Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD’den Sedef Kabaş’ın tutuklanmasına tepki: “İfade özgürlüğü evrenseldir”

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Dışişleri Bakanlığı, “cumhurbaşkanına hakaret” suçlamasıyla hakkında soruşturma açılan ve gözaltına alınan gazeteci Sedef Kabaş’ın tutuklanmasına sert tepki gösterdi.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price’ın günlük basın toplantısında kendisine Türkiye’de Sezen Aksu’nun hedef gösterilmesi ve gazeteci Sedef Kabaş’ın tutuklanması soruldu. Price, bu soruya ifade özgürlüğüne atıfta bulunarak cevap verdi.

Sedef Kabaş

“Hayal kırıklığı yaşıyoruz”

Price, “İfade özgürlüğü evrenseldir ve bazıları tarafından tartışmalı ya da rahatsız edici olduğu düşünülen sözleri içerse de ifade özgürlüğünün korunması demokrasileri güçlendirir. Bahsettiğiniz olaylardan, Sedef Kabaş’ın gözaltına alındığından haberdarız ve bu konuda hayal kırıklığı yaşıyoruz. Bu Türkiye’de olduğu kadar dünyanın diğer yerlerinde de aynı şekilde geçerli” dedi.

Ne olmuştu?

Gazeteci Sedef Kabaş, TELE1 televizyonundaki sözleri nedeniyle “cumhurbaşkanına hakaret” suçlamasıyla cumartesi gecesi saat 02.00 sıralarında gözaltına alınmış ve İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ne götürülmüştü. Kabaş, emniyetteki işlemlerinin ardından Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi’ne getirilmiş ve savcılıktaki işlemlerinin ardından sevk edildiği hakimlikçe tutuklanmıştı.

Kabaş’ın tutuklanmasının ardından Türkiye Gazeteciler Cemiyeti, Türkiye Gazeteciler Sendikası ve DİSK Basın-İş yazılı açıklamada bulunmuş ve açıklamalarda, demokrasi ve basın özgürlüğü vurgusu yapılmıştı.

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) ise dün (24 Ocak) olağanüstü toplanarak, Kabaş’ın tutuklanmasına yol açan konuşmasının yayınlandığı “Demokrasi Arenası” programına beş kez program durdurma cezası verdi. Kararlar oyçokluğu ile alındı. RTÜK üyesi İlhan Taşcı, “RTÜK, basın özgürlüğünün önündeki en büyük engele dönüştü” dedi.

Ruşen Çakır’ın sanatçı Sezen Aksu’nun hedef alınması, gazeteci Sedef Kabaş‘ın “cumhurbaşkanına hakaret” suçlamasıyla tutuklanması ve demans teşhisi konulan eski HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Aysel Tuğluk’un ağır sağlık sorunlarına rağmen tahliye edilmemesinin rastlantı olup olmadığını değerlendirdiği yayınını aşağıdaki linkten izleyebilirsiniz.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.