Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Metin Lokumcu davası 18 Şubat’a ertelendi

Artvin’in Hopa ilçesinde dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın mitingi öncesinde polisin kullandığı biber gazı nedeniyle yaşamını yitiren emekli öğretmen Metin Lokumcu’nun ölümüyle ilgili 13 polisin yargılandığı davaya bugün (7 Ocak) Trabzon 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam edildi. Mahkeme, duruşmaya katılmayan sanık polisler için sonraki duruşmaya katılma daveti çıkarılmasına, bu celse ifadeleri alınan sanıkların duruşmalardan vareste tutulmasına karar verdi. Bir sonraki duruşma 18 Şubat 2022’de yapılacak.

Hatırlamıyorum, bilmiyorum, görmedim

Metin Lokumcu davası hesabından yapılan paylaşımlara göre sanık polis İlhami Çalı, avukatların soruları üzerine Kars’ta görevliyken dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın mitingi için Hopa’ya gittiklerini, olay anında alanda bulunmadığını, gaz kullanmadığını, kullananları da tanımadığını söyledi.

Sanık polis Bayram Ali Kaş ise “‘Metin Lokumcu hastanede, haber bekliyoruz’ anonsu yaptılar, ortalık iyice karıştı. Ben de bu sırada gaz kullandım. O sırada da yaralandım. Talimatı yanlış hatırlamıyorsam Erzurum çevik kuvvet amiri vermişti” dedi.

Sanık polis Mehmet Seyfettin Uzun, “Gaz kullanmadım, sadece görev belgesinde gazcı olarak gözüküyordum” diye konuştu.

Sanık polis Sinan Eyüpoğlu ise savunmasında şunları söyledi: “Cumhuriyet Meydanı’nda Metin Lokumcu’nun ölümüyle alakalı anonsların yapıldığını duydum. Sonrasında olaylar daha da büyüdü. Bizi de oraya gönderdiler. Dört, beş tane gaz kullanmışımdır o esnada. Ben Metin Lokumcu’yu hiç görmedim. O oradayken ben gaz kullanmadım.”

Sanık polis Recep Aydın da “Basın açıklamasının ardından grubun dağılmaması üzerine sorumlu amirimiz Erol Darcan gaz kullanma talimatını verdi. Kaç tane gaz kullandığımı hatırlamıyorum. 10-15 sefer kullanmışımdır herhalde” dedi.

Ulaş Lokumcu: “Hangisi suçluysa yargılansın”

Metin Lokumcu’nun oğlu Ulaş Lokumcu ise sanıklardan şikayetçi olduğunu belirterek, “Sanıkların hangisi suçluysa yargılansın isterim. Beni öyle bir baba yetiştirdi, suçsuz kimse yargılansın istemem. Bir sonraki duruşmada beyanda bulunmak istiyorum” diye konuştu.

Avuukat Meriç Eyüboğlu  sanık ifadeleri tamamlanmadığı için bu aşamada temel taleplerinin salonda olmayan sanıkların getirilmesi olduğunu söyledi. Eyüboğlu “Ağır cezadaki yargılamaya gelmeyen ve mazeret bildirmeden gelmeyen iki sanık Erol Darcan ve Taner Ballı’nın tutuklanmasını, diğer iki sanık Muhsin Armağan ve Muhammet Ulaşlı’nın davaya katılımı için gereğinin yapılmasını talep ediyoruz” dedi.

İfadeleri alınan sanıklar duruşmalardan vareste tutuldu

Mahkeme heyeti duruşmaya katılmayan sanıklar hakkında bir sonraki duruşmaya katılmaları için davetiye çıkarılmasına, bu celse ifadeleri alınan sanıkların duruşmalardan vareste tutulmasına, gerektiğinde SEGBİS ile bağlanılmasına karar verdi. Duruşma 18 Şubat 2022’ye ertelendi.

Ne olmuştu?

Artvin’in Hopa ilçesinde 31 Mayıs 2011’de, dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın seçim mitingi yapacağı sırada düzenlenen protesto gösterilerine polisin biber gazlı müdahalesinde emekli öğretmen Metin Lokumcu hayatını kaybetmişti. Lokumcu’nun, polisin kullandığı biber gazı nedeniyle hayatını kaybettiği Türk Tabipleri Birliği (TTB) ve Adli Tıp Kurumu tarafından raporlanmıştı. 

Biber gazı kullanımının ölüme neden olduğunu belirten raporlara dayalı ilk dava olma özelliği taşıyan Lokumcu davasından çıkacak kararın emsal teşkil etmesi bekleniyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.