Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda, basın özgürlüğünü kısıtlayacak yasa tasarısını veto etti

Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda, Avrupa Birliği (AB) üyesi olmayan ülkelerdeki şirketlerin Polonya’da televizyon ve radyo kanallarının yüzde 49’dan fazla hissesine sahip olamayacağını öngören yasa tasarısını veto etti. Yasa tasarısı, 17 Aralık’ta Polonya Parlamentosu’nda kabul edilmişti.

Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda, Polonya Parlamentosu’nda kabul edilen ve ülkede medyanın yabancı mülkiyetini yalnızca Avrupa ülkeleri ile sınırlayan tartışmalı basın özgürlüğü yasasını veto etti. Duda, “Tasarı ve değişiklikler, halihazırda piyasada bulunan varlıkları ilgilendiriyor. Bir de medyanın çoğulculuğu ve ifade özgürlüğü meselesi var. Kararımı verirken bu unsurları da dikkate aldım” dedi.

Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda

İktidardaki Hukuk ve Adalet Partisi (PiS) tarafından güçlü bir şekilde desteklenen Duda, hükümetin ülkeyi potansiyel düşman aktörlerden koruma girişimini takdir ettiğini fakat tasarının mülkiyet hakları konusunda önemli endişeleri gündeme getirdiği söyledi.

Tasarının yasalaşması halinde Amerika Birleşik Devletleri (ABD) merkezli medya şirketi Discovery Inc.’in sahip olduğu TVN24 haber kanalının faaliyetleri etkilenecek, ülkenin en büyük özel televizyonu olarak bilinen TVN24’ün sahibi Discovery, hisselerinin bir kısmını satmak zorunda kalacaktı.

Geçen hafta binlerce Polonyalı, tasarının parlamentoda kabul edilmesinin ardından sokaklara çıkmış ve protesto gösterileri düzenlemişti. “Özgür medya” yazılı dövizler taşıyan göstericiler, Cumhurbaşkanı Duda’ya tasarıyı veto etme çağrısında bulunmuştu.

Ne olmuştu?

Söz konusu yasa tasarısı, ülkede faaliyet gösteren medya şirketlerinin mülkiyetine sahip olma hakkını sadece AB ülkeleriyle sınırlamayı hedefliyordu.

İktidardaki PiS, uzun zamandır yabancı medya şirketlerinin ülkede çok fazla güce sahip olduğunu ve kamuoyundaki tartışmaları çarpıttığını iddia ediyordu. Siyasi analistler ise yabancı medya şirketlerine yönelik atılan adımların, Polonya ile Brüksel’i LGBTİ+ hakları ve yargı reformları gibi konularda karşı karşıya getiren otoriterleşmenin bir diğer örneği olarak görüyordu.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, Duda’ya ifade özgürlüğünü, ekonomik özgürlüğü, mülkiyet haklarını ve eşit muameleyi koruma çağrısında bulunmuş ve “ABD, ifade ve medya özgürlüğünü zayıflatacak ve yabancı yatırımcıların Polonya’daki mülkiyet haklarının kısıtlanmasına ilişkin yasasın kabul edilmesinden rahatsız” mesajını paylaşmıştı.

Kaynak: BBC

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.