Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Metin Lokumcu davasında 13 polis 10 yıl sonra ağır ceza mahkemesinde yargılanacak – Av. Meriç Eyüboğlu: “Dava olması gereken yere geldi”

Metin Lokumcu davasının ağır ceza mahkemesinde görülmesine karşı yapılan itirazlar reddedildi. 13 emniyet görevlisinin yargılandığı dava Trabzon 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek. Lokumcu ailesinin avukatı Meriç Eyüboğlu, davanın ağır ceza mahkemesinde görülecek olmasını, “Dava en başta, 2011’de olması gereken yere geldi” diyerek yorumladı.

Emekli öğretmen Metin Lokumcu, 31 Mayıs 2011’de dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan‘ın seçim mitingi için Hopa’ya gideceği gün, bölgede yapılması planlanan hidroelektrik santrallerine (HES) karşı ilçe meydanındaki protestolarda kullanılan biber gazı nedeniyle hayatını kaybetti. Lokumcu’nun ölümüyle ilgili dava dokuz yıl beş ay sonra açıldı. Dönemin Artvin İl Emniyet Müdürü ve Hopa İlçe Emniyet Müdürünün de aralarında olduğu 13 polis hakkında “taksirle ölüme neden olma” suçlamasıyla iddianame hazırlandı. 

Davanın ilk duruşmasının Hopa 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde 24 Aralık 2020’de görüleceği duyuruldu ancak mahkeme, davanın güvenlik gerekçesiyle başka şehre naklini istedi. Dava Trabzon’a alındı. İlk duruşma, Lokumcu’nun ölümünden 10 yıl sonra 21 Nisan 2021’de Trabzon 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde yapıldı. Sanıklar duruşmaya katılmadı, ifadeleri talimatla alındı. Mahkeme, avukatların davanın ağır ceza mahkemesinde görülmesi talebini reddetti. 28 Haziran 2021’deki duruşmada avukatlar talebi yineledi. Mahkeme savcısı, dosya hakkında görevsizlik kararı verilmesini istedi. Bunun üzerine mahkeme, görevsizlik kararı vererek dosyayı ağır ceza mahkemesine gönderdi.

“10 yıl 3 ay 21 gün sonra ağır cezaya ulaştık”

Lokumcu ailesinin avukatı Meriç Eyüboğlu, dava sürecini ve davanın ağır ceza mahkemesinde görülmesi kararını Medyascopea şöyle yorumladı:

“Metin Lokumcu davasında uzun uzun yollardan geçtik ve 10 yıl üç ay 21 gün sonra ağır cezaya ulaştık. Dava dokuz yıl beş ay sonra açılmıştı. Güvenlik gerekçesiyle Trabzon’a kaçırılmıştı. Trabzon’daki yargılamada sanık polislere yönelik iddianamedeki suçun yani ‘taksirle öldürme’ suçunun hatalı olduğunu, burada ‘kasten öldürme’ nedeniyle yargılama yapmak gerektiğini tartıştık çünkü bu kimyasal gazları kullanan polisler bu konuda özel olarak eğitim alan, belirli sertifika programlarını tamamlamak zorunda olan, gazların hangi mesafeden hangi açıdan ve ne yoğunlukta kullanılması gerektiğini bilen ve ölümcül sonucu olduğu konusunda bilgili ve deneyimliler. Buna rağmen Hopa’da ölçüsüz ve yoğun olarak kullanılan kimyasal gazlarla Metin Lokumcu’nun öldürülmesi olsa olsa ‘kasten öldürme’ olarak değerlendirilebilirdi. Kasten öldürmenin ancak ağır ceza mahkemesinde görülebilecek bir suç türü olduğu için dosyanın ağır cezaya gönderilmesi suç vasfının da değişmesi anlamına gelecekti. İkinci duruşma sonucunda Trabzon 2. Asliye Ceza Mahkemesi bu konudaki itirazlarımızı kabul ederek görevsizlik kararı verdi. Sanık polisler tarafından bu karara itiraz edildi. 20 Eylül’de itiraz reddedildi ve davanın bundan sonra Trabzon 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüleceği kesinleşti.

“Polisler mahkemeye getirilmek zorundalar”

Avukat Eyüboğlu bundan sonraki süreci de şöyle anlattı:

Şimdi yeni duruşma gününü açıklanmasını bekliyoruz. Kural olarak tüm işlemler yeniden başlayacak. Metin hocanın ailesi ve tanıklar yeniden dinlenecek. Sanıklar ise mahkemeye hiç gelmemişlerdi, ifadeleri talimatla alınmıştı ki bu da bizim çok itiraz ettiğimiz ve tartıştığımız bir meseleydi. Şimdi ağır ceza yargılamasında mahkemeye getirilmek zorundalar. Böylece on yılın sonunda ilk kez aile, sanıkları doğrudan görebilecek gözlerine bakabilecek.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.