Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Yine mafya, yine siyaset, yine KKTC: Silahlı saldırılar, 1 milyon pound rüşvet iddiası ve ifşa videoları

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde (KKTC), “iş insanı” olduğunu söyleyen Bulut Akacan’ın babası Mehmet Akacan’ın vurulmasının ardından başlayan tartışmalar sürüyor. Bulut Akacan, babasına saldıranların Türkiye’nin Lefkoşa Büyükelçisi tarafından korunduğunu öne sürdü, büyükelçilik ise iddiayı yalanladı. Medyascope‘a konuşan ancak isimlerinin açıklanmasını istemeyen yerel gazeteciler, “KKTC, yeni bir Susurluk süreci yaşıyor” dedi. Senem Görür’ün haberi.

KKTC, Bulut Akacan’ın iddialarıyla çalkalanıyor. Akacan, olayın ardından yayınladığı videoda, polis emeklisi babası Mehmet Akacan’ın Beylerbeyi Köyü’ndeki evlerinin önünde Ulucanlar ailesi tarafından vurulduğunu iddia etti. Kendisini “iş insanı” olarak tanıtan Bulut Akacan, Ulucanlar’ın kendisine daha önce de birçok kez tehdit mesajı gönderdiğini ve “1 milyon pound ödeyeceksiniz yoksa annenizi, kardeşinizi veya babanızı vuracağız” dediğini öne sürdü.

Bulut Akacan, 2019’da darp suçundan iki yıl hapis cezasına çarptırıldı, şartlı tahliye ile serbest kaldı. Akacan, yasadışı sanal bahis suçlamalarıyla da halen tutuksuz yargılanıyor.

Bulut Akacan, yayınladığı videoda hem savcılığı hem de Türkiye büyükelçiliğini suçladı.

Büyükelçi, ‘Onlar benim köylüm’ dedi

Kendilerine gönderilen mektup ve ses kayıtlarını polise daha önce ilettiğini belirten Bulut Akacan, konu hakkında büyükelçilikle de görüştüklerini söyledi. Akacan’ın iddiasına göre Türkiye’nin Lefkoşa Büyükelçisi Ali Murat Başçeri, kendisine “Ulucanlar benim köylümdür” diyerek yanıt verdi.

Akacan, videoda iddialarını şöyle sıraladı:

“Bana ‘Davanı geri çekeceksin. Davanı geri çekersen, biz de senin davanda yardımcı oluruz’ dedi. Ben cezaevindeyken davamızı zorla geri çektirdiler. Şimdi de babama beş el ateş edip vurdular. Sayın Büyükelçimiz Ali Murat Başçeri’ye de soruyorum, devlet büyüklerimize de. Eğer gerekiyorsa biz bu insanlara 1 milyon pound’u verelim ve bu işten kurtulalım. Devletimiz bize sahip çıkamayacak anladığım kadarıyla. Bizim de yapacak bir şeyimiz yok. Kendimizi bu insanlardan eşkıyaca koruyacak halimiz yok. Devlete sığındık, her makama bunu bildirdik. Sayın cumhurbaşkanımıza, başbakanımıza, yargının büyüklerine ve büyükelçimize soruyorum. Kendisi bana ‘Onları polise şikayet ederek hata yaptın, kumpas kurdun da polise şikayet ettin’ dedi. Şimdi babam sakat kaldı belki de. Türkiye büyükelçisi bile beni yanına çağırıp bu konuyu bu şekilde konuşabiliyorsa yapacak bir şey yok.”

Türkiye’nin KKTC Büyükelçisi Ali Murat Başçeri

Akacan’ın iddiasına göre, Ulucanlar ailesini daha önce de hedef aldı ama polis harekete geçmedi:

“‘Türkiye’deki ve Kuzey Kıbrıs’taki siyasiler arkamızda’ dediler. Kimsenin onlara bir şey yapamayacağını ve biz bu parayı temin edene kadar bizden can alacaklarını söylediler. ‘Bize kimse dokunamaz’ dediler, haklı çıktılar.”

