Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Ukrayna krizi: Rusya ve Belarus’un sınırdaki ortak askeri tatbikatı başladı

Ukrayna sınırında gerilim yükseliyor. Rusya ve Belarus, bugün (10 Şubat) Ukrayna sınırında 10 gün sürecek askeri tatbikatlara başlıyor. NATO ise düzenlenen tatbikatın ve Rusya’nın Belarus’a konuşlandırdığı askerlerin, Soğuk Savaş’tan bu yana en büyük askeri konuşlandırması olduğunu söylüyor.

Belarus ile düzenlenecek tatbikatlara yaklaşık 30 bin Rus askerinin katılması bekleniyor. Bir Kremlin sözcüsü, ortak tatbikatları ciddi olarak nitelendirdi ve Rusya ile Belarus’un “benzeri görülmemiş tehditler” ile karşı karşıya olduğunu belirtti.

Rusya’nın Avrupa Birliği (AB) Büyükelçisi Vladimir Chizhov, Moskova’nın, diplomasinin Ukrayna üzerindeki krizi azaltmaya yardımcı olabileceğine inandığını söyledi. Chizhov, “Belarus’ta bulunan Rus askerleri tatbikatın ardından daimi üslerine dönecek” diye konuştu.  

ABD ise ortak tatbikatı Ukrayna krizinde gerilimi yükselten bir eylem olarak nitelendirdi. Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki konu ile ilgili açıklamasında, “Bu askeri tatbikatların hazırlığına baktığımızda, bunları kesinlikle gerilimi tırmandırıcı eylemler olarak görüyoruz” dedi. 

Avrupa genelinde, potansiyel bir çatışmayı engellemek için yapılan görüşmelerin bugün de sürmesi bekleniyor. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, çatışmanın çözümüne ilişkin müzakerelerin yeniden canlandırılacağını, müzakerelerin Rusya ve Ukrayna’nın yanı sıra Fransa ve Almanya’yı da içereceğini söyledi.

Bir tatbikat da Ukrayna’dan

Ukrayna ise bugün başlatacağı 10 günlük tatbikatta, Türkiye’den satın aldığı Bayraktar SİHA’ları ile Javelin ve NLAW tanksavar sistemlerini test edecek. 

Ukrayna Savunma Bakanı Oleksiy Reznikov, 10-20 Şubat günleri arasında düzenlenecek tatbikatın, Rusya’nın Belarus ile Ukrayna sınırı yakınındaki tatbikatlarına yanıt niteliğinde olduğunu belirtti.

Ukrayna, Bayraktar TB2 SİHA’larını Ekim 2021’de ilk kez ülkenin doğusundaki Rusya yanlısı ayrılıkçı güçlere karşı kullanmış, Rusya ise Ukrayna’nın bu eylemlerinden rahatsız olduğunu açıklamıştı. AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da geçen haftaki Ukrayna’ya ziyaretinde, Bayraktar SİHA’larının Ukrayna’da üretimine yönelik anlaşma imzalamıştı.

Kamala Harris’ten diplomasi atağı

ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris, 18-20 Şubat’ta Münih’te düzenlenecek Münih Güvenlik Konferansı’na katılacak ve ABD’nin müttefikleri ile Ukrayna krizini görüşecek.

Kamala Harris

Reuters’ın haberine göre üst düzey bir ABD yetkilisi, Harris’in Münih’teki konuşmasında, Vaşington’un Ukrayna politikasını anlatacağını ve NATO müttefiklerine duyduğu bağlılığını ortaya koyacağını söyledi. Konferansa, Almanya, AB ve NATO liderleri de katılacak.

Pentagon, yeni bir tahliye planı hazırlığında mı?

Wall Street Journal (WSJ), ABD Başkanı Joe Biden, Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesi durumunda, Beyaz Saray’ın, Ukrayna’dan ayrılması muhtemel binlerce ABD vatandaşının tahliyesi için Pentagon tarafından hazırlanan planı onayladığını iddia etti.

Joe Biden

82. Hava İndirme Tümeni’nden bin 700 askerin bir kısmının önümüzdeki günlerde, ABD vatandaşları için, Polonya’nın Ukrayna sınırında kontrol noktaları, çadır kampları ve diğer geçici tesisler kurmaya başlayacağı belirtildi. WSJ’nin haberine göre yetkililer, birliklerin Ukrayna’ya girme yetkisi olmadığını ve Amerikalılar’ı tahliye etmek için Ukrayna üzerinden uçak uçurmayacaklarını söyledi.

Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki ise kendisine günlük basın brifinginde bu sorunun yöneltilmesi üzerine Afganistan’dakine benzer bir tahliye planı yapmadıklarını söyledi.

Ukrayna’da yaklaşık 30 bin ABD’li yaşıyor.   

Kaynak: Reuters, The Wall Street Journal, DW, BBC

Derleyen: Berkcan Tuner

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.