Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

BAE’den Türkiye açıklaması: “Yatırım için harika bir zaman”

Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE) devlet yatırım fonu Abu Dabi Kalkınma Holdingi (ADQ) Yönetim Kurulu Başkanı Muhammed Hasan el Suwaidi, Financial Times gazetesine verdiği demeçte, Türk Lirası’ndaki zayıflığın fırsatlar sunabileceğine dikkat çekti ve “Uzun vadeli olarak düşünüldüğünde Türkiye’de alım yapmak için harika bir zaman” dedi.

Türkiye’nin 15 Temmuz darbe girişiminin arkasında olmak ve Fethullah Gülen’e destek vermek ile suçladığı Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Veliaht Prensi Muhammed bin Zayed el Nahyan, 24 Kasım 2021’de AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın konuğu olarak Ankara’da temaslarda bulunmuştu. İki ülkenin yıllarca birbirini düşmanlıkla suçlamasının ardından bu ziyaret, “Ankara-Abu Dabi hattında yeni bir sayfa açılabilir mi?” sorusunu gündeme getirmişti.

Abu Dabi Kalkınma Holdingi (ADQ) Yönetim Kurulu Başkanı Muhammed Hasan el Suwaidi, İngiltere merkezli Financial Times gazetesine verdiği demeçte Türk Lirası’ndaki erimenin sunabileceği fırsatlara dikkat çekti ve BAE’nin Türkiye’deki yatırımlarına yönelik açıklamalarda bulundu.

“Harika bir zaman”

Türk Lirası’ndaki kırılganlığın Türkiye’de alım yapmak için “harika bir zaman” olduğunu vurgulayan el Suwaidi, ADQ olarak Türkiye Varlık Fonu bünyesindeki şirketlerle temasta olduklarını söyledi. Suwaidi, “Sizi dahil edebilecekleri veya sizin onlar üzerinden bir platform geliştirebileceğiniz, bazı kenarda kalmış varlıkları var” dedi.

Türk Lirası’ndaki değer kaybına ve yüksek enflasyona dikkat çekilen haberde, Türkiye’nin çekici bir yatırım olasılığı sunduğu belirtildi. Haberde, Türkiye’deki finansal hizmet sektörüne de ilgi duyduklarının altını çizen Suwaidi’nin şu görüşlerine de yer verildi:

“Türkiye’nin en sevdiğim yanı konumu. Bir teslimat Almanya’ya 12 saatte ulaşıyor ve 84 milyonluk nüfusu var. Burası endüstri için büyük bir güç merkezi. Çok büyük lojistik imkanı var. Lojistikle kesinlikle ilgileniyoruz. Gıda açısından da harika işler var, bununla da ilgileniyoruz.”

Geçen yıl ADQ, Getir ve Trendyol’a da yatırım yapmıştı. 24 Kasım’da heyetler arası ve ikili görüşmeler sonrası Türkiye ile BAE arasında dokuz yeni anlaşma imzalanmıştı. Enerji, petrokimya, teknoloji, ulaşım, altyapı, sağlık, finansal hizmetler, gıda ve tarım alanlarında yatırım anlaşmalarına onay verilmiş, bu anlaşmalar çerçevesinde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) ve BAE Merkez Bankası arasında da işbirliği mutabakatı imzalanmıştı.

Erdoğan’ın ziyareti şubatta

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da şubat ayı içerisinde BAE’ye bir ziyaret düzenlemesi planlanıyor. Erdoğan Türkmenistan ziyareti sonrası yaptığı açıklamada, “Nasip olursa şubat ayı içerisinde benim bir iade-i ziyaretim olacak. Benden önce gerek dışişleri bakanımın gerek Milli İstihbarat Teşkilatı başkanımın ziyaretleri olacak. Ön hazırlıklar olacak. Arkasından şubatta da inşallah ben geniş bir heyetle gideceğim ve bazı adımları çok güçlü şekilde atacağız” demişti.

Kaynak: Financial Times

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.