Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Metin Lokumcu davası 10 yıl sonra ağır ceza mahkemesinde – Dönemin Artvin Emniyet Müdürü Muhsin Armağan: “O gün yeteri kadar gaz kullanıldı”

Emekli öğretmen Metin Lokumcu’nun 31 Mayıs 2011’de Artvin’in Hopa ilçesinde polisin attığı kimyasal gazlar nedeniyle yaşamını yitirmesiyle ilgili dava, olaydan 10 yıl sonra ağır ceza mahkemesine taşındı. Trabzon 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde bugün (19 Aralık) görülmeye başlanan davanın sanıklarından dönemin Artvin İl Emniyet Müdürü Muhsin Armağan, avukat Yakup Okumuşoğlu’nun, “O gün tam olarak gaz ne kadar kullanıldı?” sorusuna, “Yeteri kadar kullanılmıştır” yanıtını verdi. Mahkeme, sanıkların bir sonraki duruşmada hazır edilmesine karar verdi. Gelecek duruşma 6-7 Ocak 2022’de yapılacak.

Duruşma 10 yıl sonra ağır ceza mahkemesinde

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın başbakanlığı döneminde 31 Mayıs 2011’de Artvin-Hopa’daki mitingi öncesi polisin attığı biber gazı nedeniyle yaşamını yitiren emekli öğretmen Metin Lokumcu’nun ölümüyle ilgili 9,5 yıl sonra açılan dava Trabzon 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nin görevsizlik kararının ardından ağır ceza mahkemesine taşındı.

Tabzon 2. Ağır Ceza Mahkeme’nde bugün (19)Aralık) görülen ilk duruşmada 13 sanık polisten hiçbiri hazır bulunmadı. Dönemin Artvin İl Emniyet Müdürü sanık Muhsin Armağan’ın da aralarında bulunduğu dokuz sanık duruşmaya Ses ve Bilişim Görüntü Sistemi (SEGBİS) üzerinden katıldı.

Baroların ve avukat derneklerinin katılma taleplerine ret

Metin Lokumcu Davası hesabından yapılan paylaşımlara göre duruşma katılma talepleri ile başladı. 

Türkiye Barolar Birliği Başkan Yardımcısı ve Trabzon Barosu Başkanı Sibel Suiçmez, Ankara Barosu Başkanı Kemal Koranel, İzmir Barosu Başkanı Özkan Yücel, Artvin Barosu Başkanı Ayla Varan, İstanbul ve Bursa barolarının temsilcileri, Zonguldak Barosu’nu temsilen Yakup Okumuşoğlu, Özgürlük İçin Hukukçular Derneği ve Çağdaş Hukukçular Derneği’nden avukatlar katılma taleplerini iletti. 

Sanık avukatları ise suçtan doğrudan zarar görenlerin dışındakilerin katılım taleplerinin reddini istedi.

Mahkeme heyeti baroların ve avukat örgütlerinin katılma taleplerini reddetti.

Müşteki avukatları, sanıkların duruşmaya SEGBİS ile değil bizzat katılmalarını istedi. İzmir Barosu Başkanı Avukat Özkan Yücel “Bulundukları yerde kahkaha atıyorlar, konuşuyorlar. Burada olsalar ne yaptıklarını görme şansımız olacaktı. Adil yargılama gereği burada olmaları gerekir” dedi.

Avukat Eyüboğlu: “Adaletin tecelli etmesi açısından sanıkların burada olması gerekiyor”

Avukat Meriç Eyüboğlu da “Ekranda dokuz kişiyi görmemiz mümkün değil. Sorgular başlayınca konuşanı büyüteceksiniz, diğerleri ne yapıyor göremeyeceğiz” diye konuştu.

“Kötü bir iddianameyle, uzun bir yolculukla buraya kadar geldik” diyen Eyüboğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

Burada ‘eşkıyalar diyarı’ Hopa’dan gelenler var. Bu dava, kimyasal gaz kullanımı açısından toplumsal olayları etkileyeceğinden Metin Lokumcu’yu aşan bir dava. O yüzden buradaki insanların sanıkları görme hakkı var. Bu insanlar 10 yıl 6 ay 20 gündür sanık görmek için bekliyor. Onların gözlerine bakmak istiyorlar. Yargılamanın seyri açısından, adaletin tecelli etmesi açısından sanıkların burada olması gerekiyor. Ailenin vicdanının soğuması için de. Aileye bunu çok görmemeniz gerekir.”

Sanık polis Erol Darcan’ın avukatı da müvekkilinin duruşmada olması talebinde bulundu.

Ancak sanıkların duruşmada hazır edilmesi talepleri reddedildi.

