Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Boğaziçi Üniversitesi’nde üç dekanın görevden alınmasına Senato ve Üniversite Yönetim Kurulu üyesi akademisyenlerden tepki: “Dekanlar derhal görevlerine iade edilsin”

Boğaziçi Üniversitesi Senatosu ve Üniversite Yönetim Kurulu üyesi bir grup akademisyenden atanmış rektör Naci İnci’nin 19 Ocak günü Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yasemin Bayyurt, Fen – Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Özlem Berk Albachten’i ve İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Metin Ercan’ı görevden almasına yazılı açıklamayla tepki gösterdi. Açıklamada, “Üç dekanımızın hukuka aykırı bir şekilde görevden alınmalarını kabul etmiyoruz. Hukuken mümkün olmayan bu işleme son verilip derhal görevlerine iade edilmelerini talep ediyoruz” denildi.

Boğaziçi Üniversitesi Senatosu ve Üniversite Yönetim Kurulu (ÜYK) üyesi bir grup akademisyen, bugün ( 24 Ocak 2022) üniversite öğretim üyelerinin resmi yazışma platformuna bir e – posta göndererek, atanmış rektör Prof. Dr. Naci İnci’nin 19 Ocak günü Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yasemin Bayyurt, Fen – Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Özlem Berk Albachten ve İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Metin Ercan’ı, Yükseköğretim Genel Kurulu toplantısında alınan karara gerekçe göstererek görevden almasını hukuksuz olarak nitelendirdi.

Seçilmiş dekanların derhal göreve iade edilmesini talep eden senato ve ÜYK üyeleri, Boğaziçi Üniversitesi’nin akademik özgürlük ve kurumsal özerklik anlayışını, şeffaf ve hesap verebilir yönetişim ilkelerini savunmaya devam edeceklerini belirtti.

Görevden alınan dekanlarının öğretim üyelerinin büyük çoğunluğunun oylarıyla seçildiğini ve görevlerini liyakat, ciddiyet ve sorumlulukla yürüttüğünü dile getiren akademisyenler, “Üç dekanımızın hukuka aykırı bir şekilde görevden alınmalarını kabul etmiyoruz. Hukuken mümkün olmayan bu işleme son verilip derhal görevlerine iade edilmelerini talep ediyoruz. Senato ve Üniversite Yönetim Kurulu üyeleri olarak, bu esaslara aykırı uygulamaları engellemek üzere meşru ve hukuki haklarımızı kullanmaya, Üniversitemizin akademik özgürlük ve kurumsal özerklik anlayışını, şeffaf ve hesap verebilir yönetişim ilkelerini savunmaya devam edeceğiz” dedi.

Açıklamada imzası olan akademisyenler şöyle:

Prof. Dr. Ümit BİLGE, Mühendislik Fakültesi Senato Temsilcisi
Prof. Dr. Taner BİLGİÇ, Üniversite Yönetim Kurulu Üyesi
Prof. Dr. Gülcan ERÇETİN, Eğitim Fakültesi Senato Temsilcisi
Prof. Dr. Çiğdem KAFESCİOĞLU, Fen-Edebiyat Fakültesi Senato Temsilcisi
Prof. Dr. Cengiz KIRLI, Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüsü Müdürü
Prof. Dr. Mutlu KOCA, Fen Bilimleri Enstitüsü Müdür Vekili
Prof. Dr. Ayşe MUMCU, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Senato Temsilcisi
Prof. Dr. Ünal ZENGİNOBUZ, Üniversite Yönetim Kurulu Üyesi

Eğitim Fakültesi dekanlığına Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Fazıl Önder Sönmez atandı

Bu açıklamanın ardından Boğaziçi Üniversitesi Rektörlüğü Elektronik Belge Sistemi üzerinden ilgili bölümlerin başkanlarına Yüksek Öğretim Kurumu Başkanı Erol Özvar imzalı bir yazı göndererek Eğitim Fakültesi Dekanlığına yeni bir dekan atanana kadar Rektör Yardımcısı ve Makine Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fazıl Önder Sönmez’in atandığı duyuruldu.

Rektör Yardımcısı Prof. Sönmez aynı zamanda Mühendislik Fakültesi Dekan Vekili, Öğrenci İşleri Dekanı ve Burs Ofisi Koordinatörü olarak görev yapıyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.