Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Araştırma: Dünyada 9 binden fazla keşfedilmeyen ağaç türü bulunuyor

Bilim insanlarının araştırmalarına göre dünya, tahmin edilenden yüzde 14 daha fazla ağaç türüne ev sahipliği yapıyor. Araştırmacılar dünyada yaklaşık 73 bin 300 tür ağacın bulunduğunu ancak bunların 64 bininin kayda geçirildiğini söyledi.

Araştırmacılar, dünyada yaklaşık dokuz bin 200 ağaç türünün henüz keşfedilmemiş olduğunu tahmin ediyor. Ancak keşfedilmemiş ağaç türlerinin arasında en nadir olanlarının tropik ormanlarda yaşadığı, iklim değişikliği ve ormansızlaşma nedeni ile hızla yok olduğu belirtiliyor.

BBC’nin haberine göre araştırma, dünya çapında 100 binden fazla orman arazisindeki on milyonlarca ağaçtan oluşan bir veri tabanına dayanıyor.

Olası ağaç türlerinin sayısını tahmin etmek için istatistiksel teknikler kullanan araştırmacılar, mevcut verilerdeki boşlukları düzeltiyor. Ortaya çıkan bulgular ise gıda, kereste ve ilaç için ihtiyaç duyulan bitkileri korumak ve havadaki karbondioksiti emerek iklim değişikliği ile mücadele etmek için daha fazlasının yapılması gerektiğini gösteriyor.

Minnesota Üniversitesi’nden araştırmacı Dr. Peter Reich, bulguların küresel orman biyoçeşitliliğinin savunmasızlığını ortaya koyduğunu söylüyor: “Verilerimiz, biyoçeşitliliğin en çok nerede tehdit altında olduğunu değerlendirmemize yardımcı olacak. Güney Amerika, Afrika, Asya ve Okyanusya, bilinen ve bilinmeyen nadir türlerin yoğun olduğu noktaları keşfettiğimiz yerler. Umuyorum ki bu yoğun noktalar hakkında bilgi sahibi olmak, gelecekte ağaçları koruma çabalarına yardımcı olabilir.”

Mangrov Ormanları

En çok keşfedilmemiş ağaç türünün yüzde 43’ü Güney Amerika’da bulunuyor. İkincil en çok keşfedilmemiş türe sahip bölgenin, yüzde 22 ile Avrasya olduğu ve Avrasya’yı, yüzde 16 ile Afrika, yüzde 15 ile Kuzey Amerika ve yüzde 11 ile Okyanusya’nın takip ettiği belirtiliyor.

Kongo Nehri Havzası

Araştırmada 140’tan fazla araştırmacı yer aldı. Oxford Üniversitesi’nden Dr. Yadvinder Malhi, tropikal ormanların “biyoçeşitliliğin küresel hazine sandıkları” ve küresel ısınmayı yavaşlatan karbondioksit emisyonlarının önemli emicileri olduğunu söyledi.

Malhi, “Bu çalışma, tropikal ormanlardaki ağaçların, daha önce hayal ettiğimizden çok daha çeşitli olduğunu gösteriyor” dedi.

Kaynak: BBC

Derleyen: Berkcan Tuner

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.