Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Farplas’tan atılan işçi Zahide Söğüt, “gençler iş beğenmiyor” diyenlere seslendi: “Üniversite mezunu bir işçiyim, hakkımı istiyorum” 

CHP kadın kollarının düzenlediği Kadın İstihdamı Çalıştayına katılan konuşmacılardan Farplas’tan atılan işçi Zahide Söğüt, Derin Yolsulluk Ağı kurucusu Hacer Foggo ve CEİD Yönetim Kurulu üyesi Emel Memiş, güvencesizlik, yoksulluk ve çalıştay hakkında Medyascope’a konuştu. Bütün katılımcılar çalıştayın olumlu etkisi olacağını düşündüklerini belirtti. Söğüt, üniversite mezunu bir işçi olarak emeğinin karşılığını almak için mücadele ettiğini söylerken, Foggo yoksulluğun açlığa evrildiğini anlattı. Memiş ise kayıtdışı çalışmanın ortadan kaldırılamayacağını söyledi.

Haber: Özgecan Özgenç

Zahide Söğüt: “Tek istediğim emeğimin karşılığını almak”

Zahide Söğüt, Farplas’ta ücret artışı talebiyle iş bırakma eylemi yaptıktan sonra işten çıkarılan 150 işçiden biri. Söğüt, sendikal hakları ve işten çıkarılanların geri alınması talebiyle eylemlerini sürdüren Farplas işçilerinin sesini duyurmak için çalıştaydaydı.

Ailesinin 30 yıl önce, iş için Kocaeli-Çayırova’ya yerleştiğini söyleyen Söğüt, hükümetin “gençler iş beğenmiyor” algısına “Ben 2013’te Eskişehir Osmangazi Üniversitesi İktisat Bölümü’nden mezun oldum. Bir üniversite mezunu olarak fabrikada işçi olmaya razı oldum ve istediğim tek şey emeğimin karşılığını almak” sözleriyle tepki gösterdi.  Söğüt, beş yıldır Farplas’ta çalıştığını ama 2022 yılı için açıklanan zam oranlarıyla, net ücretinin asgari ücrete denk geldiğini söyledi ve “Yeni işe girecek personelle aynı ücreti almaya razı olmadığım için sendikalaştım” dedi. 

Zahide Söğüt

“Kod-29’la işten atıldık, işsizlik maaşı alamıyoruz”

Kod-29 ile “yüz kızartıcı suç” gerekçe gösterilip işten çıkarıldıklarını ve işsizlik maaşı alamadıklarını söyleyen Söğüt, Farplas’ta sendikalaşmanın önüne geçmek için, işçilerin taşeron şirketler aracılığıyla çalıştırıldığını ve bu şirketlerde sendika yetki belgesi aldığında, şirket iflas etmiş gibi gösterip, mevcut işçileri yeni şirketlere aktardıklarını anlattı. 

Söğüt, Farplas’ta çalışan işçilerin çoğunun kadın olduğunu söyledi ve kadınların daha düşük ücrete mecbur bırakıldığını şu sözlerle açıkladı: “Kadın evi geçindiren kişi gibi düşünülmüyor, eve getirdiği maaş ek gelir olarak görülüyor. Halbuki öyle değil, evlerini geçindirmek zorunda olan birçok kadın çalışan var. Eşlerinden ayrılmış veya eşleri vefat etmiş olan, iki-üç çocuğunu okutmak zorunda olan kadınlar var.

“CHP’nin avukatlarından destek bekliyoruz”

Çalıştayın bir gün öncesinde, fabrikada eylemdeyken sendika şube başkanının kendisine “Oraya gidip sesimizi duyurur musun?” demesiyle hazırlıksız şekilde Ankara’ya geldiğini belirten Söğüt, herkesi Farplas’ta direnen işçilere destek olmaya çağırdı. Söğüt, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun kendilerini anladığını düşündüğünü söyledi ve “Her zaman CHP’ye oy versem de hiç temasa geçmemiştim. Buradaki insanlarla yan yana olmaktan mutluyum. CHP’nin çok güçlü avukatları var, onlardan bu süreçte hukuki destek bekliyoruz” dedi.

