Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Tarihi maçtan detaylar: Rafael Nadal mucizesi

2022 Avustralya Açık Tenis Turnuvası’nın dünkü (30 Ocak) tek erkekler finalinde Rafael Nadal, Daniil Medvedev’i 2-6, 6-7, 6-4, 6-4, 7-5’lil set sonuçlarıyla mağlup etti ve 21. Grand Slam zaferini elde ederek tarih yazdı.

Dünya altı numarası İspanyol raket, dünya iki numarası ve aktif en formda tenisçi Rus raketi, Rod Laver Arena’da 2-0’dan geri dönerek mağlup etmeyi başardı. 21 Grand Slam şampiyonluğuyla bu alanda Novak Djokovic ve Roger Federer’i geride bırakıp zirveye yerleşen Nadal, açık döneminde (1968) Djokovic ile birlikte dört Grand Slam’de de en az iki kupa kaldırmış ikinci isim oldu.

35 yaşındaki raket yaşadığı duyguları, “Kariyerimdeki en duygusal maçlardan biriydi. Bu anı, kortta Daniil ile paylaşmak bir gurur. Açıkçası 1,5 ay önce tura (ATP) dönebileceğimden bile emin değildim. Bugün ise sizin önünüzde (taraftarlar) kupayla birlikteyim, gerçekten inanılmaz. Son üç haftada gördüğüm desteği ömrüm boyunca unutmayacağım, çok teşekkür ederim” diyerek paylaştı.

Final maçı Rafa Nadal’ın kariyerinde 2-0’dan çevirdiği dördüncü maç oldu. 2-0’dan dönerek Avustralya Açık şampiyonu olan son isim ise, 1965’te Fred Stolle’yi mağlup eden Roy Emerson.

Maça iyi başlayan Daniil Medvedev, zorlu ikinci setin ardından 2-0 öne geçti. İkinci set, inanılmaz 40 vuruşluk ralli ve Nadal’ın onu bitiren klas backhand vuruşuna sahne oldu. 

Akıl almaz ralli:

Üçüncü sette durum 2-3 ve oyun 0/40 iken maçın kırılma anı yaşandı. O noktadan itibaren vitesi artıran ve motoru sonuna kadar zorlayan Nadal, maçı beşinci sete taşımayı başardı. Christopher Clarey’in ortaya koyduğu veri ışığında, Nadal’ın kariyerinde beşinci set performansı 23-13 iken Medvedev’in 3-7 idi.

Christopher Clarey’in paylaşımı:

https://twitter.com/christophclarey/status/1487778501960683522

Beşinci sette 3-2 öne geçen Nadal, ilk setin başının ve dört saatin ardından maçta ilk kez öne geçti. Son seti 7-5 tamamlamayı başaran 35 yaşındaki raket, böylece kendi altını çizdiği gibi kariyerindeki en epik zaferlerden birine imza attı. 

Beş saat 24 dakika süren karşılaşmanın ardından ikilinin rekabetinde Nadal, Medvedev’e karşı 4-1’lik üstünlük kurmuş oldu. 2019 ABD Açık finalinde Medvedev, Nadal karşısında 2-0’dan maçı beşinci sete taşımış ancak İspanyol tenisçi maçı kazanmayı başarmıştı.

Rafael Nadal, yaşadığı sakatlık nedeniyle ameliyat oldu ve geçen yıl ağustos ayının ardından 2022’ye kadar kortlardan uzak kaldı. İspanyol raket, şampiyonluk yolunda çeyrek finalde Denis Shapovalov ile beş setlik yıpratıcı bir maç, yarı finalde Matteo Berrettini ile çekişmeli bir final mücadelesi yaşadı.

Daniil Medvedev maç sonu röportajında, “Yaklaşık 5,5 saatin ve mağlubiyetin ardından konuşmak zor ancak Rafa’yı bugünkü performansı nedeniyle kutluyorum. Maçın ardından ona, ‘Yoruldun mu?’ diye sordum. Harika bir şampiyon, gerçekten inanılmaz” sözleriyle rakibinin hakkını teslim etti. 

Medvedev, “Normalde eşim tribünde olur, evet, şu anda muhtemelen televizyonumuz kırık. O benim en büyük destekçim. Takımıma ve aileme teşekkür ederim, tabii hâlâ izliyorlarsa. Desteğiniz için teşekkür ederim ve bir dahaki sefere daha iyi olmaya çalışacağım” diyerek yine kendine has bir konuşma yaptı.

Rafa Nadal’ın rahatlama anı:

Rafael Nadal – Daniil Medvedev finalinin geniş özeti:

Yazan: Sedat Efekan Özener

Editör: Doğa Üründül

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.