Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İngiltere’yi sarsan “koronavirüs partileri”: Başbakan Boris Johnson kendisini eleştiren BBC’yi susturmaya çalışıyor

Koronavirüs kısıtlamalarının sürdüğü günlerde başbakanlık konutunda düzenlenen partiye katıldığının ortaya çıkmasının ardından istifaya çağrılan İngiltere Başbakanı Boris Johnson, görevde kalabilmek için BBC’yi hedef almakla suçlandı. Johnson hükümetinin, devlet ve kraliyet destekli yayın kuruluşu BBC’nin (British Broadcasting Corporation) halktan alınan gelir payını dondurmayı planladığı belirtildi. Hükümet ise BBC’ye yönelik hamlesini “halkı enflasyondan korumak” için yapmak istediğini öne sürdü.

İngiltere Kültür Bakanı Nadine Dorries, uluslararası İngiliz yayın kuruluşu BBC’nin (British Broadcasting Corporation) fonlanmasında kullanılan lisans ücretinin 31 Aralık 2027’de kaldırılacağını söyledi. Lisans ücretinin kaldırılması, BBC’nin halktan alınan payının kesilmesi anlamına gelirken, muhalefet bu kararın istifası istenen Başbakan Boris Johnson’ın koltuğunu korumak için alındığını düşünüyor.

BBC, 3.2 milyar sterlinlik fon için başka yöntemler bulmak zorunda kalacak

Kültür Bakanı Dorries’in “halkı enflasyondan korumak” amacıyla BBC’nin lisans ücretini iki yıllığına dondurma teklifiyle ilgili tartışmalarda son noktayı koydu. Dorries dün (16 Ocak) sosyal medya hesabında, 31 Aralık 2027’de BBC’nin lisans ücretinin kaldırılacağını, dolayısıyla kuruluşun fon bulmak için başka yöntemler araması gerektiğini yazdı. Dorries paylaşımında, “Artık yaşlıların bu ödeme için hapisle tehdit edildiği, icra memurlarının kapıya dayandığı günler sona erecek” dedi.

Lisans ücreti BBC’ye yılda yaklaşık 3.2 milyar sterlinlik finansman sağlıyor.

İngiltere Kültür Bakanı Nadine Dorries

“BBC’nin eleştirileri Johnson’a karşı darbe girişimi niteliğinde”

Lisans ücretinin kaldırılması hamlesi, Muhafazakâr Parti hükümetinin BBC’yi sol kanada yakın ve taraflı olmakla suçlamasının ardından geldi. Bazı Muhafazakâr Parti milletvekilleri, BBC’nin Johnson’ın koronavirüs önlemlerini ihlal ettiğine dair haberleri ele alma şeklini eleştirdi. Muhafazakâr Parti milletvekili Michael Fabricant, haberlerde Johnson’a yönelik acımasız eleştirilerin yer almasının “başbakana karşı bir darbe girişimi” anlamına geldiğini iddia etti.

“Haber manşetleri yüzünden finansman kesmek demokratik bir davranış değil”

Muhalefet ise kararın koronavirüs önlemlerini ihlal ettiği ortaya çıkan ve istifası istenen Johnson’ın koltuğunu korumak için alındığını düşünüyor. Liberal Demokrat Parti lideri Ed Davey karar için, “Sırf saat 6 haberlerindeki manşetleri beğenmediği için kıymetli ulusal hazinenin finansmanını kesmek, demokraside sorumlu bir hükümetin yapacağı bir şey değil” dedi.

Ne olmuştu?

Johnson’ın koronavirüs kısıtlamalarının sürdüğü 20 Mayıs 2020’de Downing Sokağı’ndaki başbakanlık konutunun 10 numaralı bahçesinde 100 kişinin davet edildiği bir partiye katıldığı iddia edilmişti. Tepkilerin ardından Johnson kamuoyundan özür dilerken, kendi partisi ve muhalefetten istifa çağrıları yükselmişti. Olayı araştırması için üst düzey bürokrat Sue Gray görevlendirilmişti.

Öte yandan bu, Johnson’ın koronavirüs önlemlerini hiçe saydığına dair ilk suçlama değil. Johnson’ın daha önce koronavirüs kısıtlamalarının yoğun olarak uygulandığı dönemde sosyal mesafe kuralına uymadığını ve başbakanlık konutunun bahçesinde pizza yiyip şarap içtiğini gösteren fotoğrafları ortaya çıkmıştı.

Geçen cuma günü (14 Ocak), Johnson’ın konutta 16 Nisan 2021’de düzenlenen başka bir partiye katılarak karantina önlemlerine uymadığı iddia edilmişti. Partinin, Prens Philip’in cenazesinden bir gün önce ve ulusal yas devam ederken yapılması büyük tepkiye neden olmuştu.

Skandalları haberleştiren ve yayınlarında Johnson’ı sıkça eleştiren BBC’nin, halktan alınan gelirini oluşturan lisans ücretinin kesilmesi uzun süredir tartışılıyordu.

Kaynak: The Guardian, Daily Mail

Derleyen: Ayşen Yaman

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.