Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Pekin, Tayvan’dan “bağımsız bir ülke” olarak bahsettiği için 7-Eleven’a para cezası verdi

Pekin, mini market zinciri 7-Eleven’ı, internet sitesinde Tayvan’dan bağımsız bir ülke olarak bahsettiği ve haritada Sincan ile Tibet’ın sınırlarını yanlış çizdiği için 50 bin Yuan para cezasına çarptırdı.

7-Eleven’ın internet sitesindeki “ülkeler” listesinde Tayvan’ın yer almasını ve Sincan ile Tibet ile ilgili “yanlış sınırların yer aldığı” haritaların gösterilmesini gerekçe gösteren Pekin yerel yönetimi, şirkete para cezası verdi ve ihtarda bulundu.  

Pekin yönetiminin “Tayvan vilayetini bağımsız bir ülke olarak gösteren yanlış eylemini” de içeren “hatalar” sebebiyle şirkete kestiği cezanın tutarı 50 bin Çin yuanı (yaklaşık 7 bin 842 Amerikan doları). 

Pekin’de bir 7-Eleven mağazası. (Fotoğraf: Rob Welham, Google Maps)

Güney Çin Denizi’nde egemenliği tartışmalı bazı adalar için Çin’in kullandığı isimleri kullanmamak da şirkete verilen cezanın sebepleri arasında yer alıyor. Japonya’nın “Senkakular”, Çin’in ise “Diaoyu Adaları” adını verdiği takımadalar da bu tartışmalı topraklardan biri.  

Ceza, aralık ayında verilmiş olsa da Nikkei gazetesi tarafından bugün haberleştirildi. Mağazaları Asya’da çabuk çoğalan mini market zincirinin Pekin şubeleri, Japonya merkezli Seven & i Holding’in bir parçası 7-Eleven Japonya tarafından işletiliyor. 

Nikkei gazetesine göre şirket cezayı kabul etti ve “Bu gibi bir olayın tekrar yaşanmaması için ellerinden gelenin en iyisini yapacaklarını” söyledi. 

Hızlı ve Öfkeli 9 filminin yıldızlarından ünlü Amerikalı güreşçi John Cena, mayıs ayında filmin tanıtımını yaparken Tayvan’ı ülke olarak adlandırdığı için Çince bir video yayınlayarak özür dilemişti.  

Ne olmuştu?

Resmi adı Çin Cumhuriyeti olan Tayvan, Çin İç Savaşı’ndan önce iktidarda bulunan ve iç savaşı kaybeden Çan Kay Şek’in adaya yerleştiği 1949 yılından beri kendi kendini yönetse de, resmi olarak ülke statüsünde bulunmuyor. Ada ülkesini dünyada sadece 14 ülke tanırken, Türkiye’nin de dahil olduğu diğer ülkeler, Tayvan’la olan ilişkilerini resmi olmayan kanallar aracılığıyla yürütüyor.

Çin Halk Cumhuriyeti ve Tayvan (Çin Cumhuriyeti) birbirini tanımıyor. Pekin, Tayvan’ı topraklarının bir parçası olarak görüyor ve mevcut Devlet Başkanı Tsai Ing-wen’in ilk kez seçildiği 2016 yılından bu yana bölgedeki tansiyon artmış durumda.

Kaynak: Guardian

Derleyen: Alp Selim

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.