Dönemin Artvin Emniyet Müdürü Armağan: “Gaz kullanımına dair emir vermedim”

Duruşma sanık beyanları ile devam etti. Dönemin Artvin İl Emniyet Müdürü sanık Muhsin Armağan, “Aldığımız tedbirler doğrultusunda sayın başbakan gelmeden alanı kontrol ettik. Vali, kaymakam beyi gönderdi. Toplanan grubun, miting alanını provoke ettiği bilgisi geldi” dedi. Armağan, ilçe merkezine gittiğinde bir kişinin hayatını kaybettiğinin söylendiğini, o anda orada olmadığı için gaz kullanımına dair emir vermesinin söz konusu olmadığını öne sürdü.

Avukat Meriç Eyüboğlu, SEGBİS sistemi nedeniyle sanığın söylediklerinin tam olarak anlaşılamadığını, teşhis açısından önemli olacak sanıkları göremediklerini ve duyamadıklarını söyledi.

“Aradan 10 yıl geçti hatırlamıyorum”

Sanık Armağan, Avukat  Eyüboğlu’nun 31 Mayıs 2011’de çevik kuvvetten kimin sorumlu olduğu sorusunu “Aradan 10 yıl geçtiği için hatırlayamıyorum” diye yanıtladı.

Eyüboğlu’nun “Başka kentlerden polis gelince işleyiş nasıl olur?” sorusu üzerine ise Armağan, “İçişleri Bakanlığı tarafından valiliğe, oradan da il emniyete verilir” dedi.

Armağan, Eyüboğlu’nun soruları üzerine çevik kuvvetin başında Erzurum’dan gelen bir polisin olduğunu belirtti. 

“Yeteri kadar gaz kullanıldı”

Avukat Yakup Okumuşoğlu ise Armağan’a “Anormal derecede gaz kullanılmış. Her ilçede ne kadar gaz olur? Nereden ne kadar getirilmiştir? Nasıl belirlenmiştir?” diye sordu.

Sanık Armağan bu soruya “Bunun için eğitim almış personel vardır. Görevli kişilere teslim edilir” diyerek yanıt verdi.

Artvin Barosu Başkanı Ayla Varan’ın “Kullanılan gazların son kullanma talimatlarından, kimyasal gaz olduğundan haberiniz var mıydı?” sorusuna ise Armağan şu karşılığı verdi: “İçişleri Bakanlığı tarafından belirlenen toplumsal olaylarda kullanılan gazlardır. Gerekli ikazlar yapılmasına rağmen provoke olmasından kaynaklı, (topluluk) dağılmayınca müdahale başlamıştır.”

Avukat Okumuşoğlu’nun, “O gün tam olarak gaz ne kadar kullanıldı?” sorusuna Armağan’ın yanıtı, “Yeteri kadar kullanılmıştır” oldu.

Sanık Muhsin Armağan’a olay gününe ait fotoğraflar SEGBİS ile gösterilmeye çalışıldı. Mahkemede bilgisayarda açılan görüntü kameraya yakınlaştırılıp, Ankara’daki sanığa bulunduğu salondaki bilgisayardan gösterilmek için uğraşıldı.

Sanıklar bir sonraki duruşmada hazır edilecek

Avukat Nagihan Bulduk, “Artık mış gibi yapmak istemiyoruz. Lütfen SEGBİS’ten vazgeçilmesi, sanıkların getirilmesi bizzat katılması talebimizi tekrar değerlendirin. Burası sahne değil, siz yönetmen, onlar da oyuncu değil. Adil bir yargılama istiyoruz” dedi.

Verilen aranın ardından mahkeme, sanıkların bizzat duruşmada hazır bulunmasına karar verdi.

Gelecek duruşma 6-7 Ocak 2022’de yapılacak.

“Bu dava artık hepimizin davası”

Duruşmanın ardından adliye önünde “Metin Lokumcu onurumuzdur” yazılı pankartla açıklama yapıldı.

Lokumcu ailesinin avukatı Eyüboğlu, sanıkların bir sonraki duruşmada hazır bulundurulması kararına ilişkin, “Biz Türkiye’nin her yerinden kalkıp geliyorsak onlar da gelecek. Bizim gözümüze bakıp ifade verecekler. Biz de onların gözlerine bakacağız” dedi.

Adaletin kırıntısı bile olmadığını söyleyen Metin Lokumcu’nun oğlu Ulaş Lokumcu da ”Biz, 6 Ocak’ta burada olacağız, umarım daha kalabalık oluruz” diye konuştu.

İzmir Barosu Başkanı Özkan Yücel, ”Metin Lokumcu, bu ülkede yurttaşlar için doğa için mücadele ederken katledildi. Biz 10 yıl altı ay 20 gündür adalet arıyoruz. Davanın faillerin cezalandırılacağı bir sürece gidecek olması bizi mutlu edecek. Onun mücadelesi bunu hak ediyor” dedi.

TİP İstanbul Milletvekili Sera Kadıgil, “Hopa’da tek bir gaz fişeği olmadığını, sırf başbakan gelecek diye çevre illerden gaz getirildiğini öğrenmiş olduk. Bu dava artık hepimizin davası” diye konuştu.

HDP İstanbul Milletvekili Zeynel Özen de ”Bir sonraki duruşmada yine burada olacağız” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.