Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Novak Djokovic, Avustralya vizesinin iptaline ilişkin yaptığı itiraz davasını kazandı – Gazeteci Şevket Furkan Erbay : “Djokovic, gözaltındayken 16 Aralık’ta Kovid geçirdiğini söyledi. Neden gelmeden önce açıklamadı?”

Son günlerde spor dünyasının yanı sıra politika gündemini de meşgul eden Sırp tenisçisi Novak Djokovic, Avustralya vizesinin iptaline itiraz ettiği davayı kazandı. Mahkeme, Djokovic’in serbest kalmasına karar verdi.

Djokovic’in vizesi, 2022 Avustralya Açık’a katılabilmek adına aldığı tıbbi muafiyet için sunduğu gerekçelerinin yetersiz bulunması sebebiyle iptal edilmişti. Dünya bir numarası bu yüzden, turnuvaya katılmak için geldiği Melbourne’deki “Park Hotel” isimli mülteci gözaltı tesisinde konaklıyordu.

Vizesi iptal edilen bir diğer tenisçi Çek Renata Voracova, Park Hotel’i “hapishane gibi” diyerek ifadesiyle tanımladı. Bu süreçte Djokovic’in avukatlarının yaptığı savunmaya göre, Sırp tenisçinin 16 Aralık tarihindeki koronavirüs testinin pozitif çıktığı ortaya çıktı.

Djokovic’in 17 Aralık’ta kendi adına pul çıkarılması nedeniyle katıldığı etkinlikten teşekkür paylaşımı yapmış olması, tartışmalarda yeni bir boyut açtı. Djokovic, Ben Rothenberg’in ortaya koyduğu üzere aynı tarihte Novak Tenis Center’da genç Sırp tenisçiler için düzenlenen etkinlikte yer aldı. Gaspar Lança ise 34 yaşındaki raketin, 18 Aralık günü L’Equipe çekiminde boy gösterdiğini ortaya koydu.

Djokovic’in paylaşımı:

Ben Rothenberg’in paylaşımı:

Avustralya sınırlarına girerken çift aşılı olmanın yerine geçebilen tıbbi muafiyetin koşulları arasında, son altı ayda koronavirüs geçirmek de yer alıyor. Sınır kurallarında en katı ülkelerden Avustralya’da, son altı ayda koronavirüs kapmak aşı olmama imkânı tanımıyor. Djokovic’in, koronavirüs kısıtlamalarının yoğun yaşandığı Avustralya’da yüzde yüz şeffaf olmayan şekilde tıbbi muafiyet alması huzursuzluk yaratan noktalardan biriydi.

The Guardian Avustralya’dan Cait Kelly’nin kamerasından Djokovic’in konakladığı otelin önü:

Ksenija Pavlovic McAteer’a konuşan Djokovic’in babası Srdjan Djokovic, oğlunun mahkeme kararına rağmen sınır dışı edilmek istendiğini söyledi. Avustralya İçişleri Bakanı Karen Andrews ve Göçmenlik Bakanı Alex Hawke’ın, hâlâ Djokovic’i sınır dışı edebilecek yetkisi bulunuyor.

Ksenija Pavlovic McAteer’ın paylaşımı:

Avustralya hükümetinin bu yetkiyi kullanması halinde Novak Djokovic’in üç yıl boyunca ülkeye giremeyeceği konuşuluyordu ancak The Age’den Paul Sakkal, 34 yaşındaki raketin bu yıl katılamasa dahi önümüzdeki yılki organizasyona katılabileceğini belirtiyor.

Paul Sakkal’ın paylaşımı:

Avustralya Açık’ı daha önce yerinde takip eden gazeteci Şevket Furkan Erbay’ın konu ilgili görüşleri ise şöyle:

Novak Djokovic ile ilgili Avustralya Federal Mahkemesi’nin aldığı kararı nasıl değerlendiriyorsunuz?

Bu kararın Avustralya halkındaki ve tenis severlerdeki karşılığı nedir? Djokovic için zor bir turnuva geçeceğini düşünebilir miyiz?

Yazan: Doğa Üründül ve Sedat Efekan Özener

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.