Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD’li amiralden uyarı: “Çin altı yıl içinde Tayvan’ı işgal edebilir”

Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) Asya-Pasifik’teki en üst düzey askeri yetkilisi Amiral Philip Davidson, Çin’in, ABD’nin Asya’daki askeri gücünü kısıtlama girişimlerini hızlandırdığını belirterek Çin’in gelecek altı yıl içinde Tayvan’ı işgal edebileceği konusunda uyardı.

Vaşington’un Asya-Pasifik bölgesinden sorumlu üst düzey yetkililerinden Amiral Philip Davidson, salı günü (9 Mart) ABD Senatosu’nda düzenlenen bir askeri komitede, Asya’daki ABD-Çin rekabetiyle ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

Pekin yönetiminin bölgedeki tutumunu eleştiren Davidson “Çin’in, ABD’yi ve kurallara dayalı uluslararası düzendeki liderlik rolünü 2050’ye kadar gölgede bırakma girişimlerini hızlandırmasından endişe duyuyorum” dedi. Tayvan’ı ele geçirmenin Çin’in en önemli hedeflerinden biri olduğunu belirten Davidson, “Çin’in Tayvan’ı ele geçirmeye yönelik tehdidi önümüzdeki 10 yıl hatta altı yıl içinde daha görünür olabilir” diye konuştu.

Amiral Philip Davidson

Davidson, Çin’in Asya’daki askeri varlığının genişlemesinin ABD için olumsuz bir durum yaratma riski taşıdığını söyleyerek “Güçlerimizin etkili bir yanıt verebilmesi için Çin’i tek taraflı olarak mevcut durumu değiştirmeye cesaretlendirebilecek riskleri biriktiriyoruz” dedi.

Tayvan, 1949 yılındaki iç savaşın ardından Çin anakarasından ayrılmıştı. Çin, 1997’de yönetimini devraldığı Hong Kong’da uyguladığı “tek ülke iki sistem” modelini Tayvan’a da teklif etmiş ancak Tayvan, Pekin’in teklifini reddetmişti.

2016 yılında ülkenin “ilk kadın cumhurbaşkanı” olarak göreve gelen Tsai Ing-wen ise Çin’in Tayvan konusundaki girişimlerine karşı çıkmasıyla tanınıyor. Tayvan’ın Çin’in bir parçası olmayacağını belirten Tsai, Pekin yönetimi tarafından “ayrılıkçı olarak nitelendiriliyor. Tsai’nin seçimleri kazanmasından bu yana Çin ile Tayvan arasındaki gerilim artışta.

Tayvan Devlet Başkanı Tsai Ing-wen, eski Güney Kore Devlet Başkanı Park Geun-hye’nin ardından bir Doğu Asya ülkesini yöneten ikinci kadın başkan

Eski ABD Başkanı Donald Trump’ın döneminde ABD’den Tayvan’a yapılan silah satışlarının ve diplomatik ziyaretlerin artması, ABD ile Çin arasındaki gerginliğin artmasının arkasındaki faktörlerden biriydi. Çin, ABD’nin Tayvan’la geliştirdiği ikili ilişkilere Tayvan’ın çevresindeki askeri faaliyetlerini artırarak cevap vermişti.

ABD’de 20 Ocak’ta göreve başlayan Joe Biden ve yönetiminin ülkenin Asya ve Tayvan’daki faaliyetlerine nasıl yön vereceği henüz belli değil ancak Biden’ın, tıpkı Trump gibi Tayvan ile kurulan ilişkileri destekleyeceği tahmin ediliyor.

Derleyen: Hande Sena Kandemir

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.