Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Spor federasyonları, Uluslararası Olimpiyat Komitesi’nin trans kadın sporcuların testosteron seviyesine yönelik yeni düzenlemesinden memnun değil

Dünya atletizm, triatlon ve bisiklet federasyonlarının içinde bulunduğu farklı organizasyonlar adına çalışan sağlık uzmanları, Uluslararası Olimpiyat Komitesi’nin (IOC) transseksüel sporculara yönelik yeni düzenlemesini kadın sporunda haksız rekabete yol açacağı gerekçesiyle eleştiriyor.

Transseksüel sporcuların testosteron seviyesine yönelik 2015’ten beri süregelen duruşunu değiştiren Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC), bu konuda yeni bir düzenlemeye gitti. IOC’nin kararı, olimpiyatlarda mücadele eden ilk açık trans kadın Laurel Hubbard’ın, 2020 Tokyo Yaz Olimpiyat Oyunları’nda boy göstermesinin ardından geldi. 2022 Pekin Kış Olimpiyat Oyunları’ndan itibaren takip edilmeye başlanacak yeni kurallar çerçevesinde trans kadınların, kadın sporları müsabakaları için testosteron seviyelerini düşürmelerine gerek kalmadı.

Bu düzenlemeden olumlu etkilenecek sporcuların başında Caster Semenya geliyor. Güney Afrikalı atletten, trans sporcu olmamasına rağmen 800 metre – 1500 metre yarışlarına katılabilmesi için hormon seviyesini düzenleyecek ilaçlar kullanması talep edilmişti.

Yeni düzenlemeden rahatsız çevrelere göre ise bu, bilimi göz ardı etmek anlamına geliyor. Uluslararası Spor Sağlığı Federasyonu ve Avrupa Spor Hekimliği Federasyonu’ndan (EFSMA) bilim insanları, British Medical Journal Open Science & Exercise Medicine’a yazdıkları makalede, IOC’yi verdiği kararı gözden geçirmeye davet etti.

38 ismin imzası bulunan makalede ayrıca, IOC’nin kadın sporlarında müsabakalara katılacak sporculara yönelik standartlar belirlemesi gerektiğinin altı çizildi. Yazarlardan Yannis Pitsiladis, The Guardian’a yaptığı açıklamada, “İnsan haklarına saygımız sonsuz ancak sporda bilimsel gerçeklere de saygı duymamız gerekiyor ve IOC’nin kararını temeli bilimsel verilere dayanmıyor” dedi.

Pitsiladis, fiziksel temas veya güce dayalı sporlar ile temassız ve atış temelli sporlar arasında yaklaşım farklılığı olabileceği önerisinde bulundu.

Yazan: Sedat Efekan Özener

Editör: Doğa Üründül

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.