Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

RTÜK, “cumhurbaşkanına hakaret” suçlamasıyla tutuklanan gazeteci Sedef Kabaş’ın katıldığı programa beş kez durdurma cezası verdi

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu, (RTÜK) bugün (24 Ocak) olağanüstü toplanarak, gazeteci Sedef Kabaş’ın “cumhurbaşkanına hakaret” iddiasıyla tutuklanmasına yol açan konuşmasının yayınlandığı “Demokrasi Arenası” programına beş kez program durdurma cezası verdi. RTÜK program kapatma cezasının yanında programın yer aldığı Tele1 televizyonuna da reklam gelirinin yüzde 5’i oranında para cezası verildi. Kararlar oyçokluğu ile alındı. RTÜK üyesi İlhan Taşcı, “RTÜK, basın özgürlüğünün önündeki en büyük engele dönüştü” dedi.

RTÜK, Sedef Kabaş’ın yayında kullandığı sözleriyle “toplumu kin ve düşmanlığa tahrik ettiği” gerekçesiyle bu cezayı verdi. Programın moderatörü Uğur Dündar’ın RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin’i eleştirmesi nedeniyle Tele1’e yüzde 3 idari para cezası kesildi. RTÜK kararı uyarınca, “Demokrasi Arenası” programı beş hafta yayınlanamayacak ve Dündar da bu sürede hiçbir kanalda yayın ya da program yapamayacak.

FOX televizyonuna da ceza

RTÜK’ün olağanüstü toplantısında ayrıca FOX televizyonuna, ana haber sunucusu Selçuk Tepeli’nin AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın icraatına yönelik eleştirileri nedeniyle “toplumda özgür kanaat oluşmasını engellediği” gerekçesiyle yüzde 3 idari para cezası verdi. 

RTÜK üyesi Taşcı: “İşte düşünce özgürlüğü, işte ifade özgürlüğü”

RTÜK’ün CHP’li iki üyesi İlhan Taşcı ve Okan Konuralp, ceza kararlarına karşı oy kullanırken, kurulun AKP ve MHP’li üyeleri, ceza verilmesi yönünde oy kullandı. Taşcı, karardan sonra yaptığı açıklamada, “Program bir aylığına kapatılmış oldu. Aynı dönemde Uğur Dündar da ne TELE1’de ne de başkaca bir kanalda program yapamayacak. İşte düşünce özgürlüğü, işte ifade özgürlüğü. Siz misiniz RTÜK başkanını eleştiren” sözleriyle karara karşı olduğunu duyurdu. Taşcı’nın açıklamasının ana başlıkları şöyle:

TELE1 bu yıl içinde yasanın 8/1/b bendinden bir ceza daha alırsa bu kez kanalın yayını 10 gün boyunca durdurulacak, RTÜK’ün belirlediği yayınları yapacak. Kanal üçüncü kez aynı maddeden ceza alırsa lisansı iptal edilecek. Yani fişi çekilecek ve kanalın ekranı tamamen karartılacak.

RTÜK, hükümetin son günlerde sanatçı, aydın ve gazetecileri hedef alan politikasının cezalandırıcı aparatına dönüştü. Düşünce ve ifade özgürlüğü ile televizyonların özgürce yayıncılık yapması için ortam sağlaması gereken RTÜK, basın özgürlüğünün önündeki en büyük engele dönüştü.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.