Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

2022 Avustralya Açık sona erdi: Tek kadınlarda Ashleigh Barty, evinde en özel kupasını kaldırdı – Tek erkeklerde Rafael Nadal mucize bir geri dönüşe imza atarak şampiyon

Melbourne Park’ın ev sahipliğinde 17 Ocak tarihinde başlayan 2022 Avustralya Açık, tek erkeklerde de şampiyonun belli olmasıyla sona erdi. 

Rafael Nadal ile Ashleigh Barty tarih yazdı

Tek erkekler finalinde Daniil Medvedev’le karşılaşan Rafael Nadal, beş saatten uzun süren maçta 2-0’dan geri döndü ve 2-6, 6-7, 6-4, 6-4, 7-5’lik set sonuçlarıyla 3-2 galip gelerek şampiyon oldu. 2021’de Rod Laver Arena’da finalde Novak Djokovic’e mağlup olan, ancak geçen yılı New York’ta ABD Açık şampiyonu olarak tamamlayan Medvedev, üst üste ikinci Grand Slam zaferine çok yaklaştı.

2021 Roland Garros’un ardından sakatlığı nedeniyle kortlardan uzun süre uzak kalan, ameliyat olan Nadal, bu zaferle 21. Grand Slam şampiyonluğunu elde etti ve Roger Federer (20) ile Novak Djokovic’i (20) geride bırakarak kupa sayısında zirveye yerleşti. Turnuva boyu tribünlerin desteğini arkasına alan Nadal, şampiyonluğun ardından kortta yaptığı açıklamada bu şampiyonluğu, “kariyerimdeki en duygusal anlardan biri” diye tanımladı.

Tarihe tanıklık ettiğimiz şampiyonluk oyunu:

2009’un ardından Avustralya’da ikinci şampiyonluğunu yaşayan ve böylece dört Grand Slam’de de en az iki zafere ulaşan İspanyol raket, “Altı hafta önce tura (ATP) devam edip edemeyeceğimden bile emin değildim. Bu an için çok savaştım, size gösterdiğiniz destek için ne kadar teşekkür etsem az” diyerek taraftarlara da teşekkür etti.

Rafael Nadal – Daniil Medvedev ikilisi, 2019 ABD Açık tek erkekler finalinde de epik bir gösteri sunmuş, Nadal Rus rakibini 3-2 mağlup etmeyi başarmıştı. Maçın ardından Nadal, dünya iki numarası Medvedev’in kariyerinde Avustralya Açık kazanamamasının büyük sürpriz olacağını söylerken Rus tenisçinin Nadal’a, biraz olsun yorulup yorulmadığını sorması keyifli bir sekans ortaya çıkardı.

Daniil Medvedev’in kendine has maç sonu açıklamaları:

Ashleigh Barty’nin en özel şampiyonluğu

Melbourne’de tarih yazan bir diğer isim Ashleigh Barty oldu. Avustralyalı raket, Danielle Collins’i 6-3 ve 7-6 set sonuçlarıyla 2-0 mağlup etti ve Fransa Açık ile Wimbledon’ın ardından Avustralya Açık’ta da şampiyon sevinci yaşadı. Bu sonuçla Barty, 44 yılın ve Christine O’Neil’in ardından Avustralya Açık’ta teklerde şampiyon olan ilk lokal tenisçi oldu.

Barty’nin muazzam şampiyonluk sevinci:

Son yıllarda istikrarlı performans eksikliği yaşanan kadınlar tenisinde zirvedeki yerini koruyan dünya bir numarası Ashleigh Barty, üçüncü Grand Slam zaferini yaşadı. Aynı zamanda 25 yaşındaki raket çim, toprak ve sert zemin olmak üzere aktif tenisçiler arasında Serena Williams’ın ardından tüm zeminlerde şampiyonluk yaşayan ikinci tenisçi oldu.

Maçın ardından sahadan gururla ayrılacağını söyleyen Danielle Collins, bu sözünün altını sonuna kadar doldurdu. Turnuva öncesi tek kadınlarda 27. sırada bulunan ABD’li raket, 28 yaşında kariyerinin en üst seviyesine ulaştı. Üstelik bu performansı, geçen nisan ayında endometriyozis ameliyatı olduktan sonra gösterdi. Collins, “çikolata kisti” olarak tanımlanan bu rahatsızlık sebebiyle regl dönemlerinde yoğun ağrı çekiyor ve antrenmanlarını aksatıyordu.

Collins konuşmasında organizasyon gönüllülerini unutmadı:

Çiftlerde zafer Avustralyalılar ve Çekler’in

2022 Avustralya Açık çiftlerde erkeklerde zafer, Mathew Ebden & Max Purcells ikilisini 7-5, 6-4 set sonuçlarıyla geçen Nick Krygios – Thanasi Kokkinakis ikilisinin oldu. Dört Avustralyalı raketin mücadele ettiği finalin ardından erkekler tenisinin en tartışmalı isimlerinden biri Krygios, artık bir Grand Slam şampiyonu.

26 yaşındaki tenisçinin “bir rüyanın gerçek olması” olarak tanımladığı anı paylaşan Nick Krygios ve Thanasi Kokkinakis, 2013’te Avustralya Açık Juniors’ta birlikte final oynadıktan sonra bu kez korttan zaferle ayrıldı.

Çiftlerde kadınlarda ise sürpriz yaşanmadı. Çek ikili Barbora Krejcikova ve Katerina Siniakova, Anna Danilina & Beatriz Haddad Maia ikilisini 6-7, 6-4 ve 6-4 ile mağlup ederek şampiyon oldu. Bu zaferle Krejcikova ve Siniakova, 2018 Roland Garros, 2018 Wimbledon, 2021 Wimbledon’ın ardından birlikte dördüncü Grand Slam şampiyonluklarını yaşadı.

Öte yandan iki hafta önce takım olan Kazak Danilina ve Brezilyalı Haddad Maia’nın finale kadar ulaşması, yadsınamayacak bir başarı oldu.

Yazan: Sedat Efekan Özener

Editör: Doğa Üründül

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.