Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Fransa, Çin’in Uygurlar’a yönelik uygulamalarını “soykırım” olarak tanıdı

Fransa Ulusal Meclisi, Çin’in Uygurlar’a yönelik uygulamalarını “soykırım” olarak tanıma kararı aldı. Fransa böylece Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Çek Cumhuriyeti, Hollanda, Kanada, İngiltere ve Litvanya’nın ardından Çin’in Uygurlar’a yönelik uygulamalarını soykırım olarak tanıyan yedinci ülke oldu.

Fransa’da Ulusal Meclis, Çin’in Sincan Uygur Özerk Bölgesi’nde Uygurlar’a yönelik insan hakları ihlallerini “soykırım” olarak tanıdı.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un partisi La République en Marche (LRM), Sosyalist Parti tarafından Çin’de Uygurlar’a yönelik devam eden soykırımı kınamak için sunulan tasarının oylanması için çağrıda bulunmuştu.

Karar 169 lehte, bir aleyhte ve beş çekimser oyla kabul edildi.

Meclise sunulan önergede, Meclis’in “Çin Halk Cumhuriyeti yetkilileri tarafından Uygurlar’a karşı uygulanan şiddeti resmi olarak insanlığa karşı suç ve soykırım olarak tanıması” ve “kınaması” isteniyordu.

23 Şubat 2021’de Kanada Federal Parlamentosu, 26 Şubat 2021’de Hollanda Parlamentosu, Çin’in Uygurlar’a yönelik uygulamalarını “soykırım” olarak tanıma kararı almıştı. Hollanda aldığı bu karar ile Avrupa’da Çin’i soykırım ile suçlayan ilk ülke olmuştu. 22 Nisan’da İngiltere, 20 Mayıs’ta Litvanya ve 10 Haziran’da Çekya Parlamentosu da Çin’in asimilasyon politikasını soykırım olarak tanıma kararı almıştı.

Hak savunucuları, en az bir milyon Uygur’un Sincan bölgesindeki kamplarda tutulduğunu ve bu kamplarda işkence, zorla çalıştırma ve kısırlaştırma gibi insan hakları ihlallerine maruz bırakıldığını belirtiyor. Çin ise bu iddialı reddediyor ve bu kampların eğitim amaçlı olduğunu ileri sürüyor. 

Kaynak: Le Monde

Derleyen: Emine Bıçakcı

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.