Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Ukrayna krizi – Macron: “Putin gerilimi tırmandırmayacak”

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Kremlin’de görüştüğü Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in kendisine Ukrayna sınırındaki krizi tırmandırmayacağına dair güvence verdiğini söyledi. Putin ile görüşmesinin ardından Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy ile görüşmek için Kiev’e giden Macron, “Ukrayna krizine ilişkin somut çözümler olabileceğine inanıyorum” dedi.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy ile görüşmesinden önce gazetecilere verdiği demeçte, “Gerilimi tırmandıracak herhangi bir olay yaşanmayacağına dair güvence aldım” dedi. Ancak Moskova, Putin’in Macron’a herhangi bir güvence vermediğinin altını çizdi.

Macron, dün (7 Şubat) Kremlin’de Putin ile beş saatten fazla süren görüşmenin ardından bugün Kiev’e geldi. Zelenskiy ile görüşen ve daha sonra ortak bir basın açıklaması düzenleyen Macron, “Ukrayna krizine ilişkin somut çözümler olabileceğine inanıyorum. Artık müzakereleri ilerletme olanağına sahibiz” diye konuştu.

Putin’in Minsk Anlaşması’na saygı duyacağını vurgulayan Macron, “Zelenskiy de Minsk Anlaşması’nı uygulama niyetinde olduğunu doğruladı” dedi. Bölgede tansiyonun düşürülmesi gerektiğini söyleyen Macron, “Bir yandan Normandiya pratiği takip edilmeli, diğer yandan yeni ortak noktalar bulmalıyız” diye ekledi.

Zelenskiy, Macron’u Marinski Sarayı’nda karşıladı.

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dimitro Kuleba da ziyaretten önce, “Sayın Macron’un Moskova’dan getirdiği mesajları duymayı merakla bekliyoruz. Ancak kırmızı çizgilerimizi aşmayacağımızı ve aşmaya zorlanmayacağımızı tekrar vurguluyoruz” dedi.

Macron, Rusya’nın Ukrayna sınırına 115 bine yakın asker konuşlandırmasının ardından Moskova’yı ziyaret eden en üst düzey Batılı lider olmuştu. Görüşmenin ardından Rusya ile Avrupa’nın güvenlik garantileri konusunda ortak çalışması gerektiğini vurgulayan Macron, “Avrupa için barışçıl bir yol bulmak hâlâ mümkün” demişti.

Batı’nın yeni arabulucusu Fransa’nın diplomatik girişimleri devam edecek. Cumhurbaşkanı Macron’un diplomasi adımları Berlin’e taşınacak ve Macron burada, Almanya Şansölyesi Olaf Scholz ve Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda ile görüşecek.

Putin’in dev masası

Putin’in Macron’u ağırladığı oda ve odadaki masa, Ukrayna krizini gölgede bırakmıştı. Sosyal medyada, Putin’in Macron’u ağırladığı masa ile ilgili çok sayıda fotoğraf ve video paylaşılmıştı.

Kaynak: BBC, Reuters

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.