Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Diyarbakır Valisi Münir Karaloğlu: “5 No’lu Cezaevi hem kültür merkezi hem müze olabilir, net bir karar yok”


Diyarbakır Valisi Münir Karaloğlu, 12 Eylül 1980 darbesi dönemindeki işkence ve kötü muameleyle anılan Diyarbakır 5 No’lu Cezaevi’nin müze mi yoksa kültür merkezi mi yapılacağı ile ilgili bir net kararın olmadığını belirterek, “Cumhurbaşkanımız buraya geldiğinde mahkûm sayısı bin 100 civarındaydı, bir ay önce sordum 500’e inmiş. Mahkûm sayısını azaltırken artık yeni mahkum almak istemiyoruz. Orası müze de kültür merkezi de, yani her ikisi de olabilir. O konu ile ilgili verilmiş net bir karar yok” dedi.

Diyarbakır Valisi Münir Karaloğlu, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü nedeniyle Güneydoğu Gazeteciler Cemiyeti’ni (GGC) ziyaret etti. Vali Karaloğlu, burada gazetecilerin sorularını da yanıtladı. Eski okul binalarının yıkılarak yenilerinin yapıldığını söyleyen Karaloğlu, “1.5 milyar lira değerinde eğitim yatırımı yapılıyor. Diyarbakır’ın nüfusu artıyor ve göç almaya devam ediyor. Birikmiş sorunları çözmeye çalışıyoruz” dedi. İhalesi tamamlanan şehir hastanesinin yapımına başlandığını ve hastaneyi 2023’te bitirmeyi planladıklarını belirten Karaloğlu, “Selahattin Eyyubi Devlet Hastanesi de yıkılıp yerine ya da başka bir yere bir tane daha şehir hastanesi yapılacak. Yani Diyarbakır’da iki şehir hastanesi olacak. Diyarbakır, üçüncü basamakta sadece kente değil, bölge illerine de sağlık hizmeti sunmaktadır” diye konuştu.

Vali Karaloğlu, Silvan Barajı’ın tamamlanmasıyla 2 milyon 350 bin dekar alanın sulanacağını ve Diyarbakır’ın tarıma dayanan sanayi anlamında dünyanın önemli merkezlerinden biri olacağını söyledi. Belediyede de insana dokunur çalışmaları daha çok gündemlerine aldıklarını aktaran Karaloğlu, “12 bin 500 aileye gıda kolisi verip rencide etmek yerine kredi kartı verdik. Üç ayda bir bu kredi kartlarına yükleme yapıyoruz. İnsanlar, ihtiyaçlarını istedikleri yerden alabilir” dedi.

“Diyarbakır’ın en büyük sorunu kuralsızlık ve kayıtdışılık”

Ulaşımla ilgili sorunları çözmeye çalıştıklarını ancak birçok sorun ile karşılaştıklarını anlatan Karaloğlu, “Diyarbakır’ın en büyük sorunu bana göre kuralsızlık ve kayıtdışılıktır. Bundan dolayı resmi verilerdeki hiçbir kayıt gerçek değildir. Bu sorunları çözmeye ve verileri kayıt altına almaya çalışıyoruz” diye konuştu.

“Diyarbakır 5 No’lu Cezaevi ile ilgili net bir karar yok”

Vali Karaloğlu, bir soru üzerine 12 Eylül 1980 darbesi dönemindeki işkence ve kötü muameleyle anılan Diyarbakır 5 No’lu Cezaevi’nin müze mi yoksa kültür merkezi mi olacağıyla ilgili net kararın olmadığını belirtti. Karaloğlu, şöyle devam etti:

“Cumhurbaşkanımız buraya geldiğindeki mahkûm sayısı bin 100 civarındaydı. Bir ay önce sordum 500’e inmiş. Biz artık Diyarbakır E tipi Cezaevi olarak bilinen cezaevine mahkûm almıyoruz. Mahkûm sayısını azaltırken artık yeni mahkûm almak istemiyoruz. Orası müze de kültür merkezi de yani her ikisi de olabilir. O konu ile ilgili verilmiş net bir karar yok.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.