Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Ukrayna-Rusya krizi: ABD ve NATO’dan Rusya’nın taleplerine ret

Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Rusya’nın kendilerine sunulan güvenlik tekliflerine yönelik yanıtları Rusya’ya iletti. Rusya’nın “Ukrayna’nın NATO’ya girmeyeceğinin garantisini verin” talebi ABD’li yetkililer tarafından reddedildi.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve NATO, Rusya’nın “Ukrayna’nın NATO’ya girmeyeceğinin garantisini verin” talebini yazılı olarak da reddetti. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Rusya’ya “diplomatik bir yol” teklif ettiklerini ve “tercihin karşı tarafa kaldığını” söyledi.

Rusya, NATO’nun doğuya doğru genişlemesi ve ve güvenlik meseleleri ile ilgili endişelerinin yazılı bir liste yayımlamıştı. Listenin içinde Ukrayna’nın NATO’ya girişinin engellenmesi de yer alıyordu.

Blinken konu ile ilgili açıklamasında, “Diplomasi söz konusu olduğunda amacımızın ciddiyeti konusunda hiçbir şüphe olmamalı. Ukrayna’nın savunmasını güçlendirmek ve daha fazla Rus saldırganlığına hızlı bir birleşik yanıt hazırlamak için eşit odak ve güçle hareket ediyoruz. Nasıl yanıt vereceğine karar vermek Rusya’ya kalmış. Biz her türlü hazırız” dedi. 

Blinken, ABD’nin bu hafta içinde yüzlerce ton mühimmat ve teçhizatın yanı sıra “Javelin” füzeleri ve anti-zırh silahları da dahil olmak üzere Ukrayna’ya üç sevkiyat askeri yardım gönderdiğini söyledi.

Blinken ABD’nin ilettiği teklifin kamuoyuna açıklanmayacağını da sözlerine ekledi.

Antony Blinken ve Sergey Lavrov

Blinken ayrıca ABD ile Avrupalı müttefikleri arasında Ukrayna konusunda görüş farklılığı olduğunu da reddetti. Blinken açıklamasında, “”Diplomasinin başarıya ulaşması için en iyi yol, ona gizli görüşmeler aracılığıyla olanak sağlamak” dedi.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg de Rusya’nın talepleri ile ilgili olarak Moskova’ya ilettikleri yazılı cevap hakkında bilgilendirmede bulundu. Stoltenberg, NATO’nun “açık kapı politikasının” kendileri için temel bir prensip olduğunu söyledi ve Rusya ile başta siber güvenlik olmak üzere birçok alanda işbirliğine gidilebileceğini yazdıklarını ifade etti.

İşgal durumunda Kuzey Akım 2 Boru Hattı açılmayacak

Rusya ile Almanya arasındaki Kuzey Akım 2 Boru Hattı’nın, Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesi halinde açılmayacağını belirtildi. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price çarşamba günkü açıklamasında, Biden yönetiminin boru hattı konusunda Almanya ile birlikte çalıştıklarını söyledi. 

Kuzey Akım 2 Boru Hattı Projesi

Price açıklamasında, “Çok net olmak istiyorum. Rusya Ukrayna’yı işgal ederse, Kuzey Akım 2 açılmayacak. Ayrıntılara girmeyeceğim. Bu konu ile ilgili Almanya ile birlikte çalışacağız” dedi.

Kuzey Akım 2, yılda 55 milyar metreküplük Rus gazının Baltık Denizi üzerinden Almanya’ya sevk edilmesini öngören bir proje. Toplam maliyetinin 10 milyar euro civarında olması beklenen projeye ABD, Ukrayna, Polonya ile bazı Baltık ülkeleri karşı çıkarken artan gaz fiyatları ve elektrik kesintileri nedeniyle, Kuzey Akım 2 projesinin hayati olduğunu düşünenler de bulunuyor.

Devreye Katar mı girecek?

New York Times’ın haberine göre de Biden yönetimi, Rusya’nın doğalgaz tedariğini kesmesi durumunda Avrupa’ya gaz sevkiyatı için dünyanın dört bir yanındaki petrol üreticileri ile çalışıyor. Katar da bu noktada akla gelen ilk ülkelerden. Katar Emiri’nin ABD Başkanı’na ilerleyen günlerde bu öneriyi sunması bekleniyor.

Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamad Al Sani’nin, ABD Başkanı Biden’a, Rusya’nın Almanya’ya doğalgaz akışını kesmesi halinde kısa vadeli acil doğalgaz sağlayacağını söylemesi bekleniyor.

Katar, Doğu Asya’da depoda bulunan fazla gazı transfer etmek ve Avrupa’ya tedarik etmek istiyor. Ayrıca, kendi üretim seviyeleri yükseldikçe Avrupa pazarına daha büyük bir ölçekte dönmeyi umuyor.

The Guardian’ın haberine göre görüşmelere aşina bir kaynak konu ile ilgili, “Tarafların, önümüzdeki hafta açıklayacakları bir şey olacak gibi görünüyor. İki haftadan uzun süredir devam eden görüşmeler var. Gaz transferi Katar için zorlayıcı olur ancak yapılabilir” dedi. 

Al Sani’nin önümüzdeki pazartesi günü (31 Ocak) Biden ile konu üzerine görüşmesi bekleniyor. 

2010’da Katar, Avrupa ve Asya’ya geniş ölçüde gaz ihraç ediyordu. Katar’ın Avrupa’ya gaz ihracatının azalmasının en büyük etkeninin, Katar’ın Avrupa pazarına uzun vadeli sözleşmeler satma şeklini inceleyen 2018’de başlatılan bir Avrupa Komisyonu soruşturmasının olduğu belirtiliyor. 

Derleyen: Berkcan Tuner

Kaynak: BBC, Reuters, Guardian

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.