Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Macron: “Aşısızların hayatını zorlaştıracağım”

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, ülkede koronavirüs aşısı olmayanların hayatını zorlaştıracağını söyledi. Macron, Le Parisien gazetesine verdiği demeçte, “(Aşısızları) Onları gerçekten rahatsız etmek istiyorum ve bunu sonuna kadar yapmaya devam edeceğim” dedi. Macron’un bu sözleri ülkede tartışmalara yol açtı.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un açıklaması, mecliste aşı pasaportları konusundaki yasa tasarısının gecikmesinin akabinde geldi. Hükümete karşı birleşen muhalefet partilerinin ve milletvekillerin çabasıyla, aşısızların kamusal hayattan dışlanmasını öngören yasa tasarısının oylanmasına gece yarısından itibaren devam edilmemişti. Tasarının bu hafta oylanması ve yürürlüğe girmesi bekleniyordu fakat tasarı yüzünden ölüm tehditleri aldıklarını söyleyen milletvekilleri geri adım attı.

Macron salı günü (4 Ocak) Le Parisien’e verdiği demeçte, aşılanmanın zorunlu tutulmayacağını fakat aşı olmayanların sosyal yaşamdaki faaliyetlerine erişimlerini mümkün oldukça sınırlayacaklarını söyledi. Macron, bu durumun insanları aşılanmaya teşvik edeceğini umduğunu da sözlerine ekledi.

Macron, “(Aşılanmayanları) Hapse göndermeyeceğim. Onlara 15 Ocak’tan itibaren artık restoranlara gidemeyeceklerini, kahve içmeye gidemeyeceklerini, tiyatroya gidemeyeceklerini söylememiz gerek” dedi.

Parlamentodaki tartışma, Fransa’da aşı karşıtlarının protestolarına yol açmıştı.

Macron’un kullandığı dil eleştirilerin odağında

Macron’un aşısızlar hakkında kullandığı kelimeler ve sözleri, rakipleri tarafından olumsuz karşılandı. Kurduğu cümlelerin bir cumhurbaşkanına yakışmadığını belirten aşırı sağcı Ulusal Cephe Partisi’nin lideri ve cumhurbaşkanı adayı Marine Le Pen, “Emmanuel Macron bu makama layık değil” diye konuştu.

AFP’nin haberine göre de sağcı Cumhuriyetçilerin Senato’daki lideri Bruno Retailleau, hiçbir acil sağlık durumunun bu tarz sözleri haklı çıkarmayacağını söyledi. Retailleau, “Macron, Fransa vatandaşlarını sevmeyi öğrendiğini söylüyor ancak onlardan nefret etmeyi seviyor gibi görünüyor” dedi.

Fransa’da koronavirüs salgını ne durumda?

Fransa’da yetişkin nüfusun yüzde 90’ından fazlası aşılanmış durumda. Fransa, Avrupa Birliği (AB) ülkeleri arasındaki en yüksek aşılanma oranlarından birine sahip.

Ülkede aylardır halka açık birçok mekana girmek için insanlardan aşı kartı ya da negatif PCR testi göstermeleri talep ediliyor. Ancak Fransa hükümeti, koronavirüsün son derece bulaşıcı Omicron varyantının neden olduğu vaka sayılarındaki rekor artışlara önlem olarak negatif test gösterme seçeneğini kaldırmak istiyor.

Fransa, dün (4 Ocak) semptom göstermeyen vaka sayıları da dahil olmak üzere son 24 saatte 271 bin 686 koronavirüs vakası tespit etti. Bu sayı, salgının başından bu yana ülkede görülen en yüksek sayı.

Kaynak: BBC

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.