında kaybedilen İsmail Bahçeci‘nin kardeşi Umut Bahçeci, “İsmail Bahçeci gözaltına alındığında Marmara Üniversitesi Basın Yayın Yüksekokulu’nda son sınıf öğrencisiydi. Ağabeyim gözaltına alındıktan bir gün sonra bizim evimize bir telefon geldi, ‘Oğlunuzu gözaltına aldılar sahip çıkın.’ Cumhuriyet başsavcılığına gittik, İsmail’i almadıklarını diler getirdiler, hiçbir zaman da bunu kabul etmediler. İsmail gözaltında kaybedilmesin diye hep sesimizi yükselttik. Fakat devlet İsmail Bahçeci’yi kaybetmeyi aklına koymuş ki maalesef onu bu zamana kadar bulamadık” dedi.

874. haftanın açıklamasını okuyan Cumartesi İnsanı Saliha Şanlı, “Bu topraklarda devlet, iç hukuk ve uluslararası hukuktan kaynaklanan yükümlülüklerini yerine getirmediği için gözaltında kaybetmelerle ilgili yapılan tüm başvurular sonuçsuz kalıyor. Etkili bir soruşturma yürütme konusunda bilinçli olarak gösterilen siyasi ve yargısal direnç suçun cezasız kalmasına ve faillerin cezasızlıkla ödüllendirilmesine yol açıyor” diye konuştu.

Defalarca gözaltına alındı, ağır işkenceler gördü

İsmail Bahçeci’nin Türkiye Öğrenci Dernekleri Federasyonu Başkanı olduğunu söyleyen Şanlı, politik eylemleriyle öne çıkan her öğrenci gibi İsmail Bahçeci’nin de ağır baskılara maruz kaldığını sözlerine ekledi. İsmail Bahçeci’nin defalarca gözaltına alındığını ve ağır işkenceler gördüğünü belirten Şanlı, “1993 yılında İsmail Bahçeci hakkında yakalama kararı çıkarıldı ve polis tarafından aranmaya başlandı. İsmail’i arayan polisler Bahçeci ailesinin Avcılar’daki evine defalarca baskın düzenledi. Bu nedenle İsmail evden ayrıldı” dedi.

“Kaç yıl geçerse geçsin İsmail Bahçeci ve tüm kayıplarımız için adalet istemekten vazgeçmeyeceğiz”

Bahçeci ailesinin 24 Aralık 1994’te gelen bir telefonla oğullarının gözaltına alındığını öğrendiğini vurgulayan Şanlı, sözlerini şöyle sürdürdü:

Baba Şehmus Bahçeci hemen Gayrettepe Emniyet Müdürlüğüne ve DGM İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığına başvurdu. Ancak İsmail’in gözaltına alındığı inkâr edildi. Ayrıca 24 Aralık 1994’ten sonra Bahçeci ailesinin evine bir daha polis baskını yapılmadı. İsmail’in arkadaşları, İnsan Hakları Derneği ve Uluslararası Af Örgütü, düzenledikleri kampanyalarla konuyu ülke ve dünya kamuoyuna taşıdılar. Ailenin, emniyet, savcılık ve hükümet nezdinde yaptığı tüm başvurular sonuçsuz bırakıldı. Kaç yıl geçerse geçsin İsmail Bahçeci için, tüm kayıplarımız  için, adalet istemekten, devletin evrensel hukuk normları içinde hareket etmek zorunda olduğunu hatırlatmaktan, 175 haftadır bize yasaklanan kayıplarımızla buluşma mekânımız Galatasaray’dan vazgeçmeyeceğiz.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.