Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Medyascope Edirne’de – Donarak hayatını kaybeden mültecilerin arkadaşı konuştu: “Öldüklerini gördüm, artık gitmek istemiyorum”

Haber: Ali Macit & Ali Deniz Çakır
Kurgu: Egehan Deniz Koska

Yunanistan’ın geri ittiği 19 mültecinin donarak hayatını kaybettiği Edirne’nin İpsala ilçesine bağlı Paşaköy’de Medyascope‘a konuşan bir vatandaş, Yunan askerlerinin sınırı geçmeye çalışan mültecilere canice davrandığını ve bu tarz olayların daha önce de yaşandığını söyledi. Donarak hayatını kaybeden mültecilerden ikisini tanıdığını anlatan Chaabi Nezaar ise “Arkadaşlarımın donarak öldüğünü haberlerde gördüm, artık Türkiye’den gitmek istemiyorum” dedi.

Edirne’nin İpsala ilçesine bağlı Paşaköy’de, Yunanistan tarafından geçen hafta geri itilen 22 mültecinin 19’u donarak hayatını kaybetti. İpsala sınırında yaşanan olay başta Türkiye olmak üzere birçok Avrupa ülkesinin tepkisini çekti. Olay hakkında detaylı bilgi edinmek için Medyascope olarak, olayların yaşandığı Paşaköy’e gittik.

Edirne’de mültecilerin yoğun olarak gittiği bir kafede Nezaar Chaabi (30) ile tanıştık. Yaklaşık altı ay önce Türkiye’ye gelen Chaabi, ilk olarak İstanbul’a yerleşmiş olsa da beş aydır Edirne’de yaşıyor. Donarak hayatını kaybeden mültecilerin ikisini tanıdığını söyleyen Nezaar, Medyascope‘a konuştu.

“Arkadaşlarımın öldüğünü gördüm, artık gitmek istemiyorum”

Donarak hayatını kaybeden mültecilerin ikisi ile üç hafta önce tanıştığını söyleyen Nezaar, “İsimleri Muhammed ve Hişam. Edirne’de bu kafede tanıştık. Avusturya’ya gidip oradan da İtalya’ya geçmek istiyorlardı. Hiç paraları yoktu, kendi başlarına gitmek istediler, sonra da haberlerde fotoğraflarını gördüm” dedi.

Ölüm nedenleri ile ilgili net bir bilgiye sahip olmasa da kendisinin de tahmini, arkadaşlarının donarak hayatlarını kaybettiği yönünde. Bu olaylardan önce Türkiye’den ayrılmak istediğini belirten Nezaar, “Bir kaçakçı tanıyorum, üç gün önce konuştuk, bana ‘Suriyeliler ile gitmek ister misin?’ diye sordu. Ona, ‘Arkadaşlarımın öldüğünü gördüm, artık gitmek istemiyorum’ dedim” diye konuştu.

“Yunan polisinden cop yedik, kadınlara vurmadılar ama erkeklerin hepsine vurdular”

Daha önce sınırı bir grup arkadaşıyla geçmeyi denediğini söyleyen Nezaar başına gelenleri şöyle anlattı:

“Sınırı geçmeyi en az 10 kere denedik. İlk vardığımız kentten yola çıkmaya çalışırken polis geldi ve bizden kimlik istedi. Bizden kimlik istedikten sonra bizi karakola götürdüler. Bir daha Yunanistan’a dönmememiz için üzerimizdeki kıyafetlerimizi ve paramızı aldılar. Cop yedik, kadınlara vurmadılar ama erkeklerin hepsine çocuk yaşlı demeden vurdular.”

Sınır kapısına kadar zodyak botlar ile getirildiklerini söyleyen Nezaar, “Sınırda Türk polisi ile karşılaştık. Bize yemek verdiler ve yardım ettiler” dedi.

Jandarma muhtarlıktan destek istedi

Paşaköy Muhtarı Şaban Bilir, olayların yaşandığı geceyi Medyascope‘a anlattı. Bazı köylülerden gelen ihbar sonucunda olay yerine intikal etmek için jandarmaların yola çıktığını ancak çamur ve olumsuz hava şartlarından dolayı olay yerine gidemediklerini söyleyen Bilir, traktör ve kepçe ile desteğe gitmeleri için jandarmaların muhtarlığı aradığını belirtti. Olay yerine iki grup halinde gittiklerini söyleyen Bilir, ilk gece 12, sonraki gün ise yedi cansız bedene ulaştıklarını aktardı.

“Üzüntüden bütün gece uyuyamadım”

Muhtar ile beraber arama ekibine katılan bir görgü tanığı, cansız bedenleri traktör ile taşıdıklarını anlattı. . Daha önce de arama ekiplerinde yer aldığını söyleyen bu görgü tanığı, “Üzüntüden bütün gece uyuyamadım” diye konuştu.  

“Yunan askerleri bu insanlara canice davranıyor”

İpsala sınırında röportaj yapma fırsatı bulduğumuz bir vatandaş ise “Yunan askerleri mültecileri soyarak tekneler ile Türkiye tarafına gönderiyor, bu işlemi özellikle gece vakti yapıyorlar. En son olay yaşanırken ince bir kar yağışı da vardı ve hava eksi 2 dereceydi” dedi. Meriç Nehri’ni işaret eden vatandaş, Yunan tarafından Türk tarafına geçmek isterken birçok mültecinin daha önce boğularak hayatını kaybettiğini söyledi. Yunan askerlerinin daha önceden de bu tarz faaliyetlerde bulunduğunu söyleyen vatandaş, “Bu tarz olaylar daha önce de oluyordu ancak bu sefer bu insanları ters bir taraftan atmışlar. Bizim askerlerimiz, mültecileri yakaladığı zaman sıcak çorba ile karşılayıp yardımcı olurken Yunan askerleri bu insanlara çok canice davranıyor” dedi.

“Mülteciler Edirne’yi köprü olarak kullanıyor”

Röportaj yapma fırsatı bulduğumuz Edirne Kent Konseyi Mülteci Hakları Çalışma Grubu Başkanı Kenan Parlar, “Mültecilik yaz ve gece işidir. Son yaşanan olayda kişilerin kendi ihmallerinin olduğunu da düşünüyorum” diye konuştu. Mültecilerin Edirne’yi bir köprü olarak kullandığını belirten Parlar, mültecilerin kente kalıcı olarak gelmediklerini söyledi: “Bu tarz olaylar daha çok yaşanıyor çünkü mülteci alımı son dönemde çok fazla arttı ancak oran olarak bir farklılık olduğunu düşünmüyorum.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.