Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İBB Meclisi’nde “Hacı Bektaş-ı Veli” kavgası – CHP’li ve AKP’li üyeler birbirlerinin üzerine yürüdü

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Meclisi’nin ocak ayı olağan toplantısının ikinci birleşiminde, AKP Meclis Üyesi ve Hukuk Komisyonu Başkanı Muhammet Kaynar’ın pazartesi günü (10 Ocak), Hacı Bektaş-ı Veli hakkında söylediği sözler gündeme geldi. İBB Meclisi CHP Sözcüsü Tarık Balyalı söz alarak Kaynar’ı kınadı. AKP Grup Sözcüsü Murat Türkyılmaz’ın, “Muhammet beyin arkasındayız” demesinin ardından ise kavga çıktı. 

Dr. Mimar Kadir Topbaş Gösteri ve Sanat Merkezi’nde düzenlenen toplantının gündem dışı konuşmalarında CHP Sözcüsü Tarık Balyalı söz aldı. Balyalı, pazartesi günü (10 Ocak) Meclis toplantısında AKP’li Muhammet Kaynar’ın Bektaşiler ile ilgili dile getirdiği, “Tahsislerle ilgili gelen talebin tamamını okumadı. Aynı Bektaşilerin hayat okuması gibi yarısını okuyarak bu işi geçiştirmeye çalışıyorlar” sözlerini kınadı.

Balyalı, UNESCO’nun 2021 yılını “Hacı Bektaş-ı Veli Yılı” ilan ettiğini hatırlatarak, “Bir kez daha hatırlatmalıyım ki bu ülkenin birliğini bütünlüğünü sağlayacak olan, inançları ötekileştiren anlayış değil, kucaklayan bir yaklaşım olmalıdır. Hacı Bektaş-ı Veli’nin ‘İncitsen de incitme’ felsefesiyle bütün meclisimizi selamlarız” dedi.  

AKP’den Muhammet Kaynar’a destek

AKP Grup Sözcüsü Murat Türkyılmaz ise grubu adına söz aldıktan sonra Muhammet Kaynar’ın “dil sürçmesi” yaşadığını belirtti. Türkyılmaz, “Bu toplumun hamuru olan değerlerimizi siyasetten istismar etmeyin. Muhammet beyin dil sürçmesine mal bulmuş mağribi gibi atlamanın âlemi yok. Sayın İmamoğlu’nun tweetinin sebebinin ben kişisel olduğu kanaatindeyim. Siz çatlasanız da patlasanız da Muhammet bey buradan hakikati söylemeye devam edecek. Muhammet bey kardeşimizin sonuna kadar arkasındayız” diye konuştu.

Türkyılmaz’ın sözleri üzerine CHP ve AKP grubu arasında gerginlik yaşandı. Gerginliğin yatışmasının ardından oturum devam etti. 

CHP Grup Sözcüsü Tarık Balyalı da “Muhammet beyin söylediği şaka, bizim söylediklerimiz siyasi istismar oldu. Özürleri kabahatlerinden büyük. ‘Söylediklerinin arkasındayız’ diyorlar. O fıkra, Alevi-Bektaşilerin yüzyıllardır hakaret saydığı bir fıkra, bunu bilmiyorlar. Siz söylediklerinin arkasında olmaya devam edin, biz bütün toplumun haklarını savunmaya devam edeceğiz” diye konuştu.

Meclis Başkanı Zeynel Abidin Okul ise “Şaka değil sürçü lisan olduğu söylendi ve özür dilendi zaten” dedi.

“Yezid” gerilimi

AKP’li Faruk Gökkuş, CHP’li Meclis Üyesi İnan Güney’in Kaynar’a “Yezid” dediğini, özür dilemesini istedi. Başkan Zeynel Abidin Okul, “Duymadım ama bu ifadeyi kullandıysanız lütfen özür dileyin” diye konuştu.

Güney, “Hiçbir güç bana Muhammet beyden özür diletemez. Meclis üyeliğimi yakarım yine de özür dilemem. Kimse kimsenin inancını sorgulayamaz” diyerek özür dilemeyeceğini belirtti. Güney’in sözlerinden sonra yine gerginlik yaşandı ve üyeler birbirlerinin üzerine yürüdü. Bunun üzerine Meclis Başkanı Okul, birleşime 10 dakika ara verdi. Aranın ardından Muhammet Kaynar özür diledi ve oturuma devam edildi. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.