Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

NASA’dan 1 milyon dolar ödüllü yemek yarışması

Astronotların uzay görevleri sırasında beslenmelerini daha nitelikli hale getirmeye çalışan Amerikan Ulusal Uzay ve Havacılık Dairesi (NASA), buna amaca uygun teknolojiyi geliştirene 1 milyon dolar ödül vereceği bir yarışma düzenliyor.


Ay ve Mars’a yönelik gelecekteki görevler için astronotların beslenme sorunlarına yeni çözüm yolları arayan NASA, bu amaçla Kanada Uzay Ajansı (CSA) ile birlikte “Deep Space Food Challange” adında yeni bir yarışma düzenledi. Yarışma üç aşamadan oluşuyor ve bireysel veya ekip olarak katılıma açık. Yarışmanın amacı, uzay görevlerinde süreyi uzatmak için dünyadan tedariki azaltmak Yarışma sonunda kazanan takıma 1 milyon dolar ödül verilecek.

NASA, bulunacak yeni yolun olası bir afet durumunda dünyadaki gıda üretimine de çözüm olacağını düşünüyor.

Yarışmanın internet sitesinde açıklanan kurallara göre, para ödülü yalnızca ABD merkezli ekiplere verilecek, uluslararası takımlar ise NASA’dan para ödülü almaya uygun değil. Ayrıca bir diğer kural ise yarışmaya katılmak isteyen bireylerin Çin vatandaşı olsa dahi herhangi bir Çin kuruluşuna bağlı olmaması.



Yarışmanın ikinci etabı için başvurular şubat sonuna kadar devam edecek. Katılımcılardan, hazırlayacakları prototiplerde üç yıllık bir uzay seyahati için yeniden tedarik yapılmasını gerektirmeyen, minimum düzeyde atık üreten ve astronot ekipleri için hazırlaması çok zaman almayacak bir sistem geliştirmeleri bekleniyor.

NASA, geçmiş yıllarda gezegendeki karbondioksiti şekere çevirmenin yollarını arayan 1 milyon dolar ödüllü bir yarışma daha düzenlemişti.

Yarışma hakkında daha detaylı bilgiye internet sitelerinden ulaşabilirsiniz.

Kaynak: Deep Space Food Challange
Derleyen: Tuğbanur Toprak

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.