Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Berkin Elvan’ın annesi ve babası “cumhurbaşkanına hakaret” suçlamasıyla yargılanıyor: “Biz değil onlar yargılansın”

Berkin Elvan’ın annesi Gülsüm Elvan ve babası Sami Elvan, “cumhurbaşkanına hakaret” suçlamasıyla yargılandıkları davanın bugünkü ilk duruşmasında hakarette bulunmadıklarını belirterek beraatlarını talep etti.

Gezi Parkı eylemleri sırasında polisin attığı gaz fişeğinin başına isabet etmesi sonucu yaşamını yitiren Berkin Elvan’ın annesi Gülsüm Elvan ve babası Sami Elvan hakkında çocuklarının öldürülmesine dair davanın duruşmalarının ardından adliye önünde yaptıkları açıklamalar nedeniyle, “cumhurbaşkanına hakaret” suçlamasıyla açılan dava, İstanbul 43. Asliye Ceza Mahkemesi’nde başladı.

“Kimseye hakaret etmedik”

20 Ocak 2022’deki ilk duruşma tarafların mazereti nedeniyle yapılmamıştı. Bugün (21 Nisan) yapılan duruşmaya Gülsüm Elvan ve Sami Elvan avukatları ile katılırken, dosyada mağdur sıfatıyla yer alan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın avukatı hazır bulundu.

Sami Elvan, “Ben söylediklerimin arkasındayım. Cumhurbaşkanı, çocuğumuzun öldüğü dönemde başbakandı. Kendisinin çocuğumuzla ilgili bizzat söylediği cümleler var, ‘Emri ben verdim, polisimin arkasındayım’ demişti. Cümlelerim cumhurbaşkanının beyanına karşılık söylenmiştir, hakaret olarak kabul etmiyorum. Kimseye hakaret etmedik” diyerek beraatlarını talep etti. 

Gülsüm Elvan da “Burada hakaret yok. Çocuğum 14 yaşında. 14 yaşında çocuk terörist olabilir mi? Bize terörist deyip herkesin önüne attı, meydanlarda yuhalattı asıl hakarete uğrayan benim” dedi ve hakaret kastı olmadığını belirtti. 

Görüntüler bilirkişiye gönderildi

Avukat Akçay Taşçı, dönemin başbakanı Erdoğan’ın, Berkin Elvan’ın öldürülmesini meşrulaştıracak ve fiili doğrudan üstlenici beyanlarda bulunduğunu söyledi.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin “cumhurbaşkanına hakaret” suçlamasına dair kararını hatırlatan avukat Taşçı, “katil” kelimesinin hakaret içermediğine dair kararlar olduğuna dikkat çekti. Taşçı, müvekkillerinin hak arama mücadelesi verdiğini vurguladı.  

Katılan Erdoğan’ın vekili ise Gülsüm ve Sami Elvan’ın cezalandırılmalarını talep etti. 

Mahkeme, görüntülerin çözümlerinin yapılması için bilirkişiye gönderilmesine karar verdi. Gelecek duruşma 25 Ekim’de.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.