Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Doğuştan sporcu bir Aborjin: Kendine has profili ile kadın tenisinde istikrar çıtasını belirleyebilecek Ashleigh Barty

Geçen hafta sona eren 2022 Avustralya Açık Tenis Turnuvası’nda tek kadınlarda şampiyon, Ashleigh Barty oldu. Set kaybetmeden şampiyon olan Barty, kariyerindeki üçüncü Grand Slam zaferiyle 44 yıl aranın ardından Avustralya Açık’ta teklerde şampiyon olan ilk lokal raket oldu. 25 yaşındaki tenisçi, aktif meslektaşları arasında Serena Williams’ın ardından çim, toprak ve sert zemin olmak üzere tüm kortlarda şampiyonluk yaşamış ikinci isim olarak da tarihe geçti.

Bu şampiyonluğun, ilk paragrafta bahsettiğimiz bilgilerin ötesinde iki önemli anlamı daha var. Son yıllarda kadın tenisinde neredeyse her Grand Slam’de farklı bir ismin öne çıktığını gördük ve istikrarlı bir performansa tanık olamadık. Ashleigh Barty, Serena Williams’ın ardından ilk kez gözlemlediğimiz şekilde, hem açık favori olduğu bir turnuvayı sendelemeden kazandı hem de son birkaç yılın en istikrarlı ismi konumunda. Yani kadın tenisinde önümüzdeki yıllarda çıtayı Barty belirleyebilir.

Ashleigh Barty’nin yükselişi

Avustralyalı raket, hakkında sarf edilen tüm övgülerin altını dolduran, ilgi çekici bir hikâyeye sahip. 1996’da Ipswich, Queensland’de dünyaya gelen Ashleigh Barty, Aborjin kökenine sahip. 2019’da Fransa Açık’ı kazanarak en üst sahneye çıkan Barty, teklerde (15) ve çiftlerde (12) toplam 27 turnuva zaferi elde etti.

Gençliğinde “wonderkid” olarak tabir edilebilecek bir potansiyel vaat eden Barty, 2014’te tenise ara verip kriket oynamaya başladı. Krikette de profesyonel seviyede olan Barty, 2016’da tenise döndü ve bir yıl sonra kadınlarda ilk 20 ismin arasına girmeyi başardı. Ashleigh Barty ayrıca, 2020’de Avustralya’da Brookwater Golf Kulübü’nün düzenlediği bir turnuvayı kazandı ve vuruş tekniğiyle Tiger Woods’tan övgü aldı. Kısacası Barty doğuştan yetenekli bir sporcu.

Barty Coco Gauff’a kriketi açıklıyor:

Barty’nin golf sopasına hakimiyeti:

Forbes’a göre 2021’de en çok kazanan sekizinci kadın sporcu olan Ashleigh Barty, 3.9 milyon dolar ile saha içindeki performansıyla en çok gelir elde eden kadın sporcu konumunda. Sponsor portföyüne son olarak Marriot Bonvoy’u ekleyen Barty’nin, sportif giyiminden FILA sorumlu. Jaguar, Rado, Kayo Sports, Vegemite, Banana Boat ve Esmi 25 yaşındaki sporcunun diğer sponsorları.

Şu anda Avustralya tenisinin önderi olan ve Ngarigo (Aborjin) kökenli Barty, 2018’den bu yana da Tennis Australia’nın özellikle çocuklara odaklanan yerel tenis programının elçisi.

Ashleigh Barty’nin memleketi Queensland ziyareti:

Yazan: Sedat Efekan Özener

Editör: Doğa Üründül

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.