Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İngiltere’de Johnson’a yönelik istifa çağrıları artıyor: Başbakanlık konutunda salgına rağmen iki parti daha düzenlendi

İngiltere’de koronavirüs kısıtlamalarının sürdüğü dönemde başbakanlık konutunda iki veda partisi düzenlendiği öne sürüldü. Salı günü (11 Ocak) de Başbakan Boris Johnson’ın aynı konutta başka bir partiye katılarak karantina önlemlerine uymadığı iddia edilmişti. Johnson partiye katıldığı için özür dilerken, muhalefet ve kendi partisi Muhafazakar Parti’den istifa çağrıları gelmişti.

İngiltere’de koronavirüs kısıtlamaları esnasında, 9 Nisan 2021’de hayatını kaybeden Prens Philip’in cenazesinden bir gün önce, ülkede ulusal yas devam ederken Downing Street’teki başbakanlık konutunda iki yeni parti düzenlendiği iddia edildi. Dönemin koronavirüs önlemlerinden “kapalı alanlarda sosyalleşme” yasağını ihlal eden bir partinin konutun bodrum katında başladığı ancak Johnson’ın başta burada olmadığı öne sürüldü.

Johnson’ın eski bir danışmanın veda konuşması için orada olduğu söylendi

Partinin daha sonra, Johnson’ın bulunduğu bahçede birleştiği ve gece yarısından sonra devam ettiği belirtildi. Bir sözcü, Johnson’ın o gece, eski danışmanı James Slack’in veda konuşması için konutun bahçesinde olduğunu söyledi.

“Parti, Prens Philip’in cenazesinden bir gün önce düzenlendi”

Telegraph gazetesine konuşan kaynaklar, başbakanlık konutu çalışanlarının şarap şişeleriyle dolu bir çantayla yakındaki bir dükkandan çıktığını söyledi. Kaynaklar ayrıca, konutun bodrum katında yapılan toplantı sırasında yüksek sesle müzik çalındığını ve ortamda bir “parti havası” olduğunu belirtti. Kaynaklara göre, bodrum katında başlayan parti daha sonra bahçeye taşındı. Dönemin koronavirüs önlemleri arasında yer alan “kapalı alanlarda sosyalleşme” yasağını ihlal eden partide Johnson yer almadığı belirtildi.

Kaynaklara göre Johnson bu sırada, görevine veda etmekte olan eski danışman James Slack’in veda konuşması için bahçedeydi. Öte yandan, iddialara göre daha sonra iki parti bahçede birleşti ve 16 Nisan gecesini Prens Philip’in cenazesinin yapılacağı 17 Nisan’a bağlayan gece yarısından sonra da devam etti.

“Kraliçe yas tutarken partiye katılması çok kötü”

Liberal Demokrat Parti lideri Sir Ed Davey başbakana yönelik istifa çağrılarını yineledi. Davey sosyal medya hesabından, “Kraliçe olduğu için değil, bir insan olduğu için, diğerleri gibi tek başına yas tuttuğu için. O yas tutarken, 10 numarada parti verildi” dedi.

Ne olmuştu?

Johnson’ın koronavirüs kısıtlamalarının sürdüğü 20 Mayıs 2020’de başbakanlık konutunun 10 numaralı bahçesinde 100 kişinin davet edildiği bir partiye katıldığı iddia edilmişti. Tepkilerin ardından Johnson kamuoyundan özür dilerken, kendi partisi ve muhalefetten istifa çağrıları yükselmişti. Olayı araştırması için üst düzey bürokrat Sue Gray görevlendirilmişti.

Öte yandan, bu Johnson’ın koronavirüs önlemlerini hiçe saydığına dair ilk suçlamalar değil. Johnson’ın daha önce koronavirüs kısıtlamalarının yoğun olarak uygulandığı dönemde sosyal mesafe kuralına uymadığını ve Downing Sokağı’ndaki başbakanlık konutunun bahçesinde pizza yiyip ve şarap içtiğini gösteren fotoğrafları ortaya çıkmıştı.

Kaynak: BBC

Derleyen: Ayşen Yaman

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.