Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Mali, Fransa Büyükelçisi Meyer’i sınır dışı etti

Mali’deki askeri yönetim, Fransa dışişleri bakanının geçiş hükümeti hakkındaki “çirkin” ve “düşmanca” açıklamalarını gerekçe göstererek Fransa büyükelçisini sınır dışı ettiğini duyurdu. Fransa, Mali’den ayrılması için 72 saat süre tanınan Bamako Büyükelçisi Joel Meyer’i ülkeye çağırdı.

Joel Meyer

Rusya’nın son haftalarda, yerel güvenlik güçlerini, cihatçı isyancılar ile mücadelelerinde desteklemek için Mali’ye askeri danışmanlar gönderdiği belirtiliyor. BBC’nin haberine göre doğrulanmayan raporlar, ülkede yüzlerce Rus paralı askerinin de faaliyet gösterdiğini gözler önüne seriyor. 

2013 yılında cihatçılara karşı hükümeti desteklemek için Mali’ye asker gönderen Fransa, ülkedeki askeri varlığını azaltmayı planlarken yaşanan bu gelişmeden rahatsız oldu. Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian geçen hafta, Mali’deki askeri yönetimin gayrimeşru olduğunu ve kontrolden çıktığını söyledi. Le Drian konu ile ilgili açıklamasında, Rus paralı askerlerini, ülkenin kaynakları karşılığında askeri rejimi korumak ile suçladı. 

Mali’deki askeri yönetim bu sözler üzerine Fransa’nın Bamako Büyükelçisi Joel Meyer’i sınır dışı etme kararı aldı. Hükümetin ulusal televizyonda okunan bildirisinde “Büyükelçisi Meyer, Fransa Dışişleri Bakanı’nın düşmanca ve çirkin yorumlarını takiben, hükümet tarafından 72 saat içerisinde ülke topraklarını terk etmesi konusunda uyarıldı” denildi.

Mali-Fransa ilişkileri darbeden sonra bozuldu

Dünyanın en fakir ülkelerinden biri olarak bilinen Mali ile Fransa’nın ilişkileri, Ağustos 2020’de ordunun iktidarı ele geçirmesinden bu yana kötüleşti. Askeri rejimin, 2025’e kadar iktidarı elinde tutacağını duyurması ile gerginlik daha da arttı. Fransa Savunma Bakanı Florence Parly, Mali’deki askeri rejimi Fransa’ya yönelik provokasyonları artırmak ile suçladı.

Fransa, İslamcı militanların ülkenin kuzeyini ele geçirmesinin ardından 2013’te devreye girmişti. Fransa’nın yardımı ile Mali ordusu bölgeyi geri aldı ancak Sahel bölgesine çekilen cihatçılar, kanlı eylemlerine hız verdi. Fransa’nın Nijer ve Burkina Faso’da da cihatçılara karşı savaşan birlikleri bulunuyor.

Kaynak: BBC

Derleyen: Berkcan Tuner

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.