Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

TİHV ve İHD’den Metin Lokumcu davasına çağrı: “Adalet istemeye devam edeceğiz”

Artvin-Hopa’da 31 Mayıs 2011’de polisin attığı kimyasal gazlar nedeniyle yaşamını yitiren emekli öğretmen Metin Lokumcu’nun ölümüyle ilgili dava 20-21 Aralık’ta Trabzon 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek. Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) ve İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi, Lokumcu ailesinin avukatı Meriç Eyüboğlu ve Lokumcu’nun oğlu Ulaş Lokumcu ile birlikte davaya katılım çağrısında bulundu. Ulaş Lokumcu, “Adaleti sağlayana dek mücadeleye devam edeceğiz. 20 Aralık’ta herkesi Trabzon’a bekliyoruz” dedi.

Emekli öğretmen Metin Lokumcu’nun, 31 Mayıs 2011’de Hopa’daki protestolarda kullanılan kimyasal gazlar nedeniyle hayatını kaybetmesi nedeniyle 13 polis hakkında açılan dava, 20-21 Aralık’ta Trabzon 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek.

Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) ve İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi, avukat Meriç Eyüboğlu ve Metin Lokumcu’nun oğlu Ulaş Lokumcu, İHD İstanbul Şubesi’nde düzenledikleri açıklamada, davaya dair gelişmeleri paylaşıp 20-21 Aralık’ta Trabzon 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapılacak duruşmaya katılım çağrısında bulundu.

“Metin Lokumcu için adalet istemeye devam edeceğiz”

Açıklamayı okuyan İHD İstanbul Şubesi Başkanı Gülseren Yoleri, “Toplumsal olaylarda gaz kullanımının engellenmesi ve cezasızlıkla mücadele için ciddi öneme sahip bu davayı izlemeyi sürdürecek ve ölümüne yol açan asli nedenin aşırı, yoğun, ölçüsüz kimyasal gaz kullanımı olduğu bilimsel raporlar ile kanıtlanan Metin Lokumcu için adalet istemeye devam edeceğiz. İnsan hakları ve adalet isteyen herkesi, 20-21 Aralık 2021’ta Trabzon 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek davayı izlemeye çağırıyoruz” dedi.

Dosya 10 yıl sonra ağır ceza mahkemesinde

TİHV adına konuşan Prof. Dr Ümit Biçer, Lokumcu’nun biber gazının neden olduğuna dair Adli Tıp Kurumu raporunu hatırlattı. Biçer, davayı hem biber gazının ölüme neden olması sürecini değerlendirmek hem de cezasızlık pratiğinin sonlanması açısından önemli gördüklerini belirtti.

Lokumcu ailesinin avukatı Meriç Eyüboğlu da davanın dokuz yıl beş ay sonra asliye ceza mahkemesinde “taksirle öldürme” suçlamasıyla açıldığını hatırlatarak, “kasten öldürme” suçunun işlendiğini savunduklarını belirtti. Eyüboğlu, ağır ceza mahkemesine taşınan dosyada suçlamanın “kasten yaralama sonucu ölüm” olduğunu söyledi. Sadece 13 polisin yargılanmasının eksiklik olduğunu dile getiren Eyüboğlu, davanın sadece Metin Lokumcu için adalet sağlanması için değil, toplumsal olaylarda kimyasal gaz kullanımının yasaklanması için de bir arayış olduğunu vurguladı.

Ulaş Lokumcu: “Adaleti sağlayana dek mücadeleye devam edeceğiz”

10 yıldır adalet aradıklarını ve sanıklarla henüz karşılaşamadıklarını dile getiren Ulaş Lokumcu ise “Adaleti sağlayana dek mücadeleye devam edeceğiz. 20 Aralık’ta herkesi Trabzon’a bekliyoruz” diye konuştu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.