Hacer Foggo: “Sorunları yaşayanların kendilerini ifade etmesi çok önemli”

Derin Yoksulluk Ağı kurucusu Hacer Foggo, Kadın İstihdamı Çalıştayı’ndan olumlu sonuçlar beklediğini ve CHP’nin hazırlamış olduğu “Aile Sosyal Destek Sigortası” programının iyi bir başlangıç olduğunu söyledi.

Foggo, çalıştayın neler yapılması gerektiğini ortaya çıkardığını aktardı ve “Kayıtdışı çalışan bir tarım işçisinin, bir ev kadınının, iş kazası sonucu yakınını kaybeden bir insanın, Kod-29’la işten atılan bir işçinin burada olması çok önemli. Biz kadın istihdamı ya da yoksulluk konuşurken bu sorunu derinden yaşayan insanların o toplantılarda olmaması büyük bir eksiklik. Sorunu yaşayan onlar ve burada olup kendilerini ifade etmeleri çok önemliydi” diye konuştu. 

Hacer Foggo

“Yoksulluğun açlığa evrildiği bir süreçteyiz, CHP şimdiden programını hazırlamalı”

Türkiye’de kayıtdışı çalışan oranının yüzde 27,4 olduğunu ve güvencesizliğin nesiller arası yoksulluğu devam ettirdiğini söyleyen Foggo, çocukların da ekonomik güçlükler nedeniyle okullardan koptuğunu belirtti.  Foggo, okul terk sayısının çok fazla olmasının kayıtdışı işçilik ve çocuk işçiliği anlamına geldiğini söyledi ve bu konuda sosyal politika üretmenin önemini vurguladı.

AKP’nın iktidarı boyunca büyük bir tahribata yol açtığını belirten Foggo, CHP’nin iktidara gelmesi durumunda yoksulluk ve güvencesizliğin en çok uğraşacağı sorunlar olduğunu söyledi. CHP’nin iktidar olmayı beklemeden “yoksulluğu azaltma stratejisi” geliştirmesini tavsiye eden Foggo, “Yoksulluğun açlığa evrildiği bir süreçteyiz. Asgari ücret açlık sınırının altında. İnsanların hayatını bu ücretle devam ettirmeye çalışması, yarın bu insanların aynı zamanda evsiz kalması, gıdaya erişememesi demek” dedi.

Emel Memiş: “Çalıştay, CHP politikalarına yansıdığı ölçüde etkili olacak”

Cinsiyet Eşitliği İzleme Derneği (CEİD) Yönetim Kurulu üyesi ve Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İktisat Bölümü öğretim görevlisi Doç. Dr. Emel Memiş, kadın istihdamı başlığıyla düzenlenen bir çalıştayda, farklı alanlardan temsilcilerin bir araya gelmesini önemsediğini söyledi. Yapılan çalıştaydan çıkan sonuçların, CHP’nin kadın istihdamı politikalarına yansıdığı ölçüde etkili olacağını belirtti.

“Kayıtlı çalışma olduğu sürece, kayıtdışı çalışma da olacak”

Kayıtdışı çalışmanın kapitalist sisteme içkin olduğunu ve tamamen ortadan kaldırılamayacağını söyleyen Memiş, bu algının değişmesi gerektiğini şu sözlerle açıkladı:

Kayıtlı çalışma, çalışanın sağlığıyla, korunmasıyla, gelirini düzenli almasını sağlamasıyla ilgili bir riski işverene taşır. Ancak sermaye risk istemez, riski kendi üzerinden atmaya çalışır. Kapitalist sistemin biçimi böyle olduğu sürece kayıtdışı çalışmanın yok olması mümkün değil. Algı, tüm çalışanları kayıtlı hale getireceğiz olmamalı. Kayıtlı çalışma olduğu sürece kayıtdışı çalışma da olacak çünkü onu sürekli yeniden üreten ve kendine yedek havuz yaratan bir sistem, işverenler için bir güvence.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.