Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Öldürülen çevreci çift Büyüknohutçular’ın davası AYM’ye taşınıyor

Antalya’da taşocaklarına karşı mücadele verirken öldürülen Aysin ve Ali Ulvi Büyüknohutçu’nun çocukları Emine Büyüknohutçu ile avukatı Tuncay Koç, azmettiriciler hakkındaki takipsizlik kararına yaptıkları itirazlarının reddedilmesi üzerine Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) başvurmaya hazırlanıyor.

Yaşam savunucuları Aysin ve Ali Ulvi Büyüknohutçu’nun öldürülmesine ilişkin soruşturmanın derinleştirilmesine yönelik başvurudaki takipsizlik kararına itiraz reddedildi.

Süreci ve gelinen aşamayı Medyascope’a anlatan Aysin ve Ali Ulvi Büyüknohutçu’nun çocukları Emine Büyüknohutçu ile avukatı Tuncay Koç, Anayasa Mahkemesi’ne başvurmaya hazırlanıyor.

Beş yıldır süren mücadele

Aysin ve Ali Ulvi Büyüknohutçu çifti, 9 Mayıs 2017’de Antalya-Finike’de taşocaklarına karşı doğayı savunma mücadelesi verilirken evlerinde öldürüldü. 

Cinayetten üç gün sonra gözaltına alınan Ali Yamuç isimli kişi tutuklandı. Önce cinayeti üstlenerek, “para için” yaptığını söyleyen Yamuç, bir hafta sonra eşine yazdığı mektupta, bir mermer ocağı sahibini azmettiricilikle suçladı.

Ali Yamuç, Eylül 2017’de cezaevinde öldü, intihar olduğu söylendi. Hakkında açılan dava düşürüldü. Eşi Fatma Yamuç hakkında “cinayete iştirak” suçlamasıyla açılan davada da beraat kararı çıktı. Ancak Yamuç hakkında “suç delillerini yok etmekten” suç duyurusunda bulunan mahkeme, ayrıca azmettiricilerin araştırılmasını istedi.  

Avukat Koç: “Adil bir yargılama olmadı

Bu suç duyurularına dayanarak soruşturmanın derinleştirilmesi için Finike Cumhuriyet Savcılığı’na ihbarda bulunduklarını belirten avukat Tuncay Koç, kovuşturmaya yer olmadığı kararı verildiğini belirtti. Karara yönelik itirazları ise Elmalı Sulh Ceza Hâkimliğince reddedildi. Ret kararı 18 Nisan 2022’de tebliğ edildi. 

Avukat Koç, hazırlık aşamasında ve mahkeme aşamasında eksiklikler olduğunu, çelişkili delillerin üzerine gidilmediğini, tanıkların ağır ceza mahkemesinde dinlenmediğini, Ali Yamuç’un mermer ocağı sahibi ile ilişkide olup olmadığının incelenmediğini anlattı. 

Koç, Elmalı Sulh Ceza Hâkimliğince verilen ret kararına dair ise şu yorumu yaptı:

“Hâkimlik dosyayı incelemeden, hatta neye itiraz ettiğimizi bile anlamadan, hedef şaşırtarak sanki sadece Ali Yamuç’un eşi hakkında başvuru yapılmış gibi itirazımızı reddetti. Biz dosyanın gerek Fenike Savcılığı, gerekse Elmalı Sulh Ceza Mahkemesi tarafından yeteri kadar incelenmediğini, hatta dosyanın okunmadığını dahi düşünüyoruz. Kamuoyunu meşgul eden bir dosyaydı, karar vericiler bir şekilde alelacele kapatmak istediler düşüncesindeyiz. Adil bir yargılama olmadı, mahkemeye erişimimiz kısıtlandı bu yüzden de AYM’ye gideceğiz.”

Büyüknohutçu: “Dosyanın peşi bırakılmayacak

Aysin ve Ali Ulvi Büyüknohutçu’nun çocukları Emine Büyüknohutçu, “Kararı iyi ya da kötü olarak değerlendiremiyorum. Sadece yapılacak daha çok şey var, bunları yapacağız” diye konuştu.

Davanın başından beri yeterince derinleştirilmeden, alelacele kapatılma çabasıyla görüldüğünü söyleyen Büyüknohutçu, gelecek süreçten beklentilerini şöyle anlattı:

“Dosyanın hak ettiği şekilde derinleştirilmesini bekliyoruz. Hukuki açıdan yapılan çok fazla eksik, çok fazla hata var. Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin vatandaşları olarak, yaşam hakkı savunucuları olarak, Aysin ve Ali Ulvi Büyüknohutçu’nun dostları, ailesi olarak bu dosyanın derinleştirilmesini talep ediyoruz ve derinleştirilmesi için elimizden gelen tüm çabayı beş sene boyunca sarf ettiğimiz gibi bundan sonra da sarf etmeye devam edeceğiz. Bu dosyanın peşi bırakılmayacak.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.