Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Putin: “Avrupa’da savaş istemiyoruz”

Ukrayna ile Rusya arasında yaşanan gerilim devam ediyor. Rusya, tatbikatlar kapsamında görevlerini tamamlayan bazı askeri birliklerin bağlı bulundukları üslere dönmeye başladığını açıkladı. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ise sınırda gerilimin azaldığına yönelik bir ibare görmediklerini söyledi. İşte krizle ilgili en son gelişmeler.

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Rusya ile Ukrayna arasında yaşanan gerilimin bir sıcak çatışmaya dönüşmesini engellemek için bugün Moskova’da Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile bir araya geldi. İki lider görüşme sonrası basına açıklamalarda bulundu. Putin, “Avrupa’da savaş istemiyoruz” dedi.

Rusya’nın Avrupa’da bir savaş istemediğini dile getiren Putin, bu nedenle ABD ve NATO ile bir müzakere süreci başlatmak için öneride bulunduklarını ancak ABD ve NATO’dan gelen yanıtların Moskova’nın taleplerine cevap vermediğini belirten Putin, şöyle konuştu:

“Bu yanıtlarda tartışmaya karşı olmadığımız ve önceki yıllarda Avrupa’nın güvenliğiyle ilgili konularda partnerlerimize önerdiği bir dizi husus yer alıyor.”

Öte yandan Rusya, sınırdaki bazı askerlerin üslerine geri çekildiğini açıkladı. Rusya Savunma Bakanlığı’ndan paylaşılan açıklamada, tatbikatlar kapsamında görevlerini tamamlayan bazı askeri birliklerin, bağlı bulundukları üslere dönmeye başladıkları duyuruldu.

“15 Şubat başarısızlık günü olarak tarihe geçecek”

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, Facebook hesabı üzerinden paylaştığı mesajında şunları kaydetti: “15 Şubat 2022, Batı’nın savaş propagandasının başarısız olduğu gün olarak tarihe geçecek. Tek bir kurşun atılmadan, rezil ve yok edilmiş olarak.”

Stoltenberg: “Rus askerlerinin azaldığına dair işaret görmedik”

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ise Rusya Savunma Bakanlığı’nın tatbikatlarını tamamlayan Rus askerlerinin kışlalarına geri döndüğü açıklamasına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Stoltenberg Brüksel’de gazetecilere verdiği demeçte, Rusya’nın sınırda gerilimi düşürmediğini belirterek, “Sınırda Rus askeri birliklerinin azaldığına yönelik bir işaret görmedik” dedi.

Scholz’un temasları

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Ukrayna’nın başkenti Kiev’de dün (14 Şubat) yaptığı temasların ardından olası bir Rus işgalinde Moskova’nın çok sert ekonomik yaptırımlar ile karşılaşacağını söyledi. Ukrayna’nın toprak bütünlüğünün pazarlık konusu olmadığını belirten Scholz, “Müttefiklerimizle koordineli olarak çok geniş kapsamlı ve etkili yaptırımlara hazırız” diye konuştu.

“NATO üyeliğini istemeye devam edeceğiz”

Almanya Şansölyesi Scholz ile düzenlediği ortak basın toplantısında konuşan Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy de Ukrayna’nın Rusya’ya rağmen NATO üyeliğini istemeye devam edeceğini yineledi. Seçtikleri yolda ilerlemeleri gerektiğini vurgulayan Zelenskiy, “Birçok gazeteci ve birçok lider Ukrayna’ya risk almamanın, ittifaka gelecekte üye olma konusunu sürekli gündeme getirmemenin mümkün olduğunu, zira bu risklerin Rusya Federasyonu’nun tepkisiyle ilişkili olduğunu ima ediyor” dedi.

Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro’nun da Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşmek için bugün Moskova’ya uçması bekleniyor.

ABD’den Ukrayna’ya 1 milyar dolarlık devlet borcu garantisi

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Rusya’nın işgal tehdidi altında bulunan Ukrayna ekonomisine destek olmak için 1 milyar dolara kadar devlet borcu garantisi teklif ettiklerini açıkladı:

“Teklif, halkı Rusya’nın istikrarsızlaştırıcı politikasıyla karşı karşıya kalan Ukrayna’nın ekonomik istikrar, büyüme ve refahını artıracak. IMF, G7 ve diğer uluslararası mali yapılanmalar ve diğer varlıklı bağışçılar da bu çabaya destek verebilir.”

Zelenskiy 16 Şubat’ı “Birlik Günü” ilan etti

Ukrayna lideri Zelenskiy, 16 Şubat’ı “Birlik Günü” olarak ilan etti. Batı medyasında çıkan ve ABD istihbaratına dayandırılan haberlerde 16 Şubat, Rusya’nın Ukrayna’yı işgal edebileceği gün olarak yazılmaktaydı.

Zelenskiy, halka seslendiği konuşmasında Ukrayna ordusunun gücünü övdü ve “Harika bir ordumuz var, sekiz sene öncesine göre daha güçlü bir ordu” dedi.

Rusya ile yaşanan sorunları müzakere ve diplomasi yoluyla çözmek istediğini söyleyen Zelenskiy, “Şimdi her yerin karanlık olduğunu düşünebilirsiniz. Ancak yarın güneş, gökyüzünde yeniden doğacak” diye konuştu.

“Tarih vermek doğru değil”

ABD Dışişleri Bakanı Ned Price günlük basın brifinginde Ukrayna’daki krize ilişkin soruları yanıtladı. Medyada çıkan “Rusya, 16 Şubat’ta işgale başlayacak” haberlerini değerlendiren Price, tarih vermenin doğru olmadığını belirtti ve “Putin nihai bir karar verdi demiyoruz. Müttefiklerimize de böyle bir şey söylemedik. Bu krizi diyalog ve diplomasi yoluyla çözmek için halen bir fırsat penceresi var. Ancak esas olarak Rusya eğer siyasi karar verilirse hızlı ve agresif şekilde Ukrayna’ya karşı harekete geçebilecek şekilde kendisini konumlandırmış durumda” dedi.

ABD, Ukrayna’daki büyükelçiliğini tahliye etti

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, bölgede artan güvenlik endişelerini gerekçe göstererek Kiev’de bulunan elçilik operasyonlarını geçici olarak Lviv’e taşımaya başladıklarını açıkladı:

“Rusya’nın Ukrayna sınırına yığınağı sebebiyle Kiev’deki elçilik operasyonlarımızı geçici olarak Lviv kentine taşıma sürecindeyiz.”

ABD’nin bu kararının ardından Kanada ve Avustralya da büyükelçiliklerini boşalttı.

Rusya’dan sınıra 14 tabur asker daha

Guardian’da yer alan habere göre Rusya, Ukrayna sınırına binlerce asker gönderiyor. Haberde sınıra 14 tabur yola çıktığı ve her taburda 800 asker olduğu belirtildi. Rusya’nın sınırda 130 bine yakın asker konuşlandırdığı iddia ediliyor.

ABD Savunma Bakanı Austin, Doğu Avrupa’ya gidiyor

Pentagon Sözcüsü John Kirby, MSNBC’ye verdiği demeçte, Putin’in Ukrayna sınırına her geçen gün daha fazla askeri güç eklediğini söyledi ve “Sınırda bulunanlar, güçlenmeye devam eden ve daha da hazır hale gelen bir ordu” dedi. Sınırdaki tatbikatlara vurgu yapan Kirby, askeri güç kullanmak istedikleri takdirde Rusya’nın elinde birçok seçeneğin olduğunu belirtti.

ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin’in de Litvanya, Polonya ve Belçika’ya bir dizi ziyaret düzenleyeceği belirtildi.

Biden-Johnson görüşmesi

İngiltere Başbakanı Boris Johnson ile ABD Başkanı Joe Biden dün (14 Şubat) akşam saatlerinde 40 dakikalık bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. İki lider, hem diplomasi hem de Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik tehditlerinden geri adım atması için halen fırsat olduğu yönünde fikir birliğine vardı.

Görüşmenin ardından Johnson’un ofisinden paylaşılan açıklamada, her iki ülkenin de Ukrayna’yı savunmak için asker göndermeyeceği ancak olası bir işgalin hem Rusya hem de dünya açısından geniş kapsamlı bir hasara yol açacağı konusunda anlaştıkları vurgulandı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.