İddialara göre Ulucanlar, 2019’da Akacanlar’ın holding binasına geldi, Bulut Akacan ile görüşmek istedi ve “Ya 1 milyon sterlin kan parası verirsin ya da canını alırız”, “Ulucanlar artık Kıbrıs’ta” diye tehditte bulundu. Olayın ardından Akacan’ı tehdit eden Serhat, Melik Fırat ve Levent Ulucan mahkemeye çıkarıldı ve haklarında üç günlük tutukluluk emri verildi.

Kan davası mı, kumar borcu mu?

Medyascope‘un ulaştığı kaynaklar da Ulucanlar ve Akacanlar arasındaki tartışmanın 2019’da başladığını doğruladı. İki aile arasında senelerdir yaşanan bu sürecin arapsaçına döndüğünü anlatan kaynaklar, “Kimileri kan davası diyor, kimileri kumar borcu. Uzunca bir süre de devam edeceğe benziyor. Çözülmesi zor” dedi.

Büyükelçilik ve savcılık iddiaları yalanladı

Türkiye’nin Lefkoşa Büyükelçiliği ve KKTC Başsavcılığı, Akacan’ın iddialarının ardından yazılı bir açıklama yayımladı. Büyükelçilik açıklamasında “Büyükelçilik makamı bu akşam video paylaşımında iddia edildiği üzere herhangi bir konuda arabuluculuk makamı değildir” denilirken KKTC Başsavcılığı, “Sayın Bulut Akacan başsavcının makamına çağırılmadığı gibi, herhangi bir yer ya da zamanda başsavcılık tarafından şikayetini geri çekmesi hususunda da zorlanmamıştır” diyerek Akacan’ın iddialarını yalanladı.

KKTC’de işler böyle mi yürüyor?

Medyascope‘a konuşan kaynaklar, Ulucanlar’ın Elazığlı bir grup olduğunu ve Türkiye’nin Lefkoşa Büyükelçisi Başçeri’nin de baba tarafından Elazığlı olduğunu anlattı. Yaşanan bu ve benzeri olaylara adada kimsenin şaşırmadığını belirten kaynaklar, “Kıbrıs’ta artık bu işler böyle yürür hale geldi” diye konuştu. Büyükelçi Başçeri’nin daha önce de Ulusal Birlik Partisi (UBP) milletvekillerini Girne’de bulunan Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı’na ait Beyaz Ev’e çağırdığını ve bu durumun da adada gündem olduğunu hatırlatan kaynaklar, “Daha önce de UBP’li vekilleri askeri bir birliğe çağırtıp seçimlerde yapılacaklara dair siyasi direktif vermeler, elçiliği bizzat seçim karargahına çevirmek ve dönemin Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın kendisini çağırmasına rağmen diplomatik teamüllere aykırı bir şekilde gitmemesi bunlara örnek” dedi.

Hem AKP’li hem UBP’li

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a yakın olduğu bilinen Bulut Akacan, daha önce Ulusal Birlik Partisi (UBP) Girne Milletvekilliği için de aday olmuştu.

Bulut Akacan ve Recep Tayyip Erdoğan

KKTC niye hep gündemde?

Adada, Ekim 2020’de düzenlenen cumhurbaşkanlığı seçimlerine Ankara hükümeti tarafından müdahale edildiğini öne sürülen bir rapor hazırlanmış ve bu raporda Ersin Tatar‘a karşı seçimi kaybeden eski Cumhurbaşkanı Akıncı‘nın seçimlerden önce kendilerini Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) görevlisi olarak tanıtan kişiler tarafından tehdit edildiği, Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) ve Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) milletvekillerinin Lefkoşa’da kapı kapı gezdiği ve Lefkoşa Büyükelçiliği’nin de seçim karargâhı olarak kullanıldığı belirtilmişti.

Kuzey Kıbrıs, kara paranın aklandığı yer mi?

Suç örgütü lideri Sedat Peker de yayınladığı videolarda KKTC’nin “uyuşturucu ticareti üssü” olduğunu iddia etmiş, otel ve kumarhane sahibi Halil Falyalı’yı hedef almıştı. Peker, “Tüm para transferi Kıbrıs’tan dönüyor” demişti. Birçok Kıbrıslı siyasetçiyle yakın olduğu ve uyuşturucu transferini, sahibi olduğu Les Ambassadeurs Oteli’nin marinasından yaptığı iddia edilen Falyalı ise bu iddiaları reddetmişti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.