Astronotların uzay görevleri sırasında beslenmelerini daha nitelikli hale getirmeye çalışan Amerikan Ulusal Uzay ve Havacılık Dairesi (NASA), buna amaca uygun teknolojiyi geliştirene 1 milyon dolar ödül vereceği bir yarışma düzenliyor.
Ay ve Mars’a yönelik gelecekteki görevler için astronotların beslenme sorunlarına yeni çözüm yolları arayan NASA, bu amaçla Kanada Uzay Ajansı (CSA) ile birlikte “Deep Space Food Challange” adında yeni bir yarışma düzenledi. Yarışma üç aşamadan oluşuyor ve bireysel veya ekip olarak katılıma açık. Yarışmanın amacı, uzay görevlerinde süreyi uzatmak için dünyadan tedariki azaltmak Yarışma sonunda kazanan takıma 1 milyon dolar ödül verilecek.
NASA, bulunacak yeni yolun olası bir afet durumunda dünyadaki gıda üretimine de çözüm olacağını düşünüyor.
What's cookin'? Seriously, we want to know.
— NASA (@NASA) January 20, 2022
Phase 2 of the Deep Space Food Challenge offers up to $1 million to teams who demonstrate food production technology for future long-term space missions, potentially benefitting people on Earth. Ready? Sign up: https://t.co/SYr3lbqkVq pic.twitter.com/zIBnnuAdKp
Yarışmanın internet sitesinde açıklanan kurallara göre, para ödülü yalnızca ABD merkezli ekiplere verilecek, uluslararası takımlar ise NASA’dan para ödülü almaya uygun değil. Ayrıca bir diğer kural ise yarışmaya katılmak isteyen bireylerin Çin vatandaşı olsa dahi herhangi bir Çin kuruluşuna bağlı olmaması.
Yarışmanın ikinci etabı için başvurular şubat sonuna kadar devam edecek. Katılımcılardan, hazırlayacakları prototiplerde üç yıllık bir uzay seyahati için yeniden tedarik yapılmasını gerektirmeyen, minimum düzeyde atık üreten ve astronot ekipleri için hazırlaması çok zaman almayacak bir sistem geliştirmeleri bekleniyor.
NASA, geçmiş yıllarda gezegendeki karbondioksiti şekere çevirmenin yollarını arayan 1 milyon dolar ödüllü bir yarışma daha düzenlemişti.
Yarışma hakkında daha detaylı bilgiye internet sitelerinden ulaşabilirsiniz.
Kaynak: Deep Space Food Challange
Derleyen: Tuğbanur Toprak