Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Diyarbakır Kırklar Dağı’nda isim muamması: “Devlet Bahçeli Hatıra Ormanı” mı yoksa “Fetih Ormanı” mı?


Diyarbakır merkez Sur ilçesi sınırları içinde yer alan Kırklar Dağı’nın yamacına MHP İl Teşkilatı tarafından, “Devlet Bahçeli Hatıra Ormanı” oluşturacağının açıklanmasıyla başlayan tartışmalar ve tepkiler sürüyor. Diyarbakır Valisi Münir Karaloğlu konuyla ilgili sorulara yanıt vermezken Karaloğlu’nun kayyum olduğu Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nin dergisinde Kırklar Dağı’nda belediye tarafından “Fetih Hatıra Ormanı” için fidan dikildiği belirtildi. Hatıra ormanına “Devlet Bahçeli” mi, “Fetih” mi yoksa her iki ismin birlikte mi verileceği tartışma yarattı.


Vali Karaloğlu sorulara yanıt vermedi

Diyarbakır’da Kırklar Dağı yamacındaki hatıra ormanına MHP lideri Devlet Bahçeli’nin adının verilip verilmeyeceği yaklaşık 10 gündür tartışılıyor. Diyarbakır Valisi ve Büyükşehir Belediyesi kayyumu Münir Karaloğlu, konuyla ilgili sorulara yanıt vermedi. Karaloğlu, soruyu sonra yanıtlayacağını belirterek konuşmak istemedi. Valilik yetkilileri ise daha önce isim vermeden yaptıkları açıklamada, olayın valilik ve belediye ile ilgisinin bulunmadığını, söz konusu alanın Orman İşletme Müdürlüğü’ne ait olduğunu ve MHP İl Başkanlığı’na Orman İşletme Müdürlüğü tarafından izin verildiği belirtmişti.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nin dergisinde Kırklar Dağı’nda belediye tarafından “Fetih Hatıra Ormanı” için fidan dikildiği belirtildi.

İsim tartışması: “Devlet Bahçeli mi?” yoksa “Fetih” mi?


Diyarbakır Valisi Karaloğlu konuşmak istemezken, Kırklar Dağı’nın yamacına 16 Aralık’ta Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi tarafından “Fetih Hatıra Ormanı” adı altında fidan dikildi. Belediyenin yayımladığı Keremke dergisinde yer alan habere göre, fidan dikme törenine Vali Karaloğlu da katıldı. Haberde, Büyükşehir Belediyesi Park ve Bahçeler Daire Başkanlığı tarafından Kırklar Dağı’nda “Diyarbakır Fetih 1382 Hatıra Ormanı” oluşturulduğu ve Diyarbakırlılar adına 10 bin 918 fidan dikildiği belirtildi. Belediye söz konusu bölgeye fidan dikerken, MHP il teşkilatının “Devlet Bahçeli Hatıra Ormanı” oluşturacağını açıklaması soru işaretlerine neden oldu. Hatıra ormanına Devlet Bahçeli mi, Fetih mi, yoksa iki ismin birden mi verileceği belirsizliğini koruyor.

Sancar’dan tepki: “Pervasızlık”

Projeye bir tepki de HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar’dan geldi. Bugün (11 Ocak) partisinin grup toplantısında konuşan Sancar, “Kayyum uygulamalarını sürdürüyor. ‘Diyarbakır halkını biz temsil ediyoruz’ diye. Sen bu haddi nereden aldın? Diyarbakır halkının kaynaklarını talan etmekle kalmıyorsunuz, kültürüne, kimliğine saldırıları hızla sürdürüyorsunuz. En son bir hatıra ormanı kuracaklarmış, adı da Devlet Bahçeli Hatıra Ormanı olacakmış. Bu Diyarbakır halkının kimliğine, onuruna saldırılarda pervasızlığın son örneği. Devlet Bahçeli, Diyarbakır halkına ne verdi?” diye sordu.

Kayyumlara tepkisini sürdüren Sancar, şöyle devam etti:

Bu kayyumları bu iktidarla birlikte göndereceğiz. O kayyumları ormanlarda fidan dikmekle göndereceğiz. Kayyum uygulamalarının hepsini utanç müzesi kurarak sergileyeceğiz. Her türlü hırsızlığı yapıyorlar. Bu iktidar kayyum uygulamalarıyla halkın iradesini çaldıktan sonra halkın hem kaynaklarını hem değerlerini gaspetme hakkını kendinde görüyor. Diyarbakır halkı sesleniyor: ‘Diyarbakır bizimdir’ diyor.”

Siyasi partiler ve sivil toplum kuruluşlarından tepki: “Bu kararı tanımıyoruz”

“Devlet Bahçeli Hatıra Ormanı” projesine demokratik kitle örgütleri, siyasi partiler ve sivil toplum kuruluşları da tepki gösterdi. Tarihi On Gözlü Köprü üzerinde bir araya gelen ve aralarında HDP, DBP, TMMOB Amed il Koordinasyon Kurulu, Özgür Kadın Hareketi, Amed Şehir Tiyatrosu ve Dicle Kültür Sanat Derneği temsilcilerinin de bulunduğu çok sayıda kurum ve kuruluş ortak açıklamada bulundu. Açıklamada, “Devlet Bahçeli gibi doğrudan Kürt halkına düşmanlık yapan bir ismi, Diyarbakır’da bir yere vermek Kürt halkı için saygısızlıktır ve büyük bir hakarettir. Bu tarihin kendisine de bir saygısızlıktır. Kayyum ve bu kararı verenler acilen bu kirli kararlarından vazgeçmelidir. Diyarbakır’da bulunan başta kültür ve sanat kurumları olmak üzere tüm sivil toplum kurum ve kuruluşları olarak hiçbir şekil de ve koşulda bu kararı tanımıyoruz” denildi.


Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.