Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da insan hakları kurulları yıllardır toplanmıyor


Resmi Gazete’de 2003 yılında yayımlanan yönetmelik ile kurulan il ve ilçe insan hakları kurullarının Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da yıllardır toplanmadığı ortaya çıktı. Valilik ve kaymakamlıklar, Türkiye Büyük Millet Meclis’inde grubu bulunan beş siyasi partiye, meslek örgütleri ve sivil toplum kuruluşlarına yazı göndererek, kurulda görev alacak temsilcilerini belirlemelerini istedi. Geçmiş yıllarda bu toplantılara katılan siyasi parti, meslek örgütleri ve sivil toplum örgütlerinin temsilcileri ise yıllardır bu toplantıların yapılmadığını söyledi.

İnsan haklarının korunmasını sağlamak, insan hakları ihlallerini önlemek için gerekli araştırmaları yapmak ve bunların sonuçlarını yetkili mercilere bildirmek, toplumu ve uygulayıcıları eğitmek için 2003 yılında kurulan il ve ilçe insan hakları kurulları Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da yıllardır toplanamıyor. En az ayda bir kez yapılması gereken toplantılar yılda bir kez bile yapılamıyor.

Valilik ve kaymakamlıklar temsilci istedi

Bazı valilik ve kaymakamlıklar, kurullarda temsilci bulundurma hakkı olan siyasi parti, meslek örgütleri ve sivil toplum kuruluşlarına kurumlara yazı gönderdi. Yazıda, ilgili kurumlardan insan hakları kurulu için temsilci belirleyerek, bildirmeleri istendi.


İnsan hakları kurulları yıllardır toplanmadı

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Kaya, dört yıldır oda başkanı olduğunu ve bu süre içinde insan hakları kurul toplantısına davet edilmediklerini söyledi. Kaya, 2009 yılında toplantılar yapıldığını ve odayı kurulda temsil ettiğini söyledi.

Şırnak Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Osman Geliş de uzun zamandır ildeki kurulun toplanmadığını belirtti.

Diyarbakır Barosu Başkanı Nahit Eren, 2012 ve 2013 yıllarında baro toplantılara katıldığını ancak ondan sonra toplantı yapıldığını hatırlamadığını söyledi.

Eski Şırnak Barosu Başkanı Nuşirevan Elçi de yaklaşık beş yıldır İl İnsan Hakları Kurulu’nun toplanmadığını belirtti.

CHP Diyarbakır İl Başkanı Gönül Özer, “Bizden 1,5 yıl önce isim istediler, verdik ama hiçbir toplantı olmadı” dedi.

HDP Diyarbakır İl Eşbaşkanı Zeyyat Ceylan da teşkilatlarına temsilci ismi için yazı gönderildiğini ancak bugüne kadar hiçbir toplantının yapılmadığını söyledi.

AB’ye uyum kapsamında oluşturulmuştu

Eski Diyarbakır Barosu Başkanı Cihan Aydın, yıllar önce toplanan insan hakları kurullarının yüzde yüz fonksiyonel çalışmamasına rağmen bazı meselelere ilişkin kararlar alıp uyguladığını belirtti. Kurulun iyi kötü bir işleyişi olduğunu ve geneli ilgilendiren meselelere yönelik çalıştığını söyleyen Aydın, “Şimdi o kurula ve toplantılarına çok daha fazla ihtiyaç var ama kurul yıllardır toplanmıyor. O dönemde sanırım Avrupa Birliği müktesebatına ayak uydurmak için sanırım yapılan ve üzerinde durulan bir çalışmaydı. Bir yasal dayanağı vardı. Kentin farklı sivil toplum örgütleri ve dinamikleri bir araya gelip görüş ve öneriler sunuluyordu” dedi.

Eylem ve etkinlik yasakları beş yıldır sürüyor

Daha önce kurulda Diyarbakır Barosu’nu temsil eden Avukat Serhat Eren de kurulun geçmişte ayda bir toplanıp insan hakları ihlalleri ile ilgili tartışmalar yaptığını, ihlallerin önlenmesi, tespiti ve ihlale neden olan kamu görevlileriyle kurumlarının uyardığını aktardı. Kurulun hazırladığı raporların TBMM İnsan Hakları Komisyonu’na gönderildiğini hatırlatan Eren, “Bölgedeki bazı kentlerde, örgütlenme, ifade, toplanma özgürlüğüne ilişkin son beş yıldır eylem etkinlik yasağı konuluyor. Bu kurulların tam da şimdi çalışması lazım” diye konuştu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.