Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Dünyanın en gelişmiş uzay teleskopu James Webb hedefine ulaştı

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Havacılık ve Uzay Dairesi’nin (NASA) 25 Aralık 2021’de fırlattığı dünyanın en büyük ve en gelişmiş uzay teleskopu James Webb, dünyadan yaklaşık 1,6 milyon kilometre mesafedeki güneşin yörüngesine yerleşti.

NASA yetkilileri, fırlatmadan bir ay sonra, James Webb teleskopunun, ikinci “Güneş-Dünya Lagrange noktası” veya L2 olarak bilinen yerçekimi dengesi konumuna ulaştığını açıkladı.

Teleskopun üzerindeki itici roket, Baltimore’daki Uzay Teleskopu Bilim Enstitüsü’ndeki görev kontrol mühendisleri tarafından, Webb’in L2 etrafındaki istenen yörünge döngüsüne başarıyla “yerleştirildiğini” doğrulayan radyo sinyallerinin gelmesinin ardından etkinleştirildi.

Hubble uzay teleskopu

James Webb’in selefi olan 30 yaşındaki Hubble uzay teleskopu, dünyadan 547 kilometre uzakta dünyanın gölgesine girip çıkarak yörüngede dolaşıyor.

NASA’nın Maryland’deki Goddard Uzay Uçuş Merkezi’nden gözlemevinin görevlendirme müdürü Keith Parrish, pazartesi günü (24 Ocak) gazetecilere verdiği demeçte, yer ekiplerinin Webb’in itici roketini yolunda tutmak için yaklaşık üç haftada bir tekrar ateşlemesi gerektiğini söyledi.  

Webb neleri keşfedecek?

Webb’in büyüklüğünün ve tasarımının, gaz ve toz bulutlarının arasından bakmasına ve nesneleri Hubble veya diğer herhangi bir teleskoptan daha uzak mesafelerde, dolayısıyla daha eski zamanlarda gözlemlemesine izin vereceği belirtildi.

Webb teleskopunun özelliklerinin astronomide bir devrim başlatması ve tahminen 13,8 milyar yıl önce evrenin genişlemesini harekete geçiren teorik parlama noktası Büyük Patlama’dan 100 milyon yıl sonra oluştuğu tahmin edilen bebek galaksilerin ilk görüntüsünü vermesi bekleniyor.

Webb’in üzerinde bulunan teknolojinin aynı zamanda potansiyel olarak yaşamı destekleyen yeni gezegenleri keşfetmesi bekleniyor. 

James Webb teleskopu, ilk bilimsel gözlemlerine her şey yolunda giderse yaz aylarında başlayacak.

Kaynak: Reuters

Derleyen: Berkcan Tuner

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.