Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Ukrayna krizinde diplomasi trafiği sürüyor: Kremlin’de Putin-Macron, Beyaz Saray’da Biden-Scholz görüşmesi

Ukrayna ile Rusya arasında yaşanan krizde diplomasi trafiği devam ediyor. Dün (7 Şubat) Moskova’da Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Beyaz Saray’da ise Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Joe Biden ile Almanya Şansölyesi Olaf Scholz bir araya geldi. Liderlerin gündeminde Ukrayna’da yaşanan gerilim vardı.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, dün (7 Şubat) Kremlin’de Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüştü. Macron, Rusya’nın Ukrayna sınırına 125 bine yakın asker konuşlandırmasının ardından Moskova’yı ziyaret eden en üst düzey Batılı lider oldu. Görüşmenin ardından önemli bir ilerleme kaydedildiğine dair açıklamada bulunulmadı.

Putin ile menüde şarap, tatlı patates ve böğürtlenli rengeyiğinin de olduğu beş saatlik bir akşam yemeği yiyen Macron, daha sonra gazetecilere verdiği demeçte, bölgedeki gerilimi azaltmak için önümüzdeki günlerin belirleyici olacağını söyledi. Rusya ile Avrupa’nın güvenlik garantileri konusunda ortak çalışması gerektiğini vurgulayan Macron, “Avrupa için barışçıl bir yol bulmak hâlâ mümkün” dedi.

Macron ile anlamlı ve faydalı bir görüşme yaptıklarını belirten Putin ise gazetecilere verdiği demeçte, NATO’yu eleştirdi. İttifakın eylem planında Rusya’nın düşman olarak değerlendirildiğinin ve NATO’nun Rusya’ya ders vermeye kalktığının altını çizen Putin, “NATO üyeleri Ukrayna’ya silah göndermeye devam ediyor. Ukrayna NATO’ya katılır ve Kırım’ı döndürmeye çalışırsa, Avrupa ülkeleri otomatik olarak savaşa sürüklenecek ve bunun kazananı olmayacak” dedi. Putin ayrıca, eski Ukrayna Devlet Başkanı Poroşenko’ya insani nedenler ile sığınma hakkı vermeye hazır olduklarının altını çizdi.

Macron’un bugün Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy ile görüşmek üzere Ukrayna’nın başkenti Kiev’e gitmesi ve görüşmenin ardından Putin ile yeniden konuşması bekleniyor. Diplomasi trafiğinin diğer bir ayağında da Almanya Başbakanı Olaf Scholz’un, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda ile bir araya gelmesi planlanıyor.

“Atacağımız adımlar Rusya için zor olacak”

ABD Başkanı Joe Biden ile Almanya Şansölyesi Olaf Scholz da dün Beyaz Saray’da bir araya geldi. Bu ziyaret Scholz’un başbakan olduktan sonra Vaşington’a düzenlediği ilk ziyaret oldu. Ukrayna krizine yönelik tepkileri nedeniyle eleştiri oklarının hedefinde bulunan Scholz, ABD ve Almanya’nın Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesi durumunda yaptırımlar konusunda anlaştıklarını belirterek, “Atacağımız adımlar Rusya için çok zor olacak” diye konuştu.

Liderler, Beyaz Saray’daki görüşmenin ardından ortak bir basın toplantısı düzenledi. Biden, Moskova’nın Kiev’i işgal etmesi durumunda Kuzey Akım 2 Boru Hattı Projesi’ne son vereceklerini söyledi. NATO’nun olası bir işgal durumunda karşılık vermeye hazır olduğunu belirten Biden, uygulanacak ekonomik yaptırımların bir kez daha altını çizdi.

Kuzey Akım 2, yılda 55 milyar metreküplük Rus gazının Baltık Denizi üzerinden Almanya’ya sevk edilmesini öngören bir proje. Bin 225 kilometre uzunluğundaki Kuzey Akım 2 Boru Hattı’nın inşaatı beş yıl sürdü ve 11 milyar dolara mal oldu.

Toplam maliyetinin 10 milyar euro civarında olması beklenen projeye ABD, Ukrayna, Polonya ile bazı Baltık ülkeleri karşı çıkıyor. Örneğin Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy boru hattını, “tehlikeli bir jeopolitik silah” olarak tanımlıyor. Ancak artan gaz fiyatları ve elektrik kesintileri nedeniyle, Kuzey Akım 2 projesinin hayati önem taşıdığını düşünenler de bulunuyor.

Sınırda 110 bin asker bulunuyor

ABD’li yetkililer, Rusya’nın Ukrayna’ya tam kapsamlı bir işgal hareketi düzenlemeye yetecek askeri kapasitenin yüzde 70’ine ulaştığını belirtti. Rusya’nın son aylarda Ukrayna sınırına 110 bine yakın asker konuşlandırdığına dikkat çeken ABD ve müttefiklerine göre Moskova, Kiev’i işgal edebilecek asker sayısına ulaştı. Kremlin ise bu iddiaları reddediyor.

Kaynak: BBC, Reuters

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.