Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Metin Lokumcu davasında sanık polisler ilk kez duruşma salonuna geldi: “Sorumlu dönemin Hopa Kaymakamı”

Metin Lokumcu’nun öldürülmesine ilişkin 13 polisin yargılandığı davada sanıklardan dokuzu ilk kez duruşmaya katıldı. Sanıklardan dönemin Hopa İlçe Emniyet Müdürü Fatih Ünlü’nün mahkemeye hitaben “Heyetiniz karşısında bulunan arkadaşların sorumlu olmadığını, gerçek sorumluların da burada olmadığını belirtmek isterim” demesi üzerine mahkeme başkanı gerçek sorumluların kim olduğunu ve müdahale emrini kimin verdiğini sordu. Ünlü’nün bu soruya cevabı “Dönemin Hopa Kaymakamı vermiştir” oldu.

2011’de dönemin başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Artvin’in Hopa ilçesindeki mitingi öncesinde düzenlenen protesto sırasında polisin sıktığı tazyikli su ve biber gazı nedeniyle kalp krizi geçirerek hayatını kaybeden emekli öğretmen Metin Lokumcu’nun öldürülmesine ilişkin 13 sanık polisin Trabzon 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılandığı davanın ikinci duruşması bugün yapıldı. 

İlk duruşmaya Ses ve Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile katılan sanıklar bugün (6 Ocak) ilk kez duruşma salonunda hazır bulundu.  

Trabzon Adliyesi’nde yapılan duruşmayı aralarında Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) milletvekilleri Orhan Sarıbal, Gülizar Biçer Karaca, Ahmet Kaya, Sezgin Tanrıkulu ile CHP 26. Dönem İzmir Milletvekili Zeynep Altıok, Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekilleri Züleyha Gülüm, Oya Ersoy ve Murat Çepni, Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Erinç Sağkan, İzmir Barosu Başkanı Özkan Yücel, Artvin Barosu Başkanı Ayla Varan, Ankara Barosu Başkanı Kemal Koranel, Trabzon Barosu Başkanı Sibel Suiçmez ve çok sayıda baro temsilcisinin de aralarında olduğu isimler takip etti.

Baroların katılma taleplerine ret

Twitter’daki “Metin Lokumcu Davası” hesabından yapılan paylaşımlara göre 13 sanık polisten dokuzu duruşma salonundaydı. 

Türkiye Barolar Birliği’nin yanı sıra İstanbul, İzmir, Ankara, Artvin, Trabzon, Giresun, Samsun, Denizli, Diyarbakır ve Antalya barolarının davaya katılma talepleri mahkemece reddedildi.

Sanık polisler: Sorumluluğum yok, yetkim yok

Sanıklardan dönemin Hopa İlçe Emniyet Müdürü Fatih Ünlü savunmasına “Hangi sebeple olursa böyle bir olay yaşanması üzücü. Metin Lokumcu’nun ailesine başsağlığı diliyorum” diyerek başlayınca Lokumcu’nun oğlu Ulaş Lokumcu “10 yıl önce niye dilemedin?” diyerek tepki gösterdi.

Ünlü’nün beyanlarında şunlar öne çıktı:

“Başbakanın miting alanı ile basın açıklaması yapılan alanlar farklı alanlardır. Olayın meydana geldiği Cumhuriyet Meydanı’nda bir grubun toplandığını öğrendik. Orada toplananları ikna ve ikaz etme talimatını kaymakamdan aldım. Müzakere ve ikna çabalarım oldu. Yaklaşık 45 dakika sürdü. Ses aracından da anons geçtik. Hasta olanların da alanı terk etmesini istedik. Orada toplanan grup ayrılmadı. Benim oradaki sorumluluğum grubu ikna ve ikazdı. Başka bir sorumluluğum yoktu. Böyle bir emir verme yetkim de yoktu. Benim görevli olduğum dönemde Hopa’da çevik kuvvet birimim yok. Olmadığı için envanterim de yok. Bu müdahalede idare amiri değildim, miting alanında görevli olduğum ve hiçbir yetkim olmadığı için toplumsal olaylara müdahale emri mülki idare amiri tarafından verilir. Hâl böyleyken, yetkim yokken, yetki aşımı olduğunu söylemek mümkün değil.”

Fatih Ünlü’nün “Heyetiniz karşısında bulunan arkadaşların sorumlu olmadığını, gerçek sorumluların da burada olmadığını belirtmek isterim” sözleri üzerine mahkeme başkanı, gerçek sorumluların kim olduğunu, müdahale emrini kimin verdiğini sordu. Ünlü’nün bu soruya cevabı “Dönemin Hopa Kaymakamı vermiştir” oldu.

“Talimatlara uygun olarak kullandım“

Sanık Tayfun Vardarlı “Kaymakam Bey’in telsiz anonsuyla müdahale oldu şahıslara. Olay bu şekilde gelişti” dedi. Avukatlar Mert Bal ve Meriç Eyüboğlu’nun soruları üzerine Vardarlı, olaydan bir gün önce miting alanını gezip tutanak altına aldıklarını söyledi.

Sanık polis Haktan Yakıcı, Erzincan Emniyet Müdürlüğü’ne bağlıyken takviye olarak görevlendirildiklerini anlattı. “Ben gaz kullanmadım demiyorum ancak başbakanın miting alanına gelmeye çalışan kişilere karşı kullandım. Talimatlara uygun olarak kullandım” diye konuştu.

Avukat Meriç Eyüboğlu, Metin Lokumcu’nun gaza maruz kaldığı anlardan birini, üç farklı açıdan çekilmiş görüntülerle sanık polislere ve mahkeme heyetine izletti.

Biz, ‘Metin Lokumcu kaybedildi’ dendikten sonra gaz kullandık“

Sanık polis Saim Baktimur, kendilerine saldırı olduğu için müdahalede bulunduklarını savunurken “Meydanda bulunan araçtan Metin Lokumcu’nun ölüm haberinin verildiğini duymuştuk. ‘Şimdi onun için mücadele edeceğiz, görecekler’ gibi şeyler diyorlardı. Orada da gaz kullanıldı. Biz ‘Metin Lokumcu kaybedildi’ dendikten sonra artan saldırılar sonrasında gaz kullandık” dedi.

“Gaz eğitiminde bizi kobay olarak kullanıyorlar”

Avukan Nagihan Bulduk’un biber gazı kullanımıyla ilgili eğitimlerde sağlığa etkileri hakkında bilgi verilip verilmediği sorusuna Baktimur şöyle yanıt verdi: “Öyle bir şey hatırlamıyorum. Zaten aldığımız eğitimde bizi kobay olarak kullanıyorlar. Aramıza atıyorlar, ne olduğunu gösteriyorlar Aldığımız eğitimde, gaza maruz kaldığımızda yanma hissi veriyor. Eğitimlerimizde maske taktırmazlar, özel olarak taktırmazlar. Benim aklımda kalan tek şey yanma hissi. Bulanık görürsünüz.”  

Avukat  Meriç Eyüboğlu, Metin Lokumcu’nun kimyasal gazdan dolayı yüzünün kızardığı, sesinin kısıldığı ve boğazlarının şiştiği görüntüyü de mahkeme heyetine sundu. 

Duruşmaya yarın sabah saat 09.00’da devam edilecek.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.