Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kazakistan: Devlet Başkanı Tokayev yaşananları “darbe girişimi” olarak nitelendirdi, 10 bine yakın kişi gözaltında

Kazakistan Devlet Başkanı Kasım Cömert Tokayev, akaryakıt ve doğalgaza yapılan zammın ardından ülkede yaşanan protestoları “darbe girişimi” olarak nitelendirdi. Tokayev, protestoların tek bir merkez tarafından yönlendirildiğini söyledi fakat ülke ismi vermekten kaçındı.

Rusya liderliğindeki Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü (KGAÖ) toplantısındaki açıklamasında Tokayev, Kazakistan’da düzenin yeniden sağlandığını ancak “terörist avı”nın devam ettiğini söyledi.

Tokayev, “Spontane protestolar kisvesi altında bir huzursuzluk dalgasıydı. Fakat asıl amacın anayasal düzeni bozmak ve iktidarı ele geçirmek olduğu ortaya çıktı. Darbe girişimi söz konusu” dedi.

Kasım Cömert Tokayev

Protestocuların ülkenin en büyük şehri Almatı’yı hedeflediklerini belirten Tokayev, “Teröristler, Almatı’nın düşmesinin ardından, güneydeki şehirler ve başkenti Nursultan’ın ele geçirecekti” diye konuştu.

İki bin 30 asker ve 250 parça askeri teçhizat ile birlikte geniş çaplı bir terörle mücadele operasyonunun yürütüldüğünü ve bu operasyonun yakında sona ereceğini söyleyen Tokayev, Rusya liderliğindeki askeri birlikleri ülkeye davet etme kararını da savundu. Tokayev, bu askeri güçlerin de iki gün içerisinde ülkeden ayrılacağını belirtti.

Tokayev aynı zamanda, Kazakistan’da olup bitenler hakkında uluslararası topluma da yakın bir zamanda kanıt sunacağını söyledi.

Öte yandan Kazakistan İçişleri Bakanlığı, ülkede 2 Ocak’tan bu yana devam eden protestolarda 9 bin 900 kişinin gözaltına alındığını duyurdu.

Ne olmuştu?

Kazakistan’da evlerde kullanılan sıvılaştırılmış doğalgazın (LPG) tavan fiyatının kaldırılması ve akaryakıta yüzde 50 oranında zam yapılmasıyla başlayan protestolar, kısa zaman içinde ülke geneline yayılmış ve protestocuların asıl hedefi ülkeyi 30 yıl boyunca yöneten, Kazakistan’ın kurucu Devlet Başkanı Nursultan Nazarbayev olmuştu.

Kazakistan yerel medyasının sağlık bakanlığı yetkililerine dayandırdığı haberlere göre de ülkede 2 Ocak’tan bu yana devam eden protestolarda en az 164 kişi hayatını kaybetti. Ülkede daha önce 26 “silahlı suçlu” ve 18 güvenlik görevlisinin öldüğü duyurulmuştu.

Kaynak: Reuters

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.