Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

2022 Pekin Kış Olimpiyat Oyunları bugün başlıyor: 10 maddede Kış Olimpiyatları’nda öne çıkanlar

Çin’in başkenti Pekin’de bu yıl 24.’sü düzenlenecek olan 2022 Kış Olimpiyatları heyecanı başladı. 15 dalda 90 ülkeden yaklaşık 3 bin sporcunun mücadele edeceği Kış Olimpiyatları, 20 Şubat tarihinde sona erecek. Türkiye’yi, Pekin’de yedi sporcu temsil edecek. The Guardian tarafından hazırlanan Kış Olimpiyatları’nda öne çıkan 10 maddeyi, Medyascope Spor Servisi olarak sizler için derledik.

Pekin Kış Olimpiyat Oyunları, koronavirüs salgını ve diplomatik boykot gölgesinde başladı

Çin’in başkenti Pekin’de bu yıl 24.’sü düzenlenecek olan 2022 Kış Olimpiyatları, koronavirüs salgını ve ABD, Kanada, Avustralya ve Büyük Britanya başta olmak üzere 10 ülkenin almış olduğu diplomatik boykot kararlarının gölgesinde bugünkü (4 Şubat) açılış töreniyle resmen başladı. Salon buz müsabakaları Pekin’de, alp disiplini kayağı ile kızak müsabakaları Yançing ilçesinde ve diğer kayak, snowboard ve kayakla atlama müsabakaları ise komşu Hıbey eyaletine bağlı Cangciakou şehrinde yapılacak. Öte yandan koronavirüs salgını, Kış Olimpiyatları’nın oynanabilirliğini tehdit eder turumda. Olimpiyat oyunlarının sağlık işlerinden sorumlu yöneticisi Brian McCloskey, yaptığı açıklamada, şu ana kadar oyunlarda görevli kişi ve sporcular arasında toplam 232 pozitif vaka tespit edildiğini kamuoyuna duyurdu. 

15 dalda 90 ülkeden yaklaşık 3 bin sporcunun mücadele edeceği Kış Olimpiyatları’nda Türkiye’yi kayakta altı, sürat pateninde bir olmak üzere toplam yedi sporcu temsil edecek. Kayakla atlamada Fatih Arda İpcioğlu, alp disiplininde Özlem Çarıkçıoğlu ve Berkin Usta, kayaklı koşuda Özlem Ceren Dursun, Ayşenur Duman ve Yusuf Emre Fırat; sürat pateninde Furkan Akar yarışacak.

Hem kış (2022) hem de yaz (2008) olimpiyatlarını düzenleyen ilk şehir olan Pekin, 20 Şubat tarihine kadar birbirinden heyecanlı müsabakalara ev sahipliği yapacak. Medyascope Spor Servisi Editörü Doğa Üründül’ün sunumuyla spor gazetecileri Şevket Furkan Erbay ve Mustafa Taha, YouTube kanalımızda yer alan Spordan Bahset isimli programımızda, 2022 Pekin Kış Olimpiyat Oyunları hakkındaki görüşlerini dile getirdi. 

The Guardian tarafından hazırlanan Kış Olimpiyatları’nda öne çıkan 10 maddeyi, Medyascope Spor Servisi olarak sizler için derledik.

1) Jamaika, hem erkekler hem de kadınlarda yarış kızağı kategorisinde yarışacak

1988 yılında Kanada’da düzenlenen Kış Olimpiyatları’na katılarak Üşütük popolar (Cool Runnings) filmine konu olan Jamaika, 2022 yılı itibariyla büyük bir geri dönüşe hazırlanıyor. Kuzey Amerika kıtasına üye ve Karayipler’de bulunan bir ada olan Jamaika, hem erkekler hem de kadınlarda yarış kızağı kategorisinde boy gösterecek. Özellikle erkekler kategorisinde yarışacak isimlerin tek hedefi madalya. Ekibin 31 yaşındaki pilotu Shanwayne Stephens, ”Hedefimiz madalya. Bu, herkesin hayali. Biz de bu hedefi gerçekleştirebilmek için buradayız” şeklinde konuşarak Jamaika’nin bir hayli iddialı olduğunu gözler önüne serdi. 

2) Charlotte Bankes, Britanya Olimpiyat Birliği’nin gözdesi

Snowboard Cross gibi oldukça zor bir kategoride mücadele eden Charlotte Bankes, Britanya Olimpiyat Birliği’nin en büyük madalya umudu olarak dikkat çekiyor. 2018 yılındaki Pyeongchang Oyunları’nda Fransa adına yarışan Banks, 2022 yılı itibariyla ülkesi adına yarışacak olmanın heyecanını yaşıyor. 26 yaşındaki sporcu, aynı zamanda ”son dünya şampiyonu” apoletinin de sahibi konumunda. 

3) Mikaela Shiffrin, rekor için Pekin’de 

Slalomda dört dünya şampiyonluğu ve ikisi altın olmak üzere üç olimpiyat madalyası bulunan Mikaela Shiffrin, önemli bir rekoru kırmak için Pekin’e geldi. 26 yaşındaki ABD’li sporcu, beş bireysel etkinlikte yarışacağını açıkladı. Shiffrin, bu yarışların hepsini kazanması durumunda, Janica Kosteliç’in dört madalya ile elinde tuttuğu rekorunu tarihe gömecek. Öte yandan Mikaela Shiffrin, Olimpiyat Oyunları’nda bir altın madalya daha kazanması durumunda, ikiden fazla Olimpiyat altın madalyası kazanan ilk ABD’li kayakçı olacak. 

4) Sakatlığını atlatan Yuzuru Hanyu, üçüncü olimpiyat altınının peşinde

Sekiz aylık bir sakatlığı geride bırakan Yuzuru Hanyu, erkekler artistik patinajda altın madalya kazanmanın planlarını yapıyor. 27 yaşındaki Hanyu, bu hedefini gerçekleştirmesi durumunda üst üste üçüncü olimpiyat altınını alarak İsveçli Gillis Grafstroem’in başarısına ortak olacak. 

5) Britanya Olimpiyat Birliği, Curling’i domine etmek amacında

Eve Muirhead

Britanya Olimpiyat Birliği, Curling dalında hem erkekler hem de kadınlar kategorisinde altın madalyayı hedefliyor. Bruce Moaut’un liderliğindeki erkek takımı, yarışın favorisi olarak gösteriliyor. Ancak Eve Muirhead’in taşıdığı kadın takımının işi biraz daha zor. Öte yandan Muirhead ismi, başlı başına Britanya Olimpiyat Birliği’ni iddialı konuma getiriyor. 31 yaşındaki Eve Muirhead, 2007, 2008, 2009 ve 2011 yıllarında dünyanın en iyi kadın Curling oyuncusu seçildi.

6) Suudi Arabistan ve Haiti, tarihlerinde ilk kez sahne alacak

Meet Fayik Abdi – Suudi Arabistan-

15 dalda 90 ülkeden yaklaşık 3 bin sporcunun mücadele edeceği Kış Olimpiyatları’nda Suudi Arabistan ve Haiti, tarihlerinde ilk kez sahne alacak. Her iki ülkenin sporcuları da ilginç bir şekilde ”büyük slalomda” yarışacak. 

7) Eileen Gu, annesi için yarışacak

Dünya şampiyonluğunu elinde bulunduran 18 yaşındaki ABD doğumlu sporcu Eileen Gu, kadınlar serbest kayakta annesinin memleketi ve Oyunlar’a ev sahipliği yapan Çin adına yarışacak. Gu, yarım boru, yamaç stili ve büyük hava etkinliklerinin favorisi olarak gösteriliyor. 

8) Norveç, Kış Olimpiyat Oyunları’nda gövde gösterisi yapacak

Toplam 368 madalya ile Kış Olimpiyat Oyunları tarihinin en başarılı ülkesi Norveç, Pekin’e gövde gösterisi yapmayı hedefliyor. Sadece 5,4 milyon nüfusa sahip Avrupa temsilcisi, 2018 Kış Oyunları’nda 39 madalya kazanarak podyumun zirvesinde yer almayı başarmıştı. Norveç’in Pekin’de ise 44 madalya kazanacağı öngörülüyor. Öte yandan Oyunlar tarihinde Norveç’i 305 madalya ile ABD ve 240 madalya ile Almanya takip ediyor. 

9) Chloe Kim, 2017’deki başarısını tekrarlamayı hedefliyor

17 yaşında kadınlar snowboard yarım borusu kategorisinde altın madalya kazanarak olimpik snowboard altın madalyasını kazanan en genç kadın olan Chloe Kim, 2018’deki bu başarısını 2022’de de devam ettirmek istiyor. Ancak güzelliği ile göz kamaştıran ABD’li sporcu, 2018 yılındaki zaferinin ardından zihinsel olarak büyük problemler yaşadı. Chloe Kim, popülerleşmesi ile birlikte dergi kapaklarının vazgeçilmez ismi haline geldi. Ve bu durum, Kim’in özel yaşantısını olumsuz etkiledi. 21 yaşındaki ABD’li sporcu, bir süredir psikolojik destek alıyor. 

10) 15 yaşındaki Kamila Valieva’nın performansı merakla bekleniyor

Rus sporcu Kamila Valieva, 15 yaşında olmasına rağmen kariyerine birçok başarıyı sığdırdı. 2022 Avrupa şampiyonu, 2021 Rostelecom Kupası şampiyonu, 2021 Skate Canada International şampiyonu ve 2022 Rusya ulusal şampiyonluğunda mutlu sona ulaşan Valieva, kadınlar artistik patinajda dünya klasman liderliğini de elinde bulunduruyor.

Kaynak: The Guardian

Yazan: Kubilayhan Kavrazlı

Editör: Doğa Üründül

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.