Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Metin Lokumcu davası yarın görülecek: Sanık polisler 10 yıl yedi ay altı gün sonra ilk kez mahkemede hazır bulunacak

Metin Lokumcu’nun ölümüne ilişkin davada tutuksuz yargılanan 13 sanık polisin duruşmada hazır edilmesi kararının ardından duruşma yarın (6 Ocak) görülecek. Sanık polisler, mahkeme salonunda ilk kez hazır bulunacak. Medyascope’a konuşan avukat Meriç Eyüboğlu, “Yargılamanın mevcut kurallara uygun olması için sanıkların gelmesi, şikayetçi taraf avukatlarının, şikayetçilerin ve mahkemenin sanıklara soru sorması, açık olmayan hususların açığa çıkması için önemli. Mahkemede yargılandıklarını görmek, ifade verdiklerini duymak, gözlerine bakmak ve gözlerimize baktıklarını görme hakkımız için de duruşmaya gelmeleri gerekiyordu. Manevi açıdan da yarını heyecanla bekliyoruz” diye konuştu.

Metin Lokumcu’nun ölümüyle ilgili davada 13 polis yargılanıyor

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın başbakan olduğu dönemde, 31 Mayıs 2011’de Artvin’in Hopa İlçesi’ne ziyareti sırasında polisin attığı kimyasal gazlar nedeniyle yaşamını yitiren emekli öğretmen Metin Lokumcu’nun ölümüyle ilgili davanın ağır ceza mahkemesindeki ikinci duruşması yarın ve ertesi gün (6-7 Ocak) yapılacak.

Trabzon 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde 20 Aralık’ta görülen ilk duruşmaya, aralarında dönemin Artvin İl Emniyet Müdürü Muhsin Armağan’ın da bulunduğu 13 sanık polisten 10’u Ses ve Görüntü Sistemi (SEGBİS) ile katılmış, müşteki avukatlarının itirazları üzerime mahkeme sanıkların bir sonraki duruşmada mahkemede hazır edilmesine karar vermişti.  

Medyascope‘a konuşan Lokumcu ailesinin avukatı Meriç Eyüboğlu, davanın Metin Lokumcu’nun ölümünden dokuz yıl beş ay sonra başladığını hatırlattı.

Eyüboğlu, sanık 13 polisin “taksirle öldürme” suçundan değil, “olası kastla öldürme” suçundan yargılanmaları için mücadele etmeye devam ettiklerini dile getirdi.

Eyüboğlu, “Lokumcu’nun öldürülmesinden 10 yıl 28 gün sonra Trabzon 2. Asliye Ceza Mahkemesi sanıkların ‘zor kullanma yetkisine ilişkin sınırın aşılması suretiyle neticesi sebebiyle ağırlaşmış kasten yaralama sonucu ölümün meydana gelmesi’ (TCK 256’nın yollamasıyla TCK 87/4) suçundan yargılanmaları için dosyanın ağır ceza mahkemesine gönderilmesine karar verdi. Sanık polislerin ‘olası kastla kasten öldürme’ suçundan (TCK 21/2, 82/1-c) yargılanmaları gerektiğine ilişkin ısrarımız devam ediyor, devam edecek” dedi.

İlk duruşmada yaşananlar

Eyüboğlu, ağır ceza mahkemesindeki ilk duruşmada yaşananları ise şöyle anlattı:

“Tüm itirazlarımıza rağmen sanıkları aynı anda bizlerin de mahkemenin de göremediği, dolayısıyla bir duruşma düzeninin sağlanamadığı hatta gayet rahat şekilde kendi aralarında şakalaşma ve gülüşmelerin işitildiği, bir ses kargaşası eşliğinde duruşma başladı. Üstelik sadece görüntü değil, sesteki eko ve yankı da duruşmayı yapılamaz hale getirdi. Dolayısıyla daha ilk sanığın ki kendisi dönemin Artvin İl Emniyet Müdürü Muhsin Armağan’dı, sorgusu, ilk birkaç sorudan sonra bu ses kargaşası ve anlaşılmazlık içinde geçti. Duruşmanın kalan kısmı, müdahillik talepleri reddedilse de müşteki vekilleri olarak görev üstlenen baro başkanlarımızın da katkısıyla, asıl olarak bu duruşmaya neden sanıkların getirilmesi gerektiğine yönelik hukuki itiraz ve açıklamalarımız, duruşmanın bu şekilde yapılamayacağını anlatma çabalarımızla geçti. Neredeyse üç saatlik bir maratonun sonunda Trabzon 2. Ağır Ceza Mahkemesi, sanıkların tamamının bizatihi duruşmada hazır olmalarına karar verdi. Sanık polisler  Metin Lokumcu’nun öldürülmesinden 10 yıl yedi ay altı gün sonra, ilk kez, Lokumcu’nun dostlarının ve kamuoyunun karşısına çıkacak.”

Avukat Meriç Eyüboğlu

“Yargılandıklarını görmek, gözlerine bakmak için bekliyoruz”

Sanıkların duruşma salonunda olmasının hukuki açıdan önemli olduğunu vurgulayan Eyüboğlu, “Ceza yargılamasının adalete, hukuka uygun olmasını diliyoruz. Yargılamanın mevcut kurallara uygun olması için sanıkların gelmesi, şikayetçi taraf avukatlarının, şikayetçilerin ve mahkemenin sanıklara soru sorması, açık olmayan hususların açığa çıkması için önemli. Şu ana dek talimatla ifade alınarak ya da SEGBİS ile bağlanılarak doğrudan soru sorma hakkımız engellenmişti. Sanıkların gelmesi, maddi gerçeğe ulaşmak için önemli” dedi.

Sanıkların duruşmaya getirilmesinin Lokumcu ailesi için de ayrıca bir anlamı olduğuna dikkat çeken Eyüboğlu, “Sadece 13 kişinin değil daha fazla kişinin yargılanması gerektiğini söylüyoruz ama 13 kişinin gelmesinin, onlarla göz göze gelmenin karşımızda yaşananları anlatmalarının başka bir anlamı da var. Bu, ‘yakın onarıcı adalet’ tabiriyle tanımlanan bir durum. Tabiri caizse, içimizin soğuması. Mahkemede yargılandıklarını görmek, ifade verdiklerini duymak, gözlerine bakmak ve gözlerimize baktıklarını görme hakkımız için de duruşmaya gelmeleri gerekiyordu. Manevi açıdan da yarını heyecanla bekliyoruz” diye konuştu.

Polislerin sanık oldukları davalara genellikle katılmadıklarını, mahkemelerin de bu davalarda ya az bir ceza ya da beraat kararı verdiğini belirten Eyüboğlu, 13 sanığın tamamının yarınki duruşmaya katılmayabileceğini söyledi. Eyüboğlu, “Eninde sonunda gelecekler. Biz de nereye kadar giderse oraya dek takip etmeye devam edeceğiz” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.