Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Yakıt zamları şehirlerarası seyahati olumsuz etkiledi

Geçen yıldan bu yana artan benzin fiyatları ve diğer maliyetler ulaşım sektörünü olumsuz etkiledi. 1 Ocak 2022 itibarıyla benzine, köprü ve yol geçişlerine gelen zamlar ve vatandaşların alım gücünün de düşmesiyle yolcu sayısı azalmaya devam ederken, otobüs firmaları zarar etmeye başladı.

2020’den beri devam eden koronavirüs salgınının etkileri ve 2021’den bu yana artan benzin fiyatları, ulaştırma sektörünü olumsuz etkiledi.

Geçtiğimiz yıllara göre bilet fiyatlarında yüksek artışlar olurken, gelen zamları yeterli bulmayan işletmeciler ve otobüs sahipleri, bilet fiyatlarının artması gerektiğini söylüyor.

“Yüzde 70 zam sadece zararımızı kapatır”

Bir turizm firması sahibi Fikri Kaçar, artan maliyetlerle ilgili Medyascope muhabiri Cenk Narin’e konuştu. Her seferde zarar ettiklerini aktaran Kaçar, “Artan maliyetler ve virüs nedeniyle kapasitelerimizin yüzde 40 altında çalışıyoruz. Geçen seneye göre bilet fiyatlarımızda sadece yüzde 20’lik bir artış yaptık. 250 TL (Türk Lirası) olan bilet bugün 300 TL. Biz bu koşullarda, her seferde zarar ediyoruz” dedi.

Yurtdışı seferlerinde zarar ettiklerini söyleyen Kaçar, “45 gün önce Sofya’ya gidişimizin maliyeti 3 bin TL’ydi, bugün 5 bin TL. Bugün yakıt maliyetleri nedeniyle bilet fiyatlarımıza en az yüzde 70 zam gelmeli ki biz zararımızı kapatabilelim. Ama zam gelirse yolcu sayısı daha da azalacak” diye konuştu.

İşletmeciler zam bekliyor

İstanbul’da bulunan Esenler Otogarı’nda yazıhane işletmecisi Muharrem Barış, zamların herkesi olumsuz etkilediğini söyledi. Bilet fiyatlarındaki artışlara ilişkin konuşan Barış, şöyle devam etti:

“Bilet fiyatlarından ciddi bir artış yaşandı. Geçen sene 60 TL olan İstanbul-Sakarya bileti bu sene 100 TL oldu. Şu anda Y-yüzde 30 gibi bir zam gelmesi gerekiyor. 40 kişilik bir otobüs en fazla 20 yolcuyla sefer yapıyor. Bu şekilde otobüsçüler ve bizler zarar ediyoruz. Zam gelmesi gerekiyor.”

Bir yılda benzin fiyatları yüzde 95, motorin fiyatları yüzde 115 arttı

Ocak 2021’den bu yana, benzin fiyatlarından yüzde 95, motorin fiyatlarında ise yüzde 115’lik bir artış yaşandı. Geçen yıl ocak ayında litresi 7,18 olan benzin fiyatı, şu anda 14,05 TL’den, 6,61 TL olan motorin ise 14,27 TL’den satılıyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.