Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İsveç’te polisin aradığı kaçak göçmenin başbakanın evinde çalıştığı ortaya çıktı

Yanlışlıkla çalıştırılan bir güvenlik alarmı sonrası İsveç Başbakanı Magdalena Andersson’un evine gelen polisler, evdeki temizlikçi kadının yasadışı olarak çalıştığını tespit etti. Başbakan Andersson, “kurnaz bir işletmeci” tarafından kandırıldığını söyledi. 

21 Aralık’ta polisler, temizlikçi kadınlardan birinin yanlışlıkla bir güvenlik alarmını çalıştırması üzerine Andersson’un başbakanlık konutuna taşınmadan önce ailesiyle birlikte yaşadığı eve geldi. 25 yaşındaki kadının oturma ve çalışma izni bulunmadığı ve yasadışı olarak ülkede bulunduğu belirlendi.

2020’nin ilkbaharında hakkında sınır dışı kararı verilen kadın, kaçak olarak çalıştığını kabul etti. Kadının ayrıca geçmişte bir zincir markette hırsızlık yaptığı fakat ilk suçu olduğu için ceza almadığı öğrenildi. 

Andersson, başbakan seçildikten yedi saat sonra istifa etmiş, ardından tekrar başbakan seçilmişti. 

“Doğru şeyi yapmak isteyenlerimiz bile kurnaz işletmecilerin oyununa gelebiliyoruz”  

Geçen cumartesi günü (8 Ocak) olayı manşetine taşıyan Expressen gazetesine konuşan İsveç Başbakanı Magdalena Andersson, çalışanlarının tüm yasal şartları sağladığı ve ücretlerinin sendikayla anlaşılarak belirlendiği konusunda temizlik firmasından defalarca olumlu yanıt aldığını söyledi. Andersson, “Temizlik firması ile tüm sözleşmeleri iptal ettim. Sendikalarla toplu pazarlık anlaşmasına girip girmediklerini sorduğumda bana defalarca olumlu yanıt vermişlerdi. Artık sorumlu kurumların olayın derinine inmesini bekliyorum” dedi.

Temizlik firmasının sahibinin 2010 yılında daha az vergi ödemek için sahte fatura kesmek ve paravan şirket kurmak suçlarından 600 bin İsveç Kronu (yaklaşık 66 bin Amerikan Doları) para cezasına ve bir yıl hapse mahkûm edildiği ortaya çıktı. 

Muhalefetteki Ilımlı Birlik Partisi, 1972 yılında ABD Başkanı Richard Nixon’ın rakiplerini dinletmesi olarak bilinen Watergate skandalına gönderme yaparak, olayı “Städgate” yani “temizlikçi-gate” diye nitelendirdi.   

Muhalefet partisinin meclisteki Grup Başkanı Tobias Billström, Expressen gazetesine verdiği demeçte “Ülkenin başbakanının böyle bir duruma düşebilmiş olması çok ciddi ve endişe verici. Asıl sorumuz bunun bir defaya mahsus mu yoksa benzer örnekleri de bulunan bir olay mı olduğu” dedi.

Kaynak: thelocal.se 

Derleyen: Alp Selim 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.