Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Avrupa Parlamentosu’nun en genç kadın başkanı Roberta Metsola: Kürtaj karşıtı, LGBTİ+ hakları savunucusu

David Sassoli’nin hayatını kaybetmesinin ardından Avrupa Birliği’nin (AB) yasama organı Avrupa Parlamentosu’nun (AP) başkanlığına Malta uyruklu muhafazakâr siyasetçi Roberta Metsola seçildi. Metsola bu göreve gelmesiyle AP’nin gelmiş geçmiş en genç kadın başkanı oldu. Metsola kendisini LGBTİ+ hakları savunucusu olarak tanımlarken, kürtaj karşıtı tutumu nedeniyle de eleştirilerin odağında.

Robert Metsola

Göreve gelen en genç başkan

Malta uyruklu Metsola geçen hafta görevi, 65 yaşında hayatını kaybeden David Sassoli’den devraldı. Böylece Metsola, Avrupa Parlamentosu’nda bu göreve gelen en genç başkan oldu. Metsola, Avrupa Komisyonu ve Merkez Bankası başkanları ile birlikte Avrupa Birliği’nin (AB) en üst düzey işlerinde çalışan üç kadından biri oldu.

Metsola seçilmesinin ardından yaptığı açıklamada, “Demokrasi, haysiyet, adalet, dayanışma, eşitlik, hukukun üstünlüğü ve temel haklar gibi ortak değerlerimiz için her zaman Avrupa’nın yanında yer alarak David Sassoli’yi onurlandıracağım” dedi.

Metsola “Odada hiç bu kadar çok Maltalı olmamıştı!” diye espri yaparken Maltalı bir gazeteci, “Tebrikler. Maltalılar olarak böyle prestijli bir göreve seçilmenizden gurur duyuyoruz” diye konuştu.

Metsola 2015 yılında, diğer Maltalı temsilciler ile birlikte kürtaja karşı olduğunu söylemişti. Malta, kürtajı tamamen yasaklayan tek AB üyesi ülke olma özelliğini taşıyor.

Metsola, salı günü (18 Ocak) gazetecilerin sorularını yanıtlarken, kendisine kadınların üreme hakları konusundaki görüşleri hakkında birden fazla soru sorulmuştu. Metsola kendi görüşleri yerine, Avrupa Parlamentosu’nun cinsel sağlık ve üreme sağlığı konusundaki görüşlerini temsil edeceğini belirtti. Basına verdiği demeçte Metsola, “Parlamento, tekrar tekrar bu hakların daha iyi korunması için çağrıda bulundu. Benim konumum Avrupa Parlamentosu’nunki ile aynı” dedi.

Merkez sağ Avrupa Halk Partisi’nin üyesi olan Metsola, eğitimli bir avukat olarak biliniyor. Metsola’nın daha önceki çalışmaları arasında, döneminde AB’nin en iyi diplomatlarından biri olarak görülen İngiliz politikacı Barones Ashton’a hukuk danışmanlığı yapmak da vardı.

Kaynak: BBC

Derleyen: Berkcan Tuner